Πράσινο φως στο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών και ακύρωσής τους στη συνέχεια άναψε χθες η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Jumbo, με τον επικεφαλής του ομίλου κ. Απόστολο Βακάκη να χαρακτηρίζει αυτή την επιλογή κίνηση επιβράβευσης των υφιστάμενων μετόχων, αλλά και κίνηση «διπλής θωράκισης, η οποία χρειάζεται σε μια υγιή εταιρεία όταν το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό».

Η συνέλευση –όχι τυχαία– έγινε την ίδια ημέρα με την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Jumbo, τα οποία έδειξαν μεν αύξηση των πωλήσεων κερδών, όμως η εικόνα που υπάρχει για το εννεάμηνο –το οποίο περιλαμβάνει και τα σχολικά είδη– δείχνει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Ερωτηθείς άλλωστε ο κ. Βακάκης χθες εάν επιμένει στην αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις και τα κέρδη του 2024, αναθεώρηση που έγινε το καλοκαίρι, απάντησε θετικά.

Ο ίδιος, πάντως, αν και κατά τη συνήθη πρακτική του εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον και ειδικά για τις επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές εξελίξεις (συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή), εκτίμησε ότι θα αναζητηθεί λύση καθώς το κόστος –κυρίως οικονομικό– είναι δυσβάσταχτο για όλους.

Το πρόγραμμα προβλέπει την επαναγορά ιδίων μετοχών με διάρκεια 2 ετών και μέχρι το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, με σκοπό την ακύρωσή τους.

Ως κατώτατη τιμή αγοράς τους ορίστηκε το ποσό του ενός ευρώ/μετοχή και ως ανώτατη τιμή αγοράς τους το ποσό των 27,20 ευρώ η κάθε μία. Γιατί ακολουθείται αυτή η πρακτική;

Η ακύρωση των ιδίων μετοχών συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων των εταιρειών, με θετική επίπτωση στην εικόνα τους στην επενδυτική κοινότητα.

Παράλληλα, η θέση των μετόχων τους βελτιώνεται και η αξία των μετοχών τους αυξάνεται, αφού κατέχουν πλέον μεγαλύτερο κομμάτι της εταιρείας, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιό της.

Θετική επίπτωση υπάρχει για τους μετόχους και σε ό,τι αφορά το μέρισμα, αφού αυτό διανέμεται πλέον σε λιγότερες μετοχές, αυξάνοντας έτσι το μέρισμα ανά μετοχή.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ομίλου το α΄ εξάμηνο, αυτό έκλεισε με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 8,37% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2023, στα 460,38 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου ανήλθαν σε 164,68 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,42%. Χωρίς την επίδραση των ασφαλιστικών αποζημιώσεων, τα EBITDA ανήλθαν σε 154,47 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,45%.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 121,69 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 14,32%. Χωρίς την επίδραση των ασφαλιστικών αποζημιώσεων, τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 111,48 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,73%.

Σημειώνεται ότι κατά το α΄ εξάμηνο του 2024 η εταιρεία εμφάνισε το ποσό των 10,21 εκατ. ευρώ ως ασφαλιστική αποζημίωση για τα καταστήματά της στη Λάρισα και στην Καρδίτσα που παρέμεναν κλειστά λόγω των καταστροφών που έγιναν από τον «Daniel».

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2024 ξεκίνησαν να λειτουργούν τα δύο καταστήματα που είχαν υποστεί ζημιές. Επίσης στην Οράντεα της Ρουμανίας ξεκίνησε να λειτουργεί δεύτερο Jumbo.

Μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να λειτουργήσουν ένα κατάστημα στο Βουκουρέστι και ένα στην Κύπρο. Επίσης, τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε να λειτουργεί στο Ισραήλ το δεύτερο κατάστημα Jumbo (πρόκειται για κατάστημα με καθεστώς franchising). Πρόθεση της εταιρείας είναι το 2025 να λειτουργήσουν ακόμη δύο καταστήματα στη Ρουμανία.

Διαβάστε ακόμη: