Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας τόνισε προς από το Κίεβο ότι η χώρα δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, που συνεπάγεται απώλεια ουκρανικών εδαφών ή «πάγωμα» της σύγκρουσης.

Ο Λι Χούι, ειδικός απεσταλμένος ευρασιατικών υποθέσεων και πρώην Πρέσβης στη Μόσχα βρίσκεται από χθες (16/05) στην ουκρανική πρωτεύουσα πόλη, σε μία επίσκεψη που αναμένει ο –ενισχυμένος από τις νέες υποσχέσεις για την αποστολή δυτικών όπλων– Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιδιώκοντας την άσκηση της επιρροής της Κίνας επί της Ρωσίας.

Ο Κινέζος απεσταλμένος έχει εντολή να συζητήσει μία «πολιτική διευθέτηση» του πολέμου κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας, που θα τον οδηγήσει επίσης στην Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία, σύμφωνα με το Πεκίνο.

Η επίσκεψη είναι η πρώτη στο Κίεβο από υψηλόβαθμο απεσταλμένο από την Κίνα, η οποία έχει αναπτυσσόμενους δεσμούς με τη Ρωσία, μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου 2022. Το Πεκίνο έχει αποφύγει να καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή ή να μιλήσει ακόμη για «εισβολή».

Με αυτή τη στάση, το Πεκίνο έχει βρεθεί στο στόχαστρο επικρίσεων από ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίες αμφισβητούν την αξιοπιστία της Κίνας στον ρόλο της, ως ένας πιθανός μεσολαβητής στον πόλεμο.

«Ο κ. Κουλέμπα ενημέρωσε λεπτομερώς τον ειδικό απεσταλμένο της κινεζικής κυβέρνησης για τις αρχές αποκατάστασης μίας βιώσιμης και δίκαιας ειρήνης που βασίζεται στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ακόμη, υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν αποδέχεται καμία πρόταση που να συνεπάγεται απώλεια εδαφών της ή παύση της σύγκρουσης», ανέφερε το ουκρανικό Υπουργείο. Ο Κινέζος αξιωματούχος θα μεταβεί στη Βαρσοβία, την προσεχή (19/05) Παρασκευή.

Από το Παρίσι, η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Κατρίν Κολονά, σημείωσε ότι ο Λι Χούι θα βρεθεί στο Παρίσι «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», ενώ, επανέλαβε την «ακλόνητη υποστήριξη» του Παρισιού προς το Κίεβο.

Διαβάστε ακόμη: