«Μπορεί οι επιδοτήσεις στον ηλεκτρισμό και την ενέργεια να τελειώνουν, αλλά το Eurogroup με μία υποσημείωση, ουσιαστικά επιτρέπει ενισχύσεις και το 2024, αν έχουμε κρίση τιμών στο αέριο κυρίως. Φυσικά εφόσον βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και των τιμολογίων ηλεκτρικού, εμείς έχουμε έτοιμο το αποθεματικό στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το γνωστό ΕΛΑΠΕ. Εύκολα τα πλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ από τα επιπλέον έσοδα που θα εισπράττονται θα δίδονται για επιδοτήσεις στο ρεύμα».

Αυτό μας τόνισε κορυφαία πηγή του ΥΠΕΝ σχολιάζοντας τις εισηγήσεις του πρόσφατου Eurogroup που φαίνεται να προσπαθούν με σκληρό τρόπο να επαναφέρουν συνολικά την ΕΕ σε κλίμα σφιχτής οικονομικής πολιτικής με υποχρεωτικά πλεονάσματα και περιορισμένα περιθώρια κινήσεων για τις κεντρικές κυβερνήσεις.

Πάντως, παρά το ότι το Eurogroup έκανε σαφή εισήγηση περί «τέλους της χαλάρωσης παντού, άρα και στα ενεργειακά από το 2024», δεν απαγορεύει στα κράτη-μέλη να σχεδιάσουν την κατάργηση των μέτρων κλιμακωτά και την επόμενη χρονιά.

Στο κείμενο του Eurogroup αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η άρση να γίνει το συντομότερο δυνατό το 2023 και το 2024», άρα μπορεί θεωρητικά τα μέτρα ενίσχυσης και επιδότησης να αρθούν το Δεκέμβριο του 2024, σε περίπου ενάμιση χρόνο δηλαδή.

Στο τελικό κείμενο αναφέρεται επί λέξει: «Ελλείψει νέων κραδασμών στις τιμές ενέργειας στην ευρωζώνη, θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, χρησιμοποιώντας την σχετική εξοικονόμηση για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, το συντομότερο δυνατό το 2023 και το 2024».

Στα καθ’ ημάς πάντως να υπενθυμίσουμε ότι ο ΕΛΑΠΕ άφησε πλεόνασμα συνολικά πάνω από 310 εκατομμύρια οπότε δυνατότητα ενίσχυσης υπάρχει.

Θυμίζουμε ότι στο προηγούμενο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο, όπου συμμετείχε ο υπηρεσιακός υπουργός Παντελής Κάπρος, είχε αποφασιστεί ότι αν χρειαστεί, θα υιοθετηθούν εκ νέου έκτακτα μέτρα.

Το είχε επισημάνει και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, που ναι μεν έκανε λόγο για την ανάγκη να μπει τέλος σε κάθε είδους μέτρο προστασίας από νέες κρίσεις, εντούτοις είχε παραδεχτεί ότι κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης που τώρα χαράσσει την πολιτική, χωρίς ακόμη να έχει ανοίξει δημόσια τα χαρτιά του, δεν φαίνεται να είναι φίλος των παρατάσεων, εκτιμώντας ότι το τέλος των έκτακτων μέτρων θα πρέπει να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το ΥΠΕΝ έχει δεί με προσοχή και το αίτημα πολλών παρόχων να μεταφερθεί η επιστροφή στην «κανονικότητα» των τιμολογίων από την 1η Οκτωβρίου στην 1η Δεκεμβρίου, δηλαδή να παραμείνουν «παγωμένες» οι ρήτρες αναπροσαρμογής στα τιμολόγια για ένα ακόμη δίμηνο, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία επιστροφής στην κανονικότητα.

Eurogroup: Στο επίκεντρο ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της ευρωζώνης για το 2024

Οι επιδοτήσεις στον ηλεκτρισμό – Η «ελληνική πρόταση» και τα «ανοιχτά παράθυρα» που αφήνουν οι υπουργοί οικονομικών

Η αναφορά του Eurogroup στο 2024 μπαίνει για πρώτη φορά σε κοινοτικό κείμενο της ΕΕ, η οποία τον Ιούνιο είχε ανακοινώσει την απόφαση της να μην παραταθούν τα μέτρα πέραν του Δεκεμβρίου 2023.

Στο κείμενο όμως οι 27 υπουργοί Οικονομικών «δεν είναι σκληροί και ανυποχώρητοι» όπως μας λέει Έλληνας των Βρυξελλών.

Μάλλον αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η ισχύς των μηχανισμών για μερικούς ακόμη μήνες μέσα στο 2024, αλλά υπάρχει και τπο επίμονο αίτημα πολλών παρόχων για τέλος της έκτακτης κατάστασης με τα νέα προϊόντα που ετοιμάζουν θα αντικαταστήσουν τις επιδοτήσεις.

Στην Αθήνα πάντως οι παράγοντες είναι καθησυχαστικοί και λένε πως «αν υπάρξει ανάγκη λόγω έκρηξης τιμών, έχουμε απόθεμα αλλά και δυνατότητα από το νόμο για παρέμβαση», προσπαθώντας να είναι καθησυχαστικοί, αφού το 2024 δεν πρέπει να επηρεαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός και ο στόχος που έχει τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στο τελικό κείμενο του συμβουλίου υπουργών του Ιουνίου είχε συμπεριληφθεί η ελληνική πρόταση να ενεργοποιείται ένας μηχανισμός προστασίας έναντι τυχόν νέας κρίσης και υψηλών τιμών, όπως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και αποτυπώθηκε σε σχετικό κανονισμό της Ε.Ε.

Ενας μηχανισμός που θα προβλέπει την συλλογή υπερεσόδων από τη χονδρική αγορά για την διάθεσή τους για επιδοτήσεις. Μοντέλο αντίστοιχο με εκείνο που είχε υιοθετήσει πέρυσι η Κομισιόν, κατ’ εφαρμογή του ελληνικού και το οποίο στην πορεία εφάρμοσαν με παραλλαγές μια σειρά από χώρες.

Ρεύμα: Το «μυστήριο» με τη ρήτρα αναπροσαρμογής - Δεν αλλάζει η επιδότηση τον Ιούλιο

Οι τιμές ενέργειας πέφτουν ραγδαία στην ΕΕ αλλά όχι στην Ελλάδα!

Πολύ συχνά πλέον βλέπουμε αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, αλλά αυτή η τάση δεν φτάνει στην Ελλάδα!.

Πολύ πρόσφατα οι παραγωγοί προσφέρθηκαν να πληρώσουν έως και 500 ευρώ ανά MWh σε όποιον έπαιρνε την ηλεκτρική τους ενέργεια.

Η τιμή αυτή αποτελεί το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο βάσει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αρνητικές τιμές ρεκόρ όταν οι παραγωγοί ‘πληρώνουν’ τους καταναλωτές για την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν, δείχνει τη δυναμική που επιφέρουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όμως φέρνουν στο φως και το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, για δε τη χώρα μας είναι φανερό πως η κερδοσκοπία ορισμένων παρόχων δεν επιτρέπει χαμηλές τιμές για τον καταναλωτή.

«Σημειώστε ότι πρόκειται για τιμές χονδρικής που αφορούν σε σύντομες χρονικές περιόδους κι ως εκ τούτου οι καταναλωτές, δεν μπορούν να ωφεληθούν» λέει στέλεχος της ΡΑΕΕΥ.

Από την πλευρά του ο κ.Μίχαλ Πρέγκλ, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ένωση Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών (USEA), υπογραμμίζει ότι οι αρνητικές τιμές είναι πραγματικά σπάνιες, ειδικά το όριο των 500 ευρώ.

«Δεδομένου ότι η επίτευξη του ορίου είναι πάντα ένα εξαιρετικό γεγονός, θα περιμένουμε τις ανταλλαγές ενέργειας στην Ευρώπη για να αναλύσουμε λεπτομερώς την κατάσταση», τόνισε μιλώντας στο Balkan Green Energy News.

«Μια αρνητική τιμή είναι μια συνθήκη της αγοράς όταν ο παραγωγός, για διαφορετικούς λόγους, δεν είναι διατεθειμένος να σταματήσει την παραγωγή, ακόμα κι αν πρέπει να πληρώσει για αυτό. Οι λόγοι για αυτό είναι διαφορετικοί, ίσως είναι πολύ ακριβό να απενεργοποιήσει και ενεργοποιήσει εκ νέου τη μονάδα παραγωγής για μία ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και ίσως είναι φθηνότερο να πληρώσει για μία ώρα παραγωγής», πρόσθεσε.

«Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ξανά τα ερχόμενα Σαββατοκύριακα αυτό το καλοκαίρι με τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίας, την έντονη ηλιοφάνεια και τους δυνατούς ανέμους» μας λέει καθηγητής του ΑΠΘ, σχολιάζοντας.

Μικρή μείωση στα τιμολόγια ρεύματος- Τι ανακοίνωσαν ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι

Οι τιμές στην ΕΕ και τα Βαλκάνια

Εκπρόσωποι της κροατικής εταιρείας KOER ανέφεραν ότι έχουν κάποιες μέρες καταγραφεί απίστευτα χαμηλές, ακόμη και αρνητικές, χάρη στην υψηλή παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Στο κροατικό ανταλλακτήριο ηλεκτρικής ενέργειας CROPEX, η χαμηλότερη τιμή ήταν μείον 500 ευρώ ανά MWh, ενώ για συνολικά 15 ώρες οι τιμές ήταν μηδενικές ή κάτω από το μηδέν.

Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε στις αγορές της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Ουγγαρίας, της Γερμανίας και της Σλοβενίας, όπου οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μείον 500 ευρώ, ενώ το Βέλγιο, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία κατέγραψαν ασυνήθιστα χαμηλές τιμές.

Ο κος Πρέγκλ είπε ακόμη ότι δεν είναι σαφές πώς θα είναι η μεταρρύθμιση, επειδή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μελών της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι χώρες στις οποίες οι αρνητικές τιμές επί της ουσίας δεν επιτρέπονται.

«Όλα αυτά ήταν αναμενόμενα, και θα συμβεί ξανά σε ορισμένες περιόδους κατά τη διάρκεια του έτους και κατά τη διάρκεια των μεγάλων εορτών, επειδή η παραγωγή υπερβαίνει την κατανάλωση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις ώρες χαμηλής κατανάλωσης, όταν υπάρχει άφθονη ηλιοφάνεια», σχολιάζει από την πλευρά του ο Dejan Stojčevski, διευθύνων σύμβουλος Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας SEEPEX της Σερβίας.

«Αυτό καταδεικνύει ότι η περαιτέρω ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτεί επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, διότι χωρίς αυτήν, οι επενδύσεις σε ηλιακή και αιολική ενέργεια δεν θα είναι βιώσιμες» λέει χαρακτηριστικά.

Αρνητικές τιμές δεν είναι δυνατές στο SEEPEX, ούτε στη σερβική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά. Αν και οι συμμετέχοντες στην αγορά ζήτησαν να εισαχθεί αυτή η επιλογή, αυτό δεν θα ήταν σύμφωνο με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε αλλαγές στους νόμους για τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) και την ενέργεια, και πιθανώς στους κανόνες της αγοράς, εξηγεί ο Stojčevski, προσθέτοντας ότι η χαμηλότερη τιμή που επιτρέπεται στο SEEPEX είναι μηδέν.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν παίκτες στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας της Σερβίας που θα μπορούσαν να βρεθούν σε μια κατάσταση που θα τους επέτρεπε να επωφεληθούν από τις αρνητικές τιμές, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει μόλις ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Εάν δεν καθιερωθούν αρνητικές τιμές στο SEEPEX, οι παραγωγοί μπορεί να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να διαθέσουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια και να αναγκαστούν να πληρώσουν για την εξισορρόπηση, η οποία είναι η πιο ακριβή επιλογή, σύμφωνα με τον ίδιο.

Αυτό ισχύει για όλα τα καινούργια χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, όπως το ALPEX της Αλβανίας , το BELEN του Μαυροβουνίου και το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία , που διαχειρίζεται η MEMO, καθώς και σε άλλες αγορές που δεν έχουν την επιλογή αρνητικής τιμής.

Αυτό μπορεί να επιλυθεί επιτρέποντας αρνητικές τιμές, την ευρωπαϊκή λύση που η Σερβία και η υπόλοιπη περιοχή κάποια στιγμή θα αγκαλιάσουν, σύμφωνα με τον Stojčevski.

Διαβάστε περισσότερα