Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις γύρω από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη και την ελληνική αστυνομία!

Χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να ζήτησε την παραίτηση του ΓΓ του υπουργείου κυρίου Κων. Τσουβάλα, η επιλογή του οποίου για την εν λόγω κυβερνητική θέση είχε χαρακτηρισθεί ως μεγάλη έκπληξη το 2019, όταν η ΝΔ ανέλαβε την εξουσία, καθώς ο Κων Τσουβάλας είχε διατελέσει αρχηγός της Αστυνομίας επί ΣΥΡΙΖΑ, την εποχή της τραγωδίας στο Μάτι, των 101 νεκρών!!!

Στο τραπέζι του υπουργού τέθηκε όπως μαθαίνω ακόμη και το ζήτημα άλλης μιας πιθανούς παραίτησης στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη, την οποία ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε αλλά αποφάσισε να δείξει εμπιστοσύνη!

Η μάχη των επιγόνων, πρώην αρχηγού και υπαρχηγού, για την καρέκλα του ΓΓ και η δεύτερη σερί ήττα για τον Αν. Δασκαλάκη!

Το ζήτημα Τσουβάλα είναι γνωστό εδώ και μέρες, καθώς ακόμη πριν φύγει, πριν ζητηθεί η παραίτηση του, είχε αρχίσει μια μάχη επιγόνων μεταξύ 2 πρώην ισχυρών της Ελληνικής Αστυνομίας, του πρώην αρχηγού και υπαρχηγού, που αποστρατεύθηκαν στις τελευταίες κρίσεις!

Τελικά νικητής σε αυτή την ανεπίσημη μονομαχία αναδείχθηκε ο πρώην αρχηγός Μιχ. Καραμαλάκης, που ήδη ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ως νέος ΓΓ στη θέση Τσουβάλα, ενώ ο πρώην υπαρχηγός Αν. Δασκαλάκης υπέστη μια δεύτερη σερί ήττα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Καθώς είχε προηγηθεί η πρώτη ήττα του για τη θέση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου τελικά επελέγη ο πρώην Γενικός Επιθεωρητής Β. Ελλάδος Κων. Σκούμας!

Λέγεται, μεταξύ άλλων, πως για την υποψηφιότητα Δασκαλάκη υπήρξαν παρεμβάσεις από όλη την Διαπλοκή στην κυριολεξία!

Όλοι οι πανίσχυροι επιχειρηματίες και παράγοντες επέδειξαν ενδιαφέρον. Και ίσως αυτό τελικά στο μυαλό του Κυριάκου, να έπαιξε ρόλο στην τελική του απόφαση!

Κάποιοι «γκρινιάζουν», απειλούν και καταγγέλλουν αλλά τις βουτάνε τις δουλίτσες…

Μεγάλη αμπελοσοφία έχει αναπτυχθεί σχετικά με το ποιος ή ποιοι παίρνουν (ή δήθεν έπαιρναν κρυφά) δουλειές του Δημοσίου! Με αποκορύφωμα γνωστό νταραβεριτζή της πιάτσας, τοκιστή και σουλατσαδόρο, που σε μόνιμη βάση με ανώνυμες καταγγελίες τροφοδοτεί τις αρχές με κατασκευασμένα στοιχεία εις βάρος των αντιπάλων του!

Βεβαίως η αλήθεια είναι, πως τελικά, με τις απειλές, το «Μπούρου Μπούρου» και τις καταγγελίες κατάφερε να τις βουτήξει τις δουλίτσες! Άντε να δούμε τώρα αν θα μπορέσει να τις υλοποιήσει και να τις παραδώσει…

Τα «θα» της Φον ντερ Λάινεν, οι τιμές της ενέργειας και η κατάσταση συναγερμού σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

*** Όταν βλέπεις την φον ντερ Λάινεν να λέει ότι από τις αρχές του 2023, “θα”, προσέξτε, θα μπορούσε να αλλάξει κάτι στην ενεργειακή αγορά και στο χρηματιστήριο ενέργειας, αντιλαμβάνεστε γιατί όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται κυριολεκτικά σε κατάσταση συναγερμού. Πλην της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που έγκαιρα φρόντισαν να αποδεσμεύσουν την τιμή του φυσικού αερίου από αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας.

*** Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη χτύπησαν νέα ρεκόρ σήμερα, ενώ το ράλι των τιμών δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Η άνοδος αντικατοπτρίζει μια σφιχτή αγορά φυσικού αερίου -που χρησιμοποιείται για καύσιμο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής- καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να αναπληρώσει τα αποθέματα ενόψει χειμώνα. Αλλά, το αμερικανικό LNG, δεν φτάνει για όλους. Το οποίο μόλις τώρα η ευρωπαϊκή ηγεσία το συνειδητοποιεί. Μόνο και μόνος του ο Ντράγκι προειδοποιούσε εδώ και τρείς τουλάχιστον μήνες.

Η πτώση της παραγωγής πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς και η χαμηλή παραγωγή αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα

***Αν η Ρωσία διακόψει τη ροή φυσικού αερίου και δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για τη συνολική ζήτηση, τότε είναι βέβαιο ότι θα μπει δελτίο και μάλιστα πολύ αυστηρό και συνάμα καταστροφικό για τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία και χιλιάδες μικρές προσωπικές επιχειρήσεις της Ε.Ε.
Τα μπλακ άουτ, σε πρώτη φάση μπορούν να αποφευχθούν, αλλά φυσικά αυτό απαιτεί τεράστια προπαρασκευαστική εργασία, η οποία ουσιαστικά μόλις ξεκίνησε στις περισσότερες χώρες, αν και τα μαντάτα ήταν γνωστά εδώ και πολύ καιρό.

*** Αν θα έχουμε πρόβλημα στην Ελλάδα; Με νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ χονδρικής ρεύματος, δε τα πάμε καθόλου καλά. Δεν θα είμαστε η εξαίρεση της Ε.Ε., γιατί και οι δυνατότητες της Ρεβυθούσας δεν είναι ανεξάντλητες. Και το υγροποιημένο αέριο, και πανάκριβο είναι και σταδιακά ελαττώνονται οι ποσότητες από τις ΗΠΑ, όσο κι αν τα τρυπάνια των…καουμπόιδων δουλεύουν νύχτα μέρα για εξωρύξεις. Κάποτε λέγαμε “η φτήνια τρώει τον παρά”, τώρα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Και αυτό κοινωνικά κανείς δεν ξέρει που έχει ταβάνι. Μόνο οι… τράπεζες, γιατί φουντώνουν τα προβληματικά δάνεια.

Τράπεζες: Τα νέα δεν είναι και τόσο καλά για τον κλάδο, κάτι που διαφαίνεται από τα «ψιλά» γράμματα των αναλύσεων!

Και κάποιους φόβους που διατυπώνονται με κομψό μεν, αλλά σαφώς προειδοποιητικό τρόπο. Είναι μεν η γενικότερη αβεβαιότητα που προκαλεί η τρέχουσα οικονομική και πολιτική κατάσταση, διεθνώς, στην Ε.Ε. και στα καθ ημάς, αλλά οι προοπτικές των τραπεζών, για να έχουν ορίζοντα, θα πρέπει να συνυπολογίσουν και άλλες παραμέτρους. Όπως τον παράγοντα άντλησης κεφαλαίων για τις ίδιες, τον παράγοντα σχεδόν εξάλειψης της δυνατότητας άντλησης φθηνού χρήματος για τους δανειοδοτηθέντες νέους πελάτες τους, αλλά και την αυξανόμενη δυσχέρεια των παλαιών, που κάποια στιγμή είχαν καταφέρει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Φυσικά, με καθοριστικό ρόλο την αύξηση των επιτοκίων και του κόστους χρήματος.

*** Πέραν αυτών, έχει πολύ μεγάλη σημασία η αντιμετώπιση των πελατών τους, ιδίως όσων έχουν μακρόχρονη συνεργασία μαζί τους. Γιατί, δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι θα παραμένουν πελάτες τους, όταν μάλιστα οι νέες διοικήσεις και τα επίσης νέα επιτελεία τους τους αντιμετωπίζουν είτε ως δεδομένους είτε ως αδυνατούντες να προσφύγουν σε άλλη τράπεζα

Πάνω από 10 μεγάλες εταιρίες και εισηγμένες άλλαξαν τράπεζα! Το ζήτημα με 2 συστημικές!

*** Είμαι σε θέση να γνωρίζω πάνω από δέκα περιπτώσεις μεγάλων εταιρειών και εισηγμένες κάποιες εξ αυτών, που μετά από μακρόχρονη συνεργασία, άλλαξαν τράπεζα μέσα στο τρέχον έτος, γιατί η συμπεριφορά και η αντιμετώπιση από τα υπεύθυνα, αλλά και τα ηγετικά κλιμάκια της τάδε ή της δίνα τράπεζας (έχω τα ονόματα, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα αναφέρω) ήταν “απρόβλεπτα υποτιμητική, μέχρι επιθετική”. Και με…βέτο από τους εντεταλμένους για τις επαφές με τις επιχειρήσεις, να μην απευθυνθούν στη διοίκηση! “Αυτά, δεν έχουν ξαναγίνει. Μας διώχνουν, ενώ είμαστε συνεπέστατοι ως επιχείρηση. Πολύ ευχαρίστως, μας δέχτηκε άλλη τράπεζα και με καλύτερους όρους”, μου εξομολογείται παθών επιχειρηματίας. Πραγματικά δεν κατανοώ τους λόγους τέτοιας αντιμετώπισης – γιατί, για… στρατηγική δεν πρόκειται – αντιμετώπισης

*** Τα κρούσματα που σας ανέφερα, αφορούν σε δύο τράπεζες, συστημικές φυσικά. Δεν έχω γνώση ή στοιχεία, αν συμβαίνει το ίδιο και στις άλλες δύο, παρά μόνο προκύπτει ως υπόθεση ότι συμβαίνει “και αλλού”, από τους αναγκαστικά εμπλεκόμενους επιχειρηματίες.

Έρχεται ξανά η ώρα του κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος κατά γενική εκτίμηση αφυπνίζεται και έχει προοπτικές ανάπτυξης

Μετά από μια δεκαετία και πλέον συρρίκνωσης, οι προοπτικές για τις κατασκευαστικές εταιρείες, εμφανίζονται θετικές. Και αυτό γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμεία και τους εθνικούς πόρους, θα χρηματοδοτήσουν μεγάλα και μεσαίου μεγέθους έργα, κινητοποιώντας συνολικούς πόρους 13,3 δισ. ευρώ. Τα κατασκευαστικά έργα αφορούν κυρίως στους τομείς της Ενέργειας με κεφάλαια 4,6 δισ., των Μεταφορών με κεφάλαια 4,1 δισ. και του Περιβάλλοντος με κεφάλαια 2,9 δισ.

*** Τα έργα φυσικά απαιτούν ιδιαίτερα αυξημένους πόρους χρηματοδότησης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόσο σε κεφάλαια κίνησης όσο και σε μεσομακροπρόθεσμο δανεισμό, για αγορά πάγιου εξοπλισμού, για έκδοση εγγυητικών κλπ. Και το ερώτημα είναι αν οι τράπεζές μας έχουν τη δυνατότητα, τη θέληση και τους πόρους να στηρίξουν τις επιχειρήσεις του κλάδου ή θα περιοριστούν μόνο στα κυλιόμενα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης; Γιατί, ακόμα και οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορούν να προσφύγουν στις αγορές, για πολύ ευνόητους λόγους.

ΚΟΥΙΖ 1:

Και οι δύο είναι ωραίες γυναίκες, σύμφωνοι. Αλλά με εντελώς διαφορετικές παραστάσεις, αλλά και διαδρομές. Μόνα κοινά, η πρότερη θητεία τους και στο εξωτερικό, καθώς και οι υπέρμετρες φιλοδοξίες τους. Αν καταφέρουν να συνεργαστούν, θα είναι πράγματι μεγάλη επιτυχία.

