Η Kaspersky εντόπισε μια εκστρατεία απάτης που εκμεταλλεύεται τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς. Οι επιτιθέμενοι προσπαθούν να επωφεληθούν από την προθυμία των ανθρώπων να βοηθήσουν όσους επηρεάζονται, εξαπατώντας τα πιθανά θύματα ώστε να κάνουν δωρεές που τελικά οδηγούν στην κλοπή των χρημάτων τους. Μέχρι σήμερα, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν διαδώσει πάνω από 500 email και έχουν δημιουργήσει δόλιους ιστότοπους για να επιταχύνουν τη διαδικασία μεταφοράς χρημάτων.

Η Kaspersky προτρέπει τους χρήστες να παραμένουν σε εγρήγορση και να λάβουν προληπτικά μέτρα για να επαληθεύουν τους παραλήπτες των δωρεών τους.

Ψεύτικες φιλανθρωπικές απάτες συμβαίνουν συχνά, εκμεταλλευόμενες πραγματικές καταστροφές ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Δυστυχώς, η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν διαφέρει. Οι ειδικοί της Kaspersky παρατήρησαν μια αύξηση των κακόβουλων email γραμμένων στην αγγλική γλώσσα που ζητούσαν δωρεές για όσους επηρεάζονται από τη σύγκρουση. Οι λύσεις ασφαλείας της εταιρείας ανίχνευσαν περισσότερα από 540 τέτοια email.

Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνικές κοινωνικής μηχανικής για να εκμεταλλευτούν τη συμπόνια και την επιθυμία των ανθρώπων να βοηθήσουν, προσπαθώντας να δελεάσουν πιθανά θύματα να κάνουν δωρεές ώστε να κλέψουν τα χρήματά τους. Οι απατεώνες παριστάνουν φιλανθρωπικούς οργανισμούς και χρησιμοποιούν συναισθηματική γλώσσα για να δελεάσουν τους χρήστες να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο ιστότοπου απάτης, όπου τους ζητείται να συνεισφέρουν. Αυτά τα παραπλανητικά email προέρχονται από διάφορες διευθύνσεις.

«Σε αυτά τα email, οι απατεώνες προσπαθούν να δημιουργήσουν πολλαπλές παραλλαγές κειμένου για να αποφύγουν τα φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν διάφορες φράσεις όπως «επικαλούμαστε τη συμπόνια και την καλοσύνη σας» ή «επικαλούμαστε την ενσυναίσθηση και τη γενναιοδωρία σας» και αντικαθιστούν λέξεις όπως «βοήθεια» με συνώνυμα όπως «υποστήριξη», «συνδρομή» κ.λπ. Εκτός αυτού, αλλάζουν συνδέσμους και διευθύνσεις αποστολέα. Ισχυρές λύσεις ψηφιακής ασφάλειας προστατεύουν από αυτές τις τακτικές», αναφέρει ο Andrey Kovtun, ειδικός ασφάλειας της Kaspersky.

Οι σύνδεσμοι που χρησιμοποιούνται στα email οδηγούν σε ιστότοπο απάτης. Αυτός ο ιστότοπος παρέχει στους χρήστες ένα πλαίσιο σχετικά με τη σύγκρουση, εμφανίζει φωτογραφίες και τους ενθαρρύνει να κάνουν δωρεές. Οι απατεώνες διευκολύνουν τις εύκολες μεταφορές χρημάτων, προσφέροντας επιλογές για διάφορες συναλλαγές κρυπτονομισμάτων – Bitcoin, Ethereum, Tether και Litecoin.

Διαβάστε ακόμη: