“Δεν είναι τώρα η ώρα για τους επενδυτές να φορτώσουν μετοχές των εταιρειών Dow και LyondellBasell καθώς οι τιμές των χημικών εμπορευμάτων αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμη πτώση” αναφέρει σε σημείωμά της JPMorgan Chase.

«Η Lyondell και η Dow δεν είναι πιθανώς τα καλύτερα μέρη για να βάλετε νέα κεφάλαια», έγραψε ο αναλυτής Jeffrey Zekauskas σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας την Παρασκευή. «Η κατεύθυνση των βραχυπρόθεσμων τιμών και όγκων των χημικών εμπορευμάτων είναι σαφώς χαμηλότερη. Η αγορά πιθανότατα θα δυσκολευτεί να κατανοήσει τον βαθμό αδυναμίας του EBITDA που είναι πιθανό να καταγράψουν οι εταιρείες στο πλαίσιο μιας επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με αυξανόμενα επιτόκια» αναφέρει στο ίδιο σημείωμα.

Σύσταση “ουδέτερη”

Ο αναλυτής υποβάθμισε τις μετοχές των δύο εταιρειών σε “neutral” από “overweight”. “Αν και οι δυο όμιλοι διαθέτουν ισχυρά μερίσματα, καλούς ισολογισμούς και αναμένεται να προσφέρουν ισχυρές αποδόσεις ταμειακών ροών στο μέλλον, οι επενδυτές είναι πολύ απασχολημένοι κυνηγώντας τις μεγάλες αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου στις αογρές”, έγραψε ο Zekauskas.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του Δημοσίου έφτασε το διπλάσιο της μερισματικής απόδοσης του S&P 500, σύμφωνα με στοιχεία της Bespoke Investment Group. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, με την απόδοση του 2ετούς ομολόγου να κινείται πάνω από το 3,5% την Πέμπτη και να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007.

Οι μετοχές τόσο της Dow όσο και της Lyondell έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον 11% από την αρχή του έτους, με τις τιμές στόχους της JPMorgan να υποδηλώνουν ότι και οι δύο μετοχές θα μπορούσαν να κινηθούν οριακά χαμηλότερα βραχυπρόθεσμα από το κλείσιμο της Πέμπτης.

Διαβάστε ακόμη: