search

ΚΟΣΜΟΣ

Κερδίζεται μια “μάχη” σε αναμονή για τον “πόλεμο” τιμών του φυσικού αερίου στην ΕΕ

Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου επι του Ολλανδικού TTF -συμβόλαιο αναφοράς στην Ευρώπη- έπεσαν τις τελευταίες εβδομάδες φτάνοντας κάτω από τα 77 ευρώ.

Πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου - «Ανακούφιση» για τα νοικοκυριά

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου επι του Ολλανδικού TTF (Dutch Title Transfer Facility), το συμβόλαιο αναφοράς στην Ευρώπη, έπεσαν τις τελευταίες εβδομάδες φτάνοντας κάτω από τα 77 ευρώ (81,91 $) ανά μεγαβατώρα, επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Φεβρουάριο — πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Από το πρωί της Πέμπτης διαπραγματεύεται στην περιοχή των 81,5 ευρώ.

Τον Αύγουστο οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 345 ευρώ/MWh. Η εργαλοιοποίηση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την υπόλοιπη ήπειρο από την ίδια τη Ρωσική κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή νέων υψηλών τιμών για το αέριο.

Η κίνηση ήρθε ως απάντηση στις τιμωρητικές κυρώσεις της ΕΕ και οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, αύξησαν τη ζήτηση ενώ περιοριζόταν η προσφορά.

Οι νέες τιμές εκτόξευσαν τους λογαριασμούς της ενέργειας των νοικοκυριών στα ύψη και έχουν τροφοδοτήσει μια κρίση κόστους ζωής σε μεγάλο μέρος της ηπείρου.

Σύμμαχος ο ζεστός καιρός

Ωστόσο, ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης μείωσε τη ζήτηση για θέρμανση και επέτρεψε στην ήπειρο να αναπληρώσει το απόθεμα φυσικού αερίου της.

Η Goldman Sachs τον Νοέμβριο προέβλεψε απότομη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες, καθώς τα έθνη κέρδισαν προσωρινά το προβάδισμα σε ζητήματα εφοδιασμού.

«Κατά γενικό κανόνα, μια αύξηση ή πτώση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 100 ευρώ ανά MWh αλλάζει τον λογαριασμό φυσικού αερίου της οικονομίας της ευρωζώνης —στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2021— κατά ποσό ίσο με σχεδόν το 3% του ΑΕΠ όταν τα νοικοκυριά και οι καταναλωτές πρέπει να επωμιστούν το πλήρες κόστος της αλλαγής στις τιμές του φυσικού αερίου», εξήγησε σε σημείωμα τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding.

Διαβάστε ακόμη: