Η εκπομπή Shark Week ερευνά αν οι καρχαρίες στα ανοιχτά της Φλόριντα έρχονται σε επαφή με τις τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης που απορρίπτονται σε αυτά τα νερά.

Για δεκαετίες, τεράστιες δέσμες κοκαΐνης ξεβράστηκαν στις παραλίες της Φλόριντα, που μεταφέρονταν λαθραία από τη Νότια και την Κεντρική Αμερική.

Συχνά απορρίπτονται τα λαθραία φορτία στη θάλασσα (τόσο για να δοθούν στους λαθρεμπόρους όσο και για να αποφύγουν την επιβολή του νόμου) και τα ρεύματα και οι παλίρροιες τα σπρώχνουν στην ακτή.

Τον Ιούνιο, η ακτοφυλακή των ΗΠΑ κατέσχεσε πάνω από 14.100 λίβρες (6.400 κιλά) κοκαΐνης στην Καραϊβική Θάλασσα και στον Ατλαντικό Ωκεανό, με εκτιμώμενη αξία 186 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με τόση πολλή κοκαΐνη να μπαίνει στα νερά, ο υδροβιολόγος Tom Hird “The Blowfish” θέλησε να μάθει εάν οι χιλιάδες καρχαρίες στα ανοιχτά της Φλόριντα καταπίνουν τα ναρκωτικά που πετάχτηκαν και —αν ναι— εάν τα ναρκωτικά είχαν κάποιο αντίκτυπο σε αυτούς.

Στο “Καρχαρίες Κοκαΐνης”, το οποίο είναι μέρος της Εβδομάδας Καρχαρία του Discovery, ο Hird και η περιβαλλοντικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα Tracy Fanara πραγματοποιούν μια σειρά πειραμάτων για να το ανακαλύψουν.

«Η βαθύτερη ιστορία εδώ είναι ο τρόπος με τον οποίο τα χημικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα παράνομα φάρμακα εισέρχονται στις πλωτές οδούς μας – εισέρχονται στους ωκεανούς μας – και τι επίδραση θα μπορούσαν να έχουν στη συνέχεια σε αυτά τα ευαίσθητα ωκεάνια οικοσυστήματα», είπε ο Hird στο Live Science.

Οι επιστήμονες εστίασαν στο Florida Keys, όπου οι ψαράδες αφηγούνται ιστορίες καρχαριών που καταναλώνουν ναρκωτικά που έχουν διοχετευτεί στην περιοχή με τα ωκεάνια ρεύματα.

Βουτούν με καρχαρίες για να αναζητήσουν τυχόν ασυνήθιστες συμπεριφορές και αρχίζουν να βλέπουν τους καρχαρίες να ενεργούν με απροσδόκητους τρόπους. Ένας υπέροχος σφυροκέφαλος (Sphyrna mokarran) – ένα είδος που συνήθως είναι επιφυλακτικό με τους ανθρώπους – έρχεται κατευθείαν στην ομάδα και φαίνεται να κολυμπάει με σθένος.

Σε ένα ναυάγιο 60 πόδια (18 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια, ο Χιρντ συναντά έναν καρχαρία άμμου (Carcharhinus plumbeus) που φαίνεται να είναι προσηλωμένος σε κάτι και κολυμπά σε στενούς κύκλους, παρόλο που δεν φαίνεται τίποτα.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω σχεδιάζουν τρία πειράματα για να δουν πώς αντιδρούν οι καρχαρίες σε μπάλες «κοκαΐνης» που πέφτουν στο νερό. Δημιουργούν συσκευασίες παρόμοιες σε μέγεθος και εμφάνιση με τις πραγματικές μπάλες κοκαΐνης. Στην πρώτη, έβαλαν αυτές τις ψευτομπάλες δίπλα σε ομοιώματα κύκνων για να δουν σε τι πλησιάζουν οι καρχαρίες.

Προς έκπληξή τους, οι καρχαρίες κατευθύνονται κατευθείαν προς τα δέματα, καταφέρνοντάς τους δαγκώματα. Ένας καρχαρίας αρπάζει ακόμη και ένα δέμα και κολυμπάει μαζί του.

Σε δεύτερη φάση οι επιστήμονες έφτιαξαν μια σφαίρα δολώματος από εξαιρετικά συμπυκνωμένη σκόνη ψαριού, η οποία θα πυροδοτούσε μια έκρηξη ντοπαμίνης όσο αυτό είναι επιτρεπτό πρακτικά και ηθικά. Οι καρχαρίες φαίνονται να αγριεύουν.

«Νομίζω ότι έχουμε ένα πιθανό σενάριο για το πώς μπορεί να μοιάζει αν έδινες σε καρχαρίες κοκαΐνη», είπε ο Hird .

Τέλος, η ομάδα ρίχνει τις ψεύτικες μπάλες κοκαΐνης από ένα αεροπλάνο για να προσομοιώσει μια πραγματική πτώση ναρκωτικών – και πολλά είδη καρχαριών, συμπεριλαμβανομένων των καρχαριών τίγρης (Galeocerdo cuvier), προσέγγισαν την περιοχή.

Το “Cocaine Sharks” θα μεταδοθεί απο το Discovery Channel την Τετάρτη 26 Ιουλίου.

Διαβάστε περισσότερα