Μετά την ήττα στις απανωτές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε μπροστά σε ένα νέο σοκ όταν ένας άγνωστος επιχειρηματίας που δεν έμενε καν στην Ελλάδα αναδείχτηκε πρόεδρος του κόμματος με 56%.

 

Σαράντα χιλιάδες νέα μέλη που γράφτηκαν στο κόμμα για να τον ψηφίσουν με το σύνθημα «Στέφανε, άλλαξέ τα όλα» έδωσαν στις εκλογές την εικόνα μιας εξέγερσης της βάσης απέναντι στην κομματική γραφειοκρατία.

 

Κι έτσι απλά ο Στέφανος Κασσελάκης κατήργησε τα κομματικά όργανα, αγνόησε το Καταστατικό και έκανε σαφές πως αυτός είναι πλέον το κόμμα που πλέον θα έχει αναφορές όχι στον Μαρξ, αλλά τον… Μπάτμαν.

 

Ο νέος Πρόεδρος ζήτησε να περιμένουν δέκα μέρες που χρειάζεται να πάει να πάρει τα χειμερινά ρούχα του από την Αμερική, δυο μήνες να μάθει ελληνικά και είκοσι μέρες για να πάει στο στρατό. Μετά θα μπορέσει να νικήσει τον Μητσοτάκη καθώς ξέρει καλύτερα αγγλικά και χρηματοοικονομικά και έχει κερδίσει και… μαθηματικούς διαγωνισμούς.

 

Οι εκλογές για την ηγεσία του κόμματος μετατράπηκαν έτσι σε talent show και ο Στέφανος κέρδισε -με 56%- με μια ξεκάθαρη πρόταση να διαλύσει το κόμμα και να το κάνει κάτι σαν το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ.

 

Με την ομιλία του στον ΣΕΒ ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα ιδεολογική διακήρυξη μαζί με το νέο μοντέλο λειτουργίας ενός κόμματος, κατήργησε την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή, πέταξε τις αποφάσεις του προηγούμενου συνεδρίου και υπαγόρευσε στο επόμενο τις νέες θέσεις του κόμματος. Ο αντίπαλος του κόμματος δεν είναι πλέον το κεφάλαιο!

 

«Σε αυτό το νέο στάδιο της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα στελεχώσω την ομάδα μου με ικανούς ανθρώπους, που προέρχονται από την εργασία και την οικονομία, που έχουν ενσυναίσθηση και καθαρά χέρια, και που θέλουν να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια στον τόπο τους».

 

Προφανώς το κόμμα ως τώρα δεν είχε στελεχωθεί με ικανούς ανθρώπους με ενσυναίσθηση και καθαρά χέρια και δεν είχε κατανοήσει αυτό που είπε ο Κασσελάκης από την πρώτη στιγμή πως αν θέλει να ξανακυβερνήσει θα πρέπει να πάψει να είναι αριστερό κόμμα -τις «χαζομάρες» δηλαδή.

 

Τα βλέμματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας όταν εμφανίστηκε ο απίστευτος νέος πρόεδρος ήταν γεμάτα απορία και αμηχανία και πολλοί έπαθαν αφωνία.

 

Ωστόσο πήρε το μεγαλύτερο μέρος των βουλευτών μαζί του -με δεκάξι λευκά ψηφοδέλτια- με την σαφή δήλωση του ενός τρίτου της κοινοβουλευτικής ομάδας πως κέρδισε τις εκλογές, αλλά όχι όλο το κόμμα.

 

Το επόμενο ραντεβού ήταν στην Πολιτική Γραμματεία -που αργούσε να συγκληθεί όπου ο Στέφανος -που πίστευε ότι δεν ήταν μέλος, ενώ ήταν ως…πρόεδρος- πέτυχε να πάρει 20- ψήφους στους 43 με 10 κατά και 8 λευκά και 3 αποχές- δηλαδή με το ζόρι πλειοψηφία σε όσους ψήφισαν κι όχι στο σύνολο.

 

Η νίκη είναι οριακή και το κόμμα είναι χωρισμένο τουλάχιστο σε τρία στρατόπεδα, αλλά η αποτίμηση του αποτελέσματος δεν έγινε ποτέ καθώς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας ο Στέφανος ανακοίνωσε στα εμβρόντητα μέλη της Γραμματείας πως… παντρεύεται.

 

Θα παντρευτεί τον Τάιλερ -λέει- στα Χάμπτονς, μια περιοχή με υπερπολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες στην ανατολική πλευρά, και πιο πλούσια περιοχή, του Λονγκ Αιλαντ.

 

Τα περιοδικά έχουν ήδη φωτογραφίσει το σπίτι του, η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη θα πει πως «ο γάμος θα είναι πολιτικός που μπορεί να γίνει στις ΗΠΑ, με βάση τον ισχύοντα νόμο εκεί, αλλά δεν μπορεί να γίνει στη χώρα μας» και ότι ο καθένας μπορεί να ορίσει την ευτυχία του όπως θέλει.

 

Ευχάριστα νέα για ένα κόμμα που διαλύεται καθώς ο Πρόεδρος παντρεύεται και η επόμενη ανακοίνωση μπορεί να αφορά τον μήνα του μέλιτος.

 

Τα μέλη της Γραμματείας μπορεί και να δέρνονται μεταξύ τους ή να στριμώχνονται για μια πρόσκληση στη γαμήλια δεξίωση.

 

Τι μπορεί να πει κανείς για την κρίση του μεγαλύτερου κόμματος της αριστεράς στην Ευρώπη; «Kαλά Στέφανα!» και βίον ανθόσπαστον.

Διαβάστε ακόμη: