Ο Διαμαντής Διαμαντίδης, έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες αγοράς για πέντε από τα χρυσά φιλέτα αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ κι έχει κλείσει ακόμη πέντε -στο σύνολο δέκα οικόπεδα- με μία συνολική εκτιμώμενη αξία τελικά περί τα 380 εκατ. ευρώ.

Αν ληφθεί υπόψη ότι πρόθεσή του είναι η κατασκευή έξι υπερπολυτελών κατοικιών, η αγορά κάνει λόγο για συνολική επένδυση που μπορεί να αγγίξει το μισό δισ. ευρώ στο μεγαλύτερο φιλέτο της Αττικής Ριβιέρας, το οποίο, χαριτολογώντας, κάποιοι ήδη αποκαλούν «Διαμαντούπολη».

Οι εργασίες μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου, επιπλέον, να διαπιστωθεί εκ των προτέρων ότι δεν προκύπτει οποιοδήποτε θέμα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία (σ.σ. όσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά την προηγούμενη δεκαετία όλες τις διαδικασίες για την πώληση του συγκροτήματος θα θυμούνται σίγουρα και τις συζητήσεις για τα αρχαιολογικά κατάλοιπα σε όλο το Καβούρι).

Τα ακίνητα στον «Αστέρα», τα πιο ακριβά οικόπεδα στην Αθήνα, προστίθενται τώρα στο πολύτιμο χαρτοφυλάκιο real estate του Διαμαντή Διαμαντίδη, στο οποίο περιλαμβάνονται ακόμη ουκ ολίγα ακίνητα πάνω στη θάλασσα -πάντα εξαιρετικής θέσης και φυσικού κάλλους- ανά την Ελλάδα, όπως αυτά στην Ιο, στην Τζιά, στο Πόρτο Χέλι κ.α., αλλά και πιο κοντά στην Αθήνα, στο Λαγονήσι, στο Πόρτο Ράφτη.

Σχέδιο ανάπτυξης

Οι έως 13 σχεδιαζόμενες βίλες του «Αστέρα» χωροθετούνται σε οικόπεδα 5 έως 8,6 στρεμμάτων και αποτελούν μία από τις έξι θεματικές περιοχές του μεγάλου σχεδίου ανάπτυξης του συγκροτήματος όπως το είχαν σχεδιάσει οι επιτελείς της AGC εξ αρχής, το 2016, οπότε και αποκτήθηκε η μεγάλη έκταση των 302 στρεμμάτων του συγκροτήματος, σε μία επένδυση άνω των 650 εκατ. ευρώ συνολικά, η οποία τελικά, όπως εξελίσσεται, είναι αρκετά υψηλότερη. Με βάση το επενδυτικό πλάνο, η μέγιστη κάλυψη στην έκταση, με μία ζώνη προστασίας που αντιστοιχεί σε 217 στρέμματα, είναι στο 10%, με τη μέγιστη δόμηση στα 56.500 τ.μ., εκ των οποίων τα 41.500 τ.μ. αφορούν την ξενοδοχειακή χρήση και κατά μέγιστο 15.000 τ.μ. την οικιστική χρήση, με έως 13 κατοικίες (σ.σ. ο περιορισμός της συνολικής κάλυψης για τις έως 13 κατοικίες είναι στα 8.000 τ.μ.). Οι έξι θεματικές περιοχές του συγκροτήματος είναι εκτός από τις βίλες, τα ξενοδοχεία, τα μπανγκαλόους, η Astir Beach, το πρότυπο πάρκο (peninsula park) και η μαρίνα (Astir Marina) στη χερσόνησο του Λαιμού, δίπλα στον «Αστέρα», για τον εκσυγχρονισμό της οποίας οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2022.

Μια μεγάλη επένδυση 

Ειδικά το κομμάτι των κατοικιών από την αρχή είχε θεωρηθεί -όπως και είναι άλλωστε- το πιο επικερδές της συνολικής επένδυσης, με την τιμή… λιανικής κάθε χωριστού οικοπέδου να υπολογίζεται πέριξ των 42 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όπως προκύπτει και από τις επίσημες οικονομικές καταστάσεις της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης για το δύσκολο πρώτο έτος της πανδημίας, το 2020, οι πωλήσεις των τριών πρώτων οικιστικών ακινήτων, με 112,5 εκατ. ευρώ, ήταν το κλειδί τόσο για τα έσοδα των 145,4 εκατ. ευρώ (από 54,3 εκατ. το 2019), όσο και για τη σημαντική μείωση των δανειακών βαρών. Σημειωτέον ότι το συγκρότημα βγήκε πρόσφατα προς πώληση στην αγορά με μία τιμή πέριξ των 800 εκατ. ευρώ, νούμερο ωστόσο το οποίο θεωρήθηκε υψηλό. Ειδικά σε σχέση με το οικιστικό κομμάτι της επένδυσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά Διαμαντίδη ξεκίνησε με την αγορά αρχικά δύο οικοπέδων (6-6,5 στρεμμάτων έκαστο). Στη συνέχεια, ενεργοποίησε τη ρήτρα για την αγορά του τρίτου και του τέταρτου ακινήτου με τιμή χαμηλότερη της αρχικής των 42 εκατ. ευρώ, ήτοι κοντά στα 38 εκατ. ανά οικόπεδο, δεδομένου ότι πρόκειται για περισσότερες της μιας συμφωνίες μεταβιβάσεων.

Στόχος τα 10 οικόπεδα 

Επισημαίνεται εδώ ότι στο συμβόλαιο πώλησης των προαναφερθέντων οικοπέδων, οι αγοραστές έχουν την επιλογή (option) να αγοράσουν ένα επιπλέον οικόπεδο, «λόγω της ικανοποιητικής ολοκλήρωσης των προηγούμενων προϋποθέσεων». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με την καταβολή επιπλέον 5 εκατ. ευρώ έχει ενεργοποιηθεί και η option για την αγορά και πέμπτου ακινήτου άνω των 6 στρεμμάτων. Πρόθεση του γνωστού εφοπλιστή είναι συνολικά τα δέκα οικόπεδα, η αγορά των οποίων ουσιαστικά έχει κλείσει, με έναν συνολικό λογαριασμό άνω των 380 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται να χτιστούν παντού σπίτια. Κι αυτό γιατί στο πλάνο του είναι η δημιουργία 6 υπερπολυτελών κατοικιών που θα έχουν άπλετους εξωτερικούς χώρους – γι‘՚ αυτό τον λόγο αγοράστηκαν και τα όμορα ακίνητα- ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη ιδιωτικότητα. Στην αγορά μάλιστα λέγεται ότι στη συμφωνία αγοραστή – πωλητή περιλαμβάνεται και ρήτρα, σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση που πουληθεί άλλο οικόπεδο σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που έχει αγοράσει η πλευρά Διαμαντίδη, η πλευρά του πωλητή θα πρέπει να δώσει τη διαφορά της αξίας στον εφοπλιστή.