Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, μια ημέρα μετά από τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό, σε κοντινή απόσταση από το σημείο στο οποίο βρισκόταν ο πρωθυπουργός και η ελληνική αποστολή, πριν από τη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας.
«Κανένας δεν θα μας εκφοβίσει», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης. «Νομίζω ότι όλοι έχουμε ένα μήνυμα για το Κρεμλίνο: δεν θα φοβηθούμε, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και παραμένουμε ενωμένοι σε αυτό το ζήτημα», είπε.
«Δείξαμε τη στήριξη μας στην Ουκρανία με αναπάντεχο για ορισμένους εχθρούς μας τρόπο», συνέχισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε δε ότι ποτέ η Ευρώπη δεν έχει δείξει τέτοια απάντηση, με τις κυρώσεις στη Ρωσία και με την υποστήριξη της Ουκρανίας στρατιωτικά και οικονομικά.
«Καμία παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσπάθεια αλλαγής συνόρων δια της βίας δεν θα γίνουν αποδεκτές από την πολιτική μας οικογένεια», είπε ακόμη, σε ένα μήνυμα με έμμεσο αποδέκτη και την Αγκυρα.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τίποτα δεν θα γίνει στην Ευρώπη χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ΕΛΚ, γι’ αυτό είναι σημαντικό το κόμμα μας να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.
«Πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι για όσα πετύχαμε τα τελευταία 5 χρόνια. Δεν ήταν δεδομένο, παλέψαμε πολύ», υπογράμμισε επίσης και έδωσε προσωπικά συγχαρητήρια στην Ούρσουλα Φον Ντε Λαιεν για τη συμβολή της, όπως είπε, σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πανδημία, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην ενεργειακή κρίση που, σημείωσε, ότι έθεσε κινδύνους για τη σταθερότητα της Οικονομίας.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης επισήμανε πως αυτά τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την πράσινη μετάβαση και για την κοινωνική συνοχή.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Ελλάδα ήταν η θετική έκπληξη της Ευρωζώνης, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς να διαταραχθούν οι δημοσιονομικές ισορροπίες σημειώνοντας ότι «δεν θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε αυτό χωρίς τη σημαντική ευρωπαϊκή υποστήριξη».