Ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης θεωρείται – και είναι- ο αυτοκράτορας του Real Estate στην παραλιακή, καθώς έχει ήδη αγοράσει 10 οικόπεδα στον Αστέρα Βουλιαγμένης αντί τιμής που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ φιλοδοξεί να χτίσει σε αυτά 6 υπερπολυτελείς βίλες εκτινάσσοντας στα ύψη τόσο το κόστος, όσο και την περιουσία του!

Ήδη μάλιστα οι εργασίες ανέγερσης της πρώτης εκ των 6 υπερπολυτελών κατοικιών έχει ξεκινήσει, την ώρα που ακόμη εκκρεμούν κάποια ζητήματα πολεοδομικά στον χώρο όπου κάποτε δέσποζε το περίφημο «Αφροδίτη», καθώς και ζητήματα αρχαιολογικά στην ευρύτερη περιοχή του Αστέρα Βουλιαγμένης!

Όπου όπως εκ των υστέρων προκύπτει, αγόρασαν οι Άραβες αντί πινακίου φακής, στην ουσία τσάμπα με δάνεια της Εθνικής τράπεζας και σήμερα μοσχοπουλάνε, αποκομίζοντας τεράστιες υπεραξίες, τον εθνικό πλούτο!

Επί του προκειμένου τώρα, ο ιδιόρρυθμος πλην όμως βαθύπλουτος επενδυτής, που έχει κυριαρχήσει σε επίπεδα real estate στον Αστέρα Βουλιαγμένης, συνεχίζει τις αγορές του, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι συμφώνησε να αποκτήσει ένα ακόμη προνομιακό οικόπεδο στον Αστέρα, ένα φιλέτο μπροστά στη θάλασσα, το 11ο στη σειρά!!!

Το ύψος της αγοράς δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Λέγεται ωστόσο ότι οι Άραβες του Αστέρα ανέβασαν τις τιμές, μετά την έκρηξη που παρατηρείται στην παραλιακή και τη Νότια Αθήνα με αφορμή και τις βίλες και τα διαμερίσματα στο Ελληνικό!

Και από 40 εκατ. ευρώ, εικάζεται ότι η τιμή του οικοπέδου ίσως και να έχει διπλασιαστεί αγγίζοντας τα 80 εκατ. ευρώ, από 40 εκατ. ευρώ το καθένα, που πουλήθηκαν στον Δ. Διαμαντίδη τα 10 προηγούμενα!

Όπως αντιλαμβάνεστε τα υπερκέρδη από την ναυτιλία διεθνώς μετατρέπονται σε αξίες γης στη χώρα μας, εκτινάσσοντας ακόμη περισσότερο το διεθνές ενδιαφέρον, αλλά και τις τιμές!


4 ραντεβού για 2 μεγαλοεπιχειρηματίες! Η νέα «άτυπη» συμμαχία 

Πυκνώνουν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι επαφές μεταξύ δύο ισχυρών επιχειρηματιών που διαχειρίζονται μεγάλους ομίλους, οι οποίοι εσχάτως βρίσκονται πολύ στην επικαιρότητα και απασχολούν την χρηματιστηριακή κοινή γνώμη και όχι μόνο!

Έγκυροι κύκλοι επισημαίνουν ότι μεταξύ των δυο προβεβλημένων μεγαλοεπιχειρηματιών υπάρχει χημεία, οι λογικές ταιριάζουν όπως και οι προσεγγίσεις σε γεγονότα και καταστάσεις!

Και υπό το πρίσμα αυτό, μεθοδεύουν κοινές επιχειρηματικές ενέργειες και δράσεις, πιθανές εξαγορές ή συμμετοχή από κοινού σε διαγωνισμούς του Δημοσίου!

Ωστόσο, εκτός της μεταξύ τους καλής σχέσης που έχει ήδη δημιουργηθεί, γεγονός που αποτελεί τη βάση για μελλοντικές – και άμεσες- συνεργασίες, τους 2 μεγαλοεπιχειρηματίες εκτός των δράσεων και με φορείς του εξωτερικού, τους ενώνει ο κοινός εντός Ελλάδας «εχθρός»!

Υπό αυτή την οπτική, το γεγονός είναι πως την ώρα τούτη διαμορφώνεται μια νέα συμμαχία και μια νέα υγιής σχέση μεταξύ 2 μεγάλων επιχειρηματιών με διεθνείς αναφορές και λίγο πολύ κοινούς στόχους σε πολύ ενδιαφέροντες και «της μόδας» τομείς δράσεις!


Η απόβαση αμερικανικών κεφαλαίων και τα πακέτα αγοράς Alpha, Eurobank, Εθνικής και Τρ. Πειραιώς!

Η έκρηξη αγοραστικού ενδιαφέροντος στις τράπεζες, από την Πειραιώς με το +10%, μέχρι την Alpha όπου βγαίνουν συνεχώς πακέτα εντολών αγοράς και την Eurobank που σπάει όλα τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο και βρίσκεται σε υψηλά 69 μηνών, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου ξαναγύρισε στα υψηλότερα των τελευταίων 84 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να καταγράφεται (1035 μονάδες) τον Δεκέμβριο 2014!!!

Επί εποχής διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, όταν για πρώτη φορά είχε επιτευχθεί η έστω μικρή έξοδος της χώρας στις αγορές και πριν τις εκλογές του 2015 με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που προκάλεσαν την «σκοτεινή» περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, με κλείσιμο των τραπεζών και κατάρρευση – απαξίωση του Χρηματιστηρίου!

