Τόσο ο S&P 500 όσο και οι μετοχές των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών ανακάμπτουν σήμερα Πέμπτη μετά από τις ειδήσεις για πιθανή υποστήριξη του συστήματος και τραπεζών που δοκιμάζονται, που είχαν ως αποτέλεσμα να καθησυχάσουν οι επενδυτές εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης.

Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,2%, παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή διαπραγματευόταν πτώση 0,7%. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones διαπραγματεύεται αυξημένος κατά 200 μονάδες μετά την πτώση κατά περισσότερες από 300 νωρίτερα στη σημερινή διαπραγμάτευση. Ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 1,7%, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν μετοχές τεχνολογίας με την ελπίδα ότι η κρίση θα μπορούσε να ωθήσει την Federal Reserve να αλλάξει τις προοπτικές της για τη νομισματική πολιτική στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την Wall Street Journal μεγάλες τράπεζες συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase και Morgan Stanley ήταν σε συνομιλίες για πιθανή διοχέτευση κεφαλαίων στην προβληματική First Republic Bank. Η πλήρης εξαγορά ήταν δυνατή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το The Journal, αν και αυτό το ενδεχόμενο θεωρήθηκε απίθανο.

Το ETF SPDR S&P Regional Banking (KRE) διαπραγματεύεται ήπια μετά τις ειδήσεις μετά τις απώλειες που κατέγραψε νωρίτερα στη συνεδρίαση. Η First Republic Bank διαπραγματεύτηκε επίσης τα χαμηλά της ημέρας, αλλά οι μετοχές εξακολουθούσαν να υποχωρούν περισσότερο από 25% και σταμάτησαν λόγω αστάθειας.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών ευνοήθηκε επίσης σε συνέχεια της είδησης ότι η Credit Suisse πρόκειται να δανειστεί έως και 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας για να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμη ρευστότητα. Η τράπεζα που ταλαιπωρήθηκε αφού έπεσε σε ιστορικό χαμηλό την Τετάρτη μετά από αναφορές ότι η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, ο μεγαλύτερος επενδυτής της Credit Suisse, δήλωσε ότι δεν θα παράσχει πρόσθετη βοήθεια. Οι μετοχές που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερες κατά 2% την Πέμπτη.

Ανάκαμψη μετά από ισχυρούς τριγμούς

Οι κινήσεις της Πέμπτης έρχονται σε συνέχεια των ειδήσεων σχετικά με την Credit Suisse που οδήγησαν και άλλες ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σε πτώση και αντήχησαν στις αγορές των ΗΠΑ την Τετάρτη. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις τραπεζικές μετοχές μετά το κλείσιμο της Silicon Valley Bank και της Signature Bank προκάλεσε ανησυχίες για μετάδοση στον κλάδο τις τελευταίες ημέρες.

«Αυτό που μοιάζει επίσης με το ’08 είναι το κυνήγι στην αγορά για το ποιος είναι ο επόμενος πιο αδύναμος», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rockefeller Capital Management και πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Wealth Management στο CNBC.

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο επηρεάστηκαν επίσης την ανακοίνωση για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι μετοχές τεχνολογίας όπως η Amazon και η Alphabet κέρδισαν περισσότερο από 3%.

Διαβάστε περισσότερα