Μόλις μπήκε ο όρος της εγγυητικής επιστολής για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, αμέσως μειώθηκαν δραστικά οι αιτήσεις αφού εξαφανίστηκαν οι …δωρεάν υποψήφιοι επενδυτές!

Από εκεί που σε κάθε κύκλο αιτήσεων είχαμε 700-1200 από αυτές με θεωρητική δυναμικότητα στα 15-20.000 Μεγαβάτ τώρα, στον κύκλο Οκτωβρίου όπου για την υποβολή χρειαζόταν η εγγυητική των 35.000 ευρώ, οι αιτήσεις ήταν μόλις 140 με δυνητική δυναμικότητα που δεν ξεπερνούσε τα 1000 Μεγαβάτ.

«Αρχισε να ξεκαθαρίζει η ήρα από το στάρι και με την Εγγυητική πετύχαμε το στόχο μας, δηλαδή να εμφανίζονται μόνο σοβαροί επενδυτές που θέλουν να αξιοποιήσουν τις ΑΠΕ και όχι αεριτζήδες που κάνουν εμπόριο μισοτελειωμένων αδειών χωρίς να βάλουν ούτε ένα ευρώ» μας λέει στέλεχος του ΥΠΕΝ από αυτούς που εδώ και δύο χρόνια εισηγούνταν την υποχρεωτικότητα της εγγυητικής για την αδειοδότηση των ΑΠΕ. Αυτό θα διευκολύνει και τους πραγματικούς ξένους επενδυτές να μπουν στο χώρο με επαγγελματικό τρόπο αφού σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον τρία ξένα funds που θέλουν να αγοράσουν άδειες για 300-500 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών το καθένα και πέφτουν πάνω σε αεριτζήδες οι οποίοι πουλάνε άδειες που ουσιαστικά δεν έχουν.

Το Υπουργείο Ενέργειας όμως δεν θα μείνει στην Εγγυητική Επιστολή των 35.000 ευρώ, αλλά θα κάνει πιο απαιτητικό και το σύστημα αδειοδότησης για τις καινούριες «πράσινες» μονάδες γι αυτό και θα μετακινήσει σε προηγούμενο στάδιο (ίσως στο πρώτο η στο δεύτερο) τον έλεγχο αδειοδότησης για το θεμελιώδες θέμα της δέσμευσης και κατοχύρωσης της απαραίτητης γηπεδικής-οικοπεδικής έκτασης στην οποία δηλώνει ότι θα λειτουργήσει.

Εννοείται πως η καινούργια νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου, θα ελέγχει διεξοδικά την κυριότητα πραγματική ή πλασματική του επενδυτή σε ιδιωτικές εκτάσεις, για τις οποίες δεν έχει συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη τους να του παραχωρηθούν. Ετσι θα αποφευχθούν οι πολύ συχνές επικαλύψεις (το ίδιο ακριβώς οικόπεδο να δηλώνεται από 5-6 διαφορετικούς επενδυτές χωρίς να έχουν ούτε προσωρινό μισθωτήριο!), αλλά θα επιταχυνθεί περισσότερο η αδειοδοτική διαδικασία, αφού θα είναι σαφώς λιγότερες αριθμητικά οι αιτήσεις λόγω και αυτού του ξεκαθαρίσματος.

Επιπλέον 1000 Μεγαβάτ από Ανανεώσιμες Πήγες βάζει σε λειτουργία το ΥΠΕΝ

«Η κατακόρυφη πτώση της συμμετοχής στη διαδικασία σημαίνει ουσιαστική εξυγίανση του χώρου και οφείλεται 100% στο ότι πλέον πρέπει να δεσμεύσει ο επίδοξος επενδυτής ένα δικό του ποσόν ενώ φάνηκε και η γύμνια των αεριτζήδων» παρατηρεί στέλεχος της ΡΑΕ ενώ σε σχετική ερώτησή μας απαντά πως «όχι, δεν υπάρχει στασιμότητα στην αγορά απλώς τώρα ξεκαθαρίζει το τοπίο αφού οι σοβαροί παίκτες παίρνουν τις θέσεις τους με το δικό τους πορτοφόλι και οι αλεξιπτωτιστές του χώρου φεύγουν από τη μέση. Μην ξεχνάς πως αν δεν είχε ξεκινήσει η εφαρμογή της Εγγυητικής τότε στον Κύκλο του Οκτωβρίου θα είχαμε πάνω από 1000 τζούφιες αιτήσεις που μετά από 5-6 μήνες θα έβγαιναν στον …πλειστηριασμό».

«Η …τριανταπεντάρα Εγγυητική πέτυχε τον στόχο του Υπουργείου το ΥΠΕΝ δηλαδή την προσγείωση σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα των αιτήσεων που υποβάλλονται για Βεβαιώσεις Παραγωγού για νέα έργα ΑΠΕ, γι αυτό και έφερε και αισθητή μείωση των αιτημάτων. Είναι ο χαμηλότερος αριθμός αιτήσεων από όλους τους Κύκλους υποβολής αιτήσεων που προηγήθηκαν, από την εποχή νομοθέτησης αυτού του νέου πρώτου σταδίου στη διαδικασία αδειοδότησης «πράσινων» επενδύσεων, αλλά αυτό είναι δείγμα υγείας της αγοράς διότι το εμπόριο μισοτελειωμένων αδειών είχε δημιουργήσει νοσηρό κλίμα στην πιάτσα» είναι το σχόλιο έμπειρου καθηγητή του ΕΜΠ που ασχολείται χρόνια με τις ΑΠΕ από διάφορα πόστα.

Μας υπενθύμισε μάλιστα ότι μόλις στον Κύκλο του Ιουνίου που ήταν ο πιο πρόσφατος, είχαν κατατεθεί περίπου 750 αιτήσεις για μονάδες συνολικής ισχύος 17.500 Μεγαβάτ και από αυτές θα υλοποιούνταν τελικά λιγότερες από 5-10!

«Πότε πρόλαβε συνεπώς η αγορά να φρενάρει όπως ισχυρίζονται ορισμένοι; Απλώς τώρα το σύστημα εξορθολογίζεται με πραγματικούς επενδυτές που ρισκάρουν τα λεφτά τους» συμπληρώνει.

Ηδη από το καλοκαίρι η «Αξία» και το radar.gr έγραφαν ότι «η Εγγυητική θα εξορθολογίσει τον αριθμό των αιτημάτων, σε επίπεδα συμβατά με τις προοπτικές ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και όχι σε επίπεδα …πανηγυριού και παζαριού όπως σήμερα αφού πλέον ο υποψήφιος θα ξεκινά την αδειοδοτική διαδικασία μόνο για όσα έργα πιστεύει ότι μπορεί να ολοκληρώσει» και τώρα δικαιώνεται απόλυτα.