Η συνεχής ανοδική αντίδραση της Wall Street αναπόφευκτα προκαλεί αντανακλαστική κίνηση στις υπόλοιπες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές που με τη συμπεριφορά τους καταδεικνύουν ψυχραιμία και αισιοδοξία όσον αφορά το ύψος του πληθωρισμού που θα ανακοινωθεί σήμερα στις ΗΠΑ και που αδιαμφισβήτητα θα επηρεάσει τις κινήσεις της FED όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Αν θα είναι επιθετική η αύξηση ή συγκρατημένη!

Και το θετικό αυτό κλίμα στις αγορές και ειδικότερα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, φέρεται να τροφοδοτεί την ανοδική κίνηση της πάλαι ποτέ Σοφοκλέους, όπου στην κυριολεξία παρατηρείται «απόβαση» αμερικανικών κεφαλαίων, καθώς funds και πάσης φύσης θεσμικοί επενδυτές «made in USA» αγοράζουν αφειδώς τράπεζες και «καλά χαρτιά» της υψηλής κεφαλαιοποίησης, από ΟΤΕ (που κατέγραψε υψηλά 164 μηνών) μέχρι ΟΠΑΠ, Jumbo και Μυτιληναίο, ενώ προβληματισμός επικρατεί σχετικά με την ΔΕΗ, όπου ναι μεν εμφανίζεται αντίδραση στα χαμηλά, ωστόσο μεγάλο αμερικανικό fund – πελάτης της Goldman Sachs συνεχίζει να πουλάει για να μπει αλλού, έχοντας καταγράψει σημαντικές υπεραξίες!!!

Το γεγονός πάντως είναι πως το Χρηματιστήριο της Αθήνας γίνεται και πάλι μετά από χρόνια «τραπεζοκεντρικό», με τις τράπεζες να ιδιωτικοποιούνται, να εξυγιαίνονται, να ξεκαθαρίζουν τα χαρτοφυλάκια τους, όπως για παράδειγμα η Τράπεζα Πειραιώς που μείωσε τα κόκκινα δάνεια από το 45% στο 13% και όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως το νούμερο αυτό σύντομα θα καταστεί μονοψήφιο υποχωρώντας μέσα στο 2022 κάτω του 8%!!!

Και υπό την έννοια αυτή η εκτίναξη της τιμής της μετοχής δεν είναι τυχαία καθώς η τράπεζα σχεδιάζει τα επόμενα αναπτυξιακά της βήματα, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως βάσει του κεντρικού σχεδιασμού της κυβέρνησης περί τα τέλη του έτους θα πραγματοποιηθεί νέο placement σε ξένους και Έλληνες επενδυτές από το ΤΧΣ, αφού πρώτα προηγηθεί το placement της Εθνικής τράπεζας!

Η Εθνική τράπεζα ως γνωστόν αποτελεί την ώρα τούτη το μεγάλο project και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, καθώς η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της επί της ουσίας έχει αρχίσει.

Μπορεί τυπικά να αναμένεται η ψήφιση του σχετικού νόμου για το ΤΧΣ από τη Βουλή, ωστόσο οι επαφές με Άραβες, Ολλανδούς και Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό τόσο από την Goldman Sachs όσο και από κυβερνητικούς αξιωματούχους!

Και μπορεί σε αυτή τη φάση η Εθνική όπως και ο Μυτιληναίος να μην εντάχθηκαν στον δείκτη MSCI, ωστόσο οι πληροφορίες λένε πως οι πόρτες είναι «ανοιχτές» και αργά ή γρήγορα η ένταξη θα πραγματοποιηθεί…

Αντίστοιχα μεγάλη δυναμική στο Χρηματιστήριο εμφανίζουν και οι ολοκληρωτικά ιδιωτικές τράπεζες Eurobank και Alpha όπου οι πράγματι ικανές διοικήσεις τους ολοκληρώνουν τα μοντέλα εξυγίανσης, ανάπτυξης και επέκτασης κατοχυρώνοντας τη θέση τους στο εγχώριο -και όχι μόνο – τραπεζικό σύστημα!

Σε κάθε περίπτωση στο Χρηματιστήριο, σε απλά λόγια, συντελείται ένα «BIG BANK», που συντελείται από μια απόβαση ξένων – αμερικανικών κυρίως- κεφαλαίων και τροφοδοτείται από τα Success stories των τραπεζών, με την Alpha να έχει ήδη υλοποιήσει μια αύξηση κεφαλαίου μαμούθ, όπως και η Τρ. Πειραιώς, την Eurobank να εξελίσσεται στο «καλό βαρύ χαρτί» του τραπεζικού συστήματος και την Εθνική να έχει μπροστά της ένα φιλόδοξο success story που περνάει μέσα από placement, αύξηση κεφαλαίου και δυο τέλος την δημιουργία ενός Εθνικού Πρωταθλητή διά μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων …

Το γενικότερο κλίμα δείχνει σε γενικές γραμμές ευνοϊκό!

Ωστόσο οι αγορές έχουν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, την άνοδο των επιτοκίων, τον ορατό κίνδυνο σύρραξης στην Ουκρανία ενώ στην Ελλάδα ειδικότερα το ζήτημα της πολιτικής ομαλότητας θεωρείται μείζον.

Καθώς το Χρηματιστήριο για να «αποδώσει» χρειάζεται ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Υπό την έννοια αυτή, οι συζητήσεις για τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου μόνον θετικά λειτουργούν για την αγορά, καθώς η υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα απομακρύνει τα σενάρια σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας που επιχειρηματικοί κύκλοι και οικονομικο-εκδοτικά συμφέροντα απεργάζονται και προωθούν σε προσκήνιο και παρασκήνιο!!!