Την οποία ίσως καρπωθεί και ο εμπνευστής της σύμπλευσής τους. Άλλωστε, ανάγκα και θεοί πείθονται. Ας μη βιάζονται πάντως, οι κακεντρεχείς, που δεν βλέπουν μακροημέρευση. Η παραμονή στα ψηλά πατώματα απαιτεί υπομονή και συμμαχίες, κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά και οι δύο όμορφες κυρίες του επιχειρείν…

ΚΟΥΙΖ 2:

Η εταιρεία είναι εισηγμένη, ανήκει σε έναν “ήσυχο” κλάδο, έχει μικρές μεν, πλην σταθερά καλές αποδόσεις δε, αλλά δεν μπορεί να κάνει βήματα προς τα εμπρός. Και ο λόγος είναι ίδιος με αυτόν που κατά συχνά διαστήματα ακούμε ή διαβάζουμε για τις ενδοοικογενειακές διαφορές, που οδηγούν σε ακύρωση προοπτικών, αλλά και σε άλλα δυσάρεστα γεγονότα.

Σε μικρογραφία, θυμίζει την περίπτωση της εταιρείας “Επίλεκτος” πριν πολλά χρόνια, όταν ο αείμνηστος Γιάννης Δοντάς, πήρε τις τύχες της κλωστοϋφαντουργίας πάνω του, άφησε στην άκρη τα 5 αδέλφια του (χωρίς, όμως, να τους ζημιώσει) και την οδήγησε στην κορυφή.

Θυμίζει όμως και την περίπτωση της Creta Farm, με τα δύο αδέλφια Δομαζάκη να καταστρέφουν το δημιούργημά τους. Τεταμένη η κατάσταση μεταξύ των ιδιοκτητών αδελφών, όπως βεβαιώνουν πελάτες και προμηθευτές της και ευχή να μην έχει η εν λόγω εταιρεία την ίδια κατάληξη με την προαναφερόμενη…

Για να ξέρετε …1

*** Πυρ και μανία από χθες (τουλάχιστον) οι λογιστές της χώρας με τον Σταϊκούρα και την απόφασή του για παράταση μέχρι αύριο Παρασκευή στις 3μμ (!) της υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Ο “σκληρός” υπουργός, κατηγορείται μεταξύ άλλων και για υποτιμητική συμπεριφορά προς τους εκπροσώπους του κλάδου, αλλά και για αλαζονική συμπεριφορά, που βλάπτει κοινωνία και κυβέρνηση. Άραγε, το αντιλαμβάνεται;

Για να ξέρετε …2

*** Διαβάζω για αυτή την νέα “Επιτροπή για τις Εμβληματικές Επενδύσεις”, που θα αξιολογεί (με ποια κριτήρια ακριβώς δεν ξέρω) τις αιτήσεις για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα τις προωθεί με ταχείες διαδικασίες για τα περαιτέρω, κατά την κρίση της. Προς το παρόν, σας παρουσιάζω τα μέλη της: 1)Σαμπράκος Ευάγγελος, καθηγητής Πανεπιστήμιο Πειραιά 2)Σταθόπουλος Νίκος, πολιτικός μηχανικός και – εδώ είμαστε – 3)Δουκίδης Γεώργιος, ΟΠΑ. Ψάξτε να δείτε σε πόσα Δ.Σ. και εταιρείες μετέχει ο πολυσχιδής αυτός επιστήμων

Για να ξέρετε …3

*** Τελευταίο για σήμερα – με υποσχετική για συνέχεια, σύντομα. Επιχειρηματική οικογένεια Khorakiwala, SWITZ Group. Είναι παρούσα και θέλει πολύ περισσότερα

*** Αυτά για την πρώτη ημέρα του Σεπτέμβρη. Καλό μήνα και πάλι, οπλιστείτε με υπομονή, το φθινόπωρο θα είναι πολύ δύσκολο και ο χειμώνας ακόμα δυσκολότερος. Και πολιτικά, όλα είναι ανοιχτά. Την καλημέρα μου, κυρίες και κύριοι!