Σε αυτή την απόφαση οδήγησε η ατυχής, όπως αποδείχθηκε, απόφαση να καταργηθεί η απαιτούμενη άδεια αλιείας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την υπεραλίευση της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής μέσα σε λίγες ημέρες, καταστρέφοντας ό,τι είχαν επιτύχει πέντε χρόνια προστασίας.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός, Γιώργος Αμυράς, υπέγραψε την τρίτη παράταση του καθεστώτος προστασίας της Γυάρου – αυτή τη φορά για δύο έτη, έως τον Ιούλιο του 2024, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Μάλιστα, αποφασίσθηκε η καθολική απαγόρευση της αλιείας για αυτό το διάστημα, κάτι που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στον «πυρήνα» του εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Αλοννήσου.

«Με στόχο την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην καθολική απαγόρευση της αλιείας, ενώ αναμένει τα επιστημονικά στοιχεία από το ΕΛΚΕΘΕ και τη WWF για την κατάσταση της ιχθυοπανίδας κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου.

Το πρόγραμμα “LIFE” συνεχίζεται κανονικά, ενώ βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, ώστε να προχωρήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Γυάρου και της θαλάσσιας περιοχής», ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Όταν θεσπίστηκε το «προσωρινό» καθεστώς προστασίας της Γυάρου, μετά από το πολυετές ερευνητικό πρόγραμμα “LIFE”, η αλιεία σε μία ζώνη γύρω από το νησί επετράπη μόνο συγκεκριμένους μήνες και με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Η απόφαση ήταν ασαφής ως προς το ποια δημόσια αρχή ήταν υπεύθυνη για την άδεια, με αποτέλεσμα η περιοχή να μην αλιευuεί για πέντε χρόνια και να μετατραπεί σε… παράδεισο για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Εφέτος τον Απρίλιο, όμως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να άρει την υποχρέωση άδειας, με αποτέλεσμα, μόλις άρχισε η αλιευτική περίοδος, σκάφη από όλη την Ελλάδα να έλθουν στη Γυάρο και μέσα σε λίγες ημέρες, να εξαφανίσουν το «θαύμα» της προηγούμενης πενταετίας.

Διαβάστε ακόμη: