Bad news is good news: Οι επενδυτές “βλέπουν” τη μπλόφα της δήθεν επιθετικής σύσφιξης επιτοκίων, και σκηνοθετούν ένα ακόμη bear market rally…

Το έχουμε πει και θα το ξαναλέμε μέχρι να το εμπεδώσουμε: “Market doesn’t care about the economy.”

Τι κι αν η ίδια η Fed (που συνεχώς τα μασά και μας φλομώνει μπούρδες περί παροδικού πληθωρισμού και όχι ύφεσης “όπως τη νομίζουμε”) αδυνατούσε να κρύψει την σκληρή πραγματικότητα (φανταστείτε πόσο χειρότερα είναι στα αλήθεια τα πράγματα), ανακοινώνοντας πως πράγματι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να πιέζει, οι προοπτικες οκονομικής ανάπτυξης αδυνατίζουν, και οι ΗΠΑ θα εμφανίσουν συρρίκνωση για τρίτο (!) συνεχόμενο τρίμηνο.

Τώρα μπορούμε να την πούμε ύφεση, κύριε Πάουελ, ή θέλετε κι άλλο;

Τι κι αν ο Πάουελ έκανε ό,τι μπορούσε να μας πείσει πως θα σφίξουν τα λουριά προκειμένου να πέσει ο πληθωρισμός (δηλαδή QT, επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων).

Χαμπάρι η Wall Street. Μίνι-ράλι κι ο S&P επανέκτησε τις 4.000 μονάδες. Ανάσα και στα κρυπτονομίσματα με το Bitcoin να περνά το ψυχολογικό φράγα των $21.500.

Και τώρα που χαρήκαμε, πάμε να προσγειωθούμε.

Αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση

Τίποτα δεν άλλαξε. Τίποτα δεν άλλαξε στην νομισματική πολιτική, τίποτα δεν άλλαξε στην πραγματική οικονομία (ίσα ίσα η παραγωγή έχει αδυνατίσει ενώ διψά για ενέργεια), επομένως τίποτα δεν άλλαξε στις μακροοικονομικές συνθήκες, αν μη τι άλλο προς το χειρότερο.

Επομένως το όποιο ράλι είναι φούμαρα, το ξέρουμε και το ξέρουν ότι το ξέρουμε. Αλλά φούμαρα είναι και οι δήθεν γενναιότητες της Fed που “θα αρπάξει από τα μαλλιά τον πληθωρισμό, και θα το σκοτώσει το θηρίο”. Κοροϊδευόμαστε. Αν η Fed δεν ήθελε πληθωρισμό, δε θα τύπωνε μέσα σε 1 χρόνο το 1/3 όλων των δολαρίων που υπήρξαν ποτέ.

Κι αν ήθελε να διορθώσει το έγκλημα, θα το έπραττε με αληθινές ενέργειες σύσφιξης. 100 μ.β. τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση. Αντρικά! Όπως έκανε ο Βόλκερ το ’80…

Όλες αυτές οι βλακείες είναι για εσωτερική κατανάλωση. Η Wall Street γνωρίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες μπλοφάρουν, και πολύ απλά “βλέπει” τη μπλόφα. Ξέρει ότι ο καλός της Πάουελ θα ανοίξει ξανά την κάνουλα με το ζεστό χρήμα όταν χρειαστεί. Θα βρει αυτός τον τρόπο και την αφορμή, δεν τον φοβάμαι (γι’ αυτό διορίστηκε άλλωστε).

Από την άλλη, όπως έχουμε πει, οι αγορές χρειάζονται μερικά ψευτο-ράλι προκειμένου οι μάγκες να ξεφορτωθούν τις εκτεθειμένες θέσεις τους (πάνω στα ανυποψίαστα ψαράκια). Το γιατί και πως τα έχουμε αναλύσει σε διάφορα άθρα, όπως εδώ.

Η Fed απλά τους δίνει το πάτημα για να το κάνουν.

Φρένο στο αρνητικό σερί 3 εβδομάδων

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 2,84% την εβδομάδα, ενώ ο S&500 σημείωσε άνοδο 3,83% και ο Nasdaq Composite 4,22% υψηλότερα.

Και οι τρεις δείκτες έβαλαν τέλος σε αρνητικό σερί τριών εβδομάδων με τον Dow Jones να κερδίζει 2,6%, τον S&P 3,6% και τον Nasdaq 4,1%.

Επιπλέον, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,31% ενώ το 2ετές ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,57%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε «άλμα» 3,9% στα 86,79 δολ. και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στα 1.728 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0049 δολ.

Η εικόνα στα ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της DocuSign σημείωσαν άνοδο περισσότερο από 10%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε πτώση στα κέρδη της. Η εταιρεία εξέδωσε επίσης μια πρόβλεψη εσόδων για το τρίτο τρίμηνο που ήταν πάνω από τις προσδοκίες.

Η μετοχή της Zscaler κέρδισε κατά 22% μετά την δημοσίευση ισχυρών αποτελεσμάτων για το πρόσφατο τρίμηνο.

Η εταιρεία ασφάλειας cloud ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 25 σεντς ανά μετοχή σε έσοδα 318 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στο ταμπλό, «άλμα» άνω του 10% σημείωσε η μετοχή της τεχνολογικής DocuSign, μετά την ανακοίνωση της εισηγμένης πως οι επιδόσεις της στο γ’ τρίμηνο ήταν καλύτερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Bullard (Fed St. Louis): Η επόμενη αύξηση επιτοκίου θα είναι 0,75%

Tρίτη συνεχόμενη επιτοκιακή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης επιθυμεί, βάσει των λεγομένων του, ο πρόεδρος της Federal Reserves τους St. Louis, James Bullard.

Μάλιστα, όπως προσέθεσε, η Wall Street υποτιμά τη διάθεση της κεντρικής τράπεζας για νομισματική σύσφιξη – ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τις μετοχές.

«Κλίνω προς τις 75 μ.β.» δήλωσε στο Bloomberg στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, συμπληρώνοντας: «Παρότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή μπορεί να δείξει κάποια πρόοδο, αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να υπαγορέψουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τι θα κατεύθυνση θα πάρουν.
Άρα, όπως προανέφερα, κλίνω προς τις 75 μ.β.».

Waller (Fed): Στη γραμμή Πόαυελ – Βλέπει σημαντική αύξηση επιτοκίων

Στη γραμμή και των υπολοίπων κεντρικών τραπεζιτών της Fed βρέθηκε και ο διοικητής της τράπαζας Christopher Waller, καθώς υποστηρίζοντας και αυτός ότι αναμένει μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αργότερα αυτόν τον μήνα.

Επίσης υποστήριξε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να μαντέψουν το μέλλον και αντ ‘αυτού να μένουν σε αυτά που λένε τα δεδομένα, δηλαδή η οικονομία και η αγορά.

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – FED BEIGE BOOK (“Μπεζ Βίβλος”)

Αμετάβλητη παρέμεινε εν συνόλω η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, με πέντε Περιφέρειες να αναφέρουν ελαφρά έως μέτρια αύξηση της δραστηριότητας και πέντε άλλες να αναφέρουν ελαφρά έως μέτρια επιβράδυνση, σύμφωνα με το Beige Book της Fed, στο οποίο όμως σημειώνεται πως οι πληθωριστικές πιέσεις είναι έντονες και οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας αδύναμες.

Οι περισσότερες περιφέρειες ανέφεραν σταθερές καταναλωτικές δαπάνες καθώς η αγορά στέγης και οι πωλήσεις αυτοκινήτων συνέχισαν πτωτικά… αντανακλώντας περιορισμένα αποθέματα και αυξημένες τιμές.

Ο κλάδος της φιλοξενίας και του τουρισμού τόνισαν τη συνολική σταθερή δραστηριότητα ταξιδιών αναψυχής, με τα επαγγελματικά και τα ταξίδια σε γκρουπ να αυξάνονται.

Η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε σε αρκετές Περιφέρειες, αν και υπήρξαν ορισμένες αναφορές για μείωση της παραγωγής καθώς οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού συνέχισαν να παρεμποδίζουν την παραγωγή.
Η ζήτηση δανείων ήταν μικτή…

Παρότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανέφεραν γενικά ισχυρή ζήτηση για πιστωτικές κάρτες και εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια ήταν ασθενής λόγω των επιτοκιακών αυξήσεων.

Οι εταιρείες μη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών παρουσίασαν σταθερή έως ελαφρώς υψηλότερη ζήτηση.

Η ζήτηση για μεταφορικές υπηρεσίες ήταν μικτή, ενώ η ζήτηση για ενεργειακά προϊόντα ήταν ισχυρή. Οι προοπτικές για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη παρέμειναν γενικά αδύναμες.

Aγορά εργασίας

Η απασχόληση αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό στις περισσότερες Επαρχίες.

Οι συνολικές συνθήκες στην αγορά εργασίας παρέμειναν αυστηρές, παρότι σχεδόν όλες οι Περιφέρειες τόνισαν πως υπάρχει κάποια βελτίωση σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού.

Οι μισθοί αυξήθηκαν σε όλες τις Περιφέρειες, αν και με βραδύτερο ρυθμό αύξησης.

Τιμές…

Τα επίπεδα τιμών παρέμειναν πολύ υψηλά, αν και εννέα Περιφέρειες ανέφεραν κάποιο βαθμό συγκράτησης, σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησής τους.

Το κόστος των εισροών παραγωγής και κατασκευής παρέμεινε αυξημένο, οι χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα και η συνολική ζήτηση μείωσαν τις πιέσεις του κόστους, ιδίως στα ναύλα.
Αρκετές Περιφέρειες ανέφεραν κάποια μείωση των τιμών για χάλυβα, ξυλεία και χαλκό.

ΗΠΑ: Αρνητική ανάπτυξη και το γ’ τρίμηνο – τρίτο συνεχόμενο

Η εκτίμηση του μοντέλου GDPNow της Fed της Ατλάντα για την αύξηση του εποχικά προσαρμοσμένου πραγματικού ΑΕΠ των ΗΠΑ σε ετήσια βάση το γ’ τρίμηνο 2022, στις 7 Σεπτεμβρίου ήταν 1,4% έναντι εκτίμησης 2,6% της 1ης Σεπτεμβρίου.

Η ανάλυση της Fed της Ατλάντα εξηγεί:

Μετά τις πρόσφατες δημοσιεύσεις από την Υπηρεσία Απογραφής των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Στατιστικών Εργασίας, την Υπηρεσία Οικονομικής Ανάλυσης και το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού, οι εκτιμήσεις για την αύξηση των πραγματικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών γ’ τριμήνου, την ανάπτυξη των πραγματικών ακαθάριστων ιδιωτικών επενδύσεων γ’ τριμήνου και την αύξηση των πραγματικών κρατικών δαπανών γ’ τριμήνου μειώθηκαν από 3,1% -3,5% και 1,7% αντίστοιχα, σε 1,7%, -5,8%, και 1,3% αντίστοιχα, ενώ η εκτίμηση της συμβολής των πραγματικών καθαρών εξαγωγών στη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ γ’ τριμήνου αυξήθηκε από 0,82 ποσοστιαίες μονάδες σε 1,09 ποσοστιαίες μονάδες.

Κατά συνέπεια, ένα μήνα πριν κλείσει το γ’ τρίμηνο τα στοιχεία της Fed της Ατλάντα υποδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία πάει για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο με αρνητική ανάπτυξη.

Γιατί κανείς τους δεν προέβλεψε (και αυτήν) την κρίση;

Αυτή η κρίση θα είναι 100% ευθύνη των κεντρικών τραπεζών

Μπλόφα το καλοκαιρινό ράλι – Έρχεται κραχ, λένε οι αναλυτές

Η απόλυτη παράνοια: Οι κεντρικές τράπεζες βαφτίζουν το κρέας ψάρι

Γιατί η πυραμίδα των fintech αρχίζει να ξεφουσκώνει

Η ενεργειακή κρίση μεταλλάσσεται ήδη σε χρηματοπιστωτική