Στη σύσταση overweight που έχει εκδώσει για τα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών επιμένει η JP Morgan, παρότι οι ελληνικοί τίτλοι δέχθηκαν πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Ο οίκος ποντάρει ότι η τάση αυτή θα αντιστραφεί.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της JP Morgan, οι πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων στα ελληνικά ομόλογα είχαν ως αποτέλεσμα το spread έναντι των ιταλικών να επιστρέψει κοντά στα μέσα του εύρους των τελευταίων έξι μηνών.

JP Morgan:  Βλέπει αντιστροφή των πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα-1

Όμως, με την έκδοση του νέου 10ετούς την περασμένη εβδομάδα, η Αθήνα έχει καλύψει πάνω από το 40% των δανειακών της αναγκών για το 2024, με βάση την εκτίμηση του οίκου  ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές για 10 δισ. ευρώ φέτος. Οι αναλυτές περιμένουν μία δεύτερη έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς στα τέλη του Μαρτίου ή τις αρχές του δεύτερου τριμήνου και εκτιμούν ότι στο μεταξύ, ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιεί τακτικές μηνιαίες δημοπρασίες, της τάξης των 300 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

Επομένως, πιστεύουν ότι η τελευταία τάση που έκανε πιο φθηνά τα ελληνικά ομόλογα θα αντιστραφεί, με δεδομένες τις περιορισμένες πιέσεις από τις νέες εκδόσεις τις επόμενες εβδομάδες καθώς και την αναμενόμενη στήριξη από τις εισροές κεφαλαίων από funds που παρακολουθούν τους δείκτες, με το νέο μηνιαίο rebalancing.

Επιπλέον, η JP Morgan εκτιμά ότι το overweight στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών τίτλων λειτουργεί σαν αντιστάθμιση κινδύνου σε περιόδους risk-off.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, το  spread στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund θα ενισχυθεί ελαφρά από τα σημερινά επίπεδα των 120 μονάδων βάσης, στις 125 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και στη συνέχεια στις 130 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και στις 140 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη 2,3% φέτος, με πληθωρισμό στο 2,8%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται στο 0,9% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5%, με το χρέος στο 152% του ΑΕΠ.

Διαβάστε ακόμη: