Εκτός από το ζήτημα της διανομής μερίσματος στους μετόχους, οι φετινές Γενικές Συνελεύσεις των τραπεζών τον ερχόμενο Ιούνιο είναι εξαιρετικά πιθανό να κληθούν να αντιμετωπίσουν – τουλάχιστον σε 1 – 2 περιπτώσεις – και ζητήματα αλλαγής διοικήσεων.
Καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές τονίζουν στο «R» ότι μετά τις επιτυχημένες, σε γενικές γραμμές, διαδικασίες αποεπένδυσης του Δημοσίου, δεν αναμένονται, σε επίπεδο προσώπων σημαντικές αλλαγές, πλην μιας περίπτωσης Διευθύνοντος Συμβούλου και μιας ίσως και δεύτερης Προέδρου.
Το ζήτημα έχει απασχολήσει όπως είναι φυσικό το Μέγαρο Μαξίμου ενώ συνομιλητές του Πρωθυπουργού τονίζουν με σιγουριά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εδώ και αρκετούς μήνες ξεκάθαρη εικόνα για όλους τους τραπεζίτες και τα ηγετικά τους χαρακτηριστικά.
Γνωρίζει δηλ. πολύ καλά το έργο του καθενός και κυρίως την προσπάθεια του να στηρίξει τις αναπτυξιακές προσπάθειες της ελληνικής οικονομία.
Ο φευγάτος
Το γεγονός ότι κατά καιρούς κατακλύζουν την τραπεζική αγορά πληροφορίες που θέλουν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνά να εγκαταλείπει «την καρέκλα» του στο Μέγαρο Καρατζά στην οδό Αιόλου, σε συνδυασμό με το limit down που καταγράφουν οι μετοχές του στο Μέγαρο Μαξίμου, τον καθιστούν ως το απόλυτο φαβορί για να ζητηθεί η αποχώρησή του το ερχόμενο καλοκαίρι.
Αυτό που όμως βαραίνει περισσότερο είναι η προσωπική άποψη που έχει για τις δυνατότητες του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, χαρακτηρίζει τον Π. Μυλωνά ως περιορισμένων δυνατοτήτων τραπεζίτη καθώς παρά την πολυετή ευκαιρία που του δόθηκε στο τιμόνι της τράπεζας, το μόνο που κατάφερε είναι να καταστήσει την Εθνική Τράπεζα ουραγό των εξελίξεων στον εγχώριο τραπεζικό στίβο.
Το κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε το «κερδοσκοπικό παιχνίδι» που έστησε μαζί με την Goldman Sachs κατά το πρόσφατο placement για την διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο, όπου με δικαιολογία την ανάγκη για αυξημένη υπερκάλυψη της έκδοσης ώστε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές, πίεσαν για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης όσο χαμηλότερα γινόταν και μάλιστα παρά το γεγονός ότι στο σύνολο τους οι εκθέσεις των διεθνών αναλυτών έδιναν σαφώς υψηλότερες τιμές.
Μάλιστα το κλίμα εις βάρος του είναι τόσο βαρύ που η τραπεζική αγορά θεωρεί ότι ούτε οι προσωπικές σχέσεις που διατηρεί οικογενειακά με την σύζυγο του πρωθυπουργού θα τον κρατήσουν στη θέση του.
Οι σίγουροι
Ακλόνητοι είναι αντίθετα στις θέσεις οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και φυσικά της Alpha Bank.
O Χρήστος Μεγάλου χαίρει μεγάλης εκτίμησης για τον τιτάνιο αγώνα του να καταστήσει την Τράπεζα Πειραιώς το απόλυτο επενδυτικό success story ενόψει της πρόσφατης διάθεσης του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο Χρήστος Μεγάλου έχει εκτοξεύσει τις «προσωπικές του μετοχές» στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται για τα συνεχή ταξίδια του σε όλα χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη, για τις δεκάδες συναντήσεις με όλους τους επενδυτικούς κολοσσούς, για την προσπάθεια του να διαφημίσει το τεράστιο έργο της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας και φυσικά για την επίτευξη του μεγάλου στόχου που δεν ήταν άλλος από το να προσελκύσει κορυφαίους επενδυτές για την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς.
Στο ίδιο μήκος και ο Φωκίων Καραβίας που έχει καταστήσει την Eurobank την πρώτη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα του εγχώριου πιστωτικού συστήματος με την πιο έντονη εξωστρέφεια.
Ο κ. Καραβίας έχει θέσει πρώτο στόχο του την περαιτέρω διεθνοποίηση της Eurobank για τα επόμενα χρόνια και ήδη μέσα στο 2024, προχωράει η απορρόφηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο καθώς κι η ίδρυση γραφείων αντιπροσωπείας στην Ασία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Μέση Ανατολή επεκτείνοντας την παρουσία της προς ανατολάς.
Οι μέχρι σήμερα κινήσεις έχουν ικανοποιήσει απόλυτα τον P. Watsa και την Fairfax,
Το επίτευγμα του Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank Β. Ψάλτη να φέρει στην Ελλάδα ως επενδυτή έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρώπη, κατέστησε ως υπεραπαίτητη την παραμονή του στο τιμόνι της Τράπεζας.
Ήδη μαζί με την διοίκησης της UniCredit βολιδοσκοπούν πιθανούς στόχους εξαγορών στην αγορά της Ρουμανίας ενώ η συνεργασία της Alpha Bank με τον ιταλικό όμιλο εξελίσσεται ιδιαιτέρως θετικά και θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από τη σύμβαση διανομής που είχε αρχικά σχεδιαστεί.
Ταυτόχρονα ο Βασίλης Ψάλτη έχει την απόλυτη στήριξη και των δύο βασικών μετόχων της Alpha Bank, του Ολλανδού Χένρι Χόλτερμαν, επικεφαλής της Reggeborgh Invest και του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον και πιθανού επόμενου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ εάν επανεκλεγεί ο Ντ. Τράμπ.
Αλλαγές και στις θέσεις των Προέδρων
Και ενώ τα πράγματα με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των συστημικών τραπεζών είναι σχεδόν ξεκάθαρα, η κατάσταση περιπλέκεται κάπως με τις θέσεις των προέδρων.
Εδώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές θα είναι περισσότερες καθώς ένας ίσως και δύο Πρόεδροι αντικατασταθούν κατά την διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων είτε λόγω πολυετούς παρουσίας τους στον συγκεκριμένο θώκο είτε γιατί τα χρόνια περνάνε.