Ασυνήθιστη αύξηση των κρουσμάτων ψιττάκωσης καταγράφεται από το 2023 σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη βακτηριακή αναπνευστική ασθένεια που προέρχεται από πτηνά. Πολλοί από τους περίπου 120 ασθενείς χρειάστηκα νοσηλεία λόγω πνευμονίας και πέντε πέθαναν.

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ αφορά επιβεβαιωμένα περιστατικά σε Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία, χώρες που καταγράφουν κρούσματα κάθε χρόνο.


Παρότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός και συνήθως η ασθένεια, γνωστή και ως «πυρετός των παπαγάλων» που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydophila psittaci προσβάλλει εκατοντάδες είδη πτηνών, σκύλους, γάτες, χοίρους και άλογα, η αύξηση των θανάτων έχει προβληματίσει τους ειδικούς. Και αυτό γιατί σε αρκετά από τα κρούσματα στην Ευρώπη, οι ασθενείς ανέφεραν ότι δεν είχαν έρθει σε επαφή με πτηνά, ένδειξη περιβαλλοντικής έκθεσης.

Η λοίμωξη εκδηλώνεται έπειτα από περίοδο επώασης 5-19 ημερών και είναι συνήθως ασυμπτωματική ή ήπια, με πυρετό, διάρροια, πονοκέφαλο και πόνο στις αρθρώσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα και πνευμονία. Λιγότερο από το 1% των ασθενών που λαμβάνουν αντιβιοτική θεραπεία χάνει τη ζωή του.

Η γεωγραφία των θανατηφόρων περιστατικών

Τέσσερις από τους πέντε θανάτους καταγράφηκαν στη Δανία, η οποία μετρά 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τα τέλη του 2023, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Το 74% των ασθενών χρειάστηκε νοσηλεία. Δώδεκα ασθενείς είχαν έμμεση επαφή με πτηνά, στις περισσότερε περιπτώσεις από ταΐστρες.

O πέμπτος νεκρός αφορά την Ολλανδία, όπου έχουν καταγραφεί από το 2023 συνολικά 21 κρούσματα, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Στην Αυστρία έχουν καταγραφεί 14 κρούσματα, στη Γερμανία 19 και στη Σουηδία 26. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι αριθμοί χαρακτηρίζονται ασυνήθιστα υψηλοί.