Αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με ισχνή πλειοψηφία ή συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου, «βλέπουν» ως επικρατέστερο σενάριο, οι αναλυτές της JP Morgan.

Σε ανάλυσή τους εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαϊου, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτική τράπεζας εκτιμούν ότι δεν θα προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, ως αποτέλεσμα της απλής αναλογικής, είναι πιθανό ότι οι πρώτες εκλογές δεν θα οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης,, καθώς κανένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν φαίνεται να ικανό να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών.

Οι πιθανότητες αριστερού συνασπισμού

Σύμφωνα με την JP Morgan, ένας αριστερός συνασπισμός με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΙΝΑΛ ως μικρότερο εταίρο και ένα ή περισσότερα από τα άλλα αριστερά κόμματα θα μπορούσε να επιτύχει μια οριακή πλειοψηφία εδρών.

Ωστόσο, αυτή η επιλογή φαίνεται να απομακρύνεται επί τους παρόντος, καθώς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει απορρίψει με αποφασιστικότητα το ενδεχόμενο συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, και οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να διακινδυνεύσει αποστασίες και να οδηγήσει ακόμη και σε αλλαγή της ηγεσίας του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, το ΚΚΕ εμφανίζει ακόμη πιο ξεκάθαρη θέση, καθώς έχει ιστορικά αρνηθεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού τα τελευταία 30 χρόνια.

Όσον αφορά το ΜέΡΑ25, οι ακραίες ευρωσκεπτικιστικές απόψεις πιθανόν να το καταστήσουν ακατάλληλο ως εταίρο.

Οι δεύτερες εκλογές του Ιουλίου

Σύμφωνα με την JP Morgan, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου. Αυτές οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν βάσει ενός διαφορετικού εκλογικού νόμου, ο οποίος προβλέπει πριμοδότηση της πλειοψηφίας στο πρώτο κόμμα, σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η νυν κυβέρνηση της ΝΔ το 2020.

Συγκεκριμένα, ο νέος μηχανισμός αποδίδει πριμοδότηση στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους ίση με 20 έδρες συν 1 έδρα για κάθε επιπλέον ψήφο που υπερβαίνει το 25% (δεν αποδίδεται πριμοδότηση εάν κανένα κόμμα δεν φτάσει το 25% των ψήφους). Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό ψήφων 38% θα πρέπει να είναι αρκετό για να επιτευχθεί η 151
όριο της πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, η ΝΔ εμφανίζεται ήδη πολύ κοντά (σε απόσταση 2-3% των εδρών) στο όριο της πλειοψηφίας σε αυτή τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Το παραπάνω ποσοστό οδηγεί σε δύο επιλογές: (i) μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, αν και με πιθανώς ισχνή πλειοψηφία- και (ii) μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ως μικρότερου εταίρου.

«Ένας πιθανός συνασπισμός της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες αλλαγές της ασκούμενης πολιτικής,  για παράδειγμα την φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος από κεφάλαιο, αλλά θα ήταν απίθανο, κατά την άποψή μας, να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στην πολιτική ατζέντα που βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις και στις μεγάλης κλίμακας κυβερνητικές επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (το κονδύλιο των επιχορηγήσεων ανέρχεται στο 7,3% του ΑΕΠ έως το 2026)», σημειώνει η JP Morgan.

Αβεβαιότητα και πόλωση

Οι αναλυτές σημειώνουν ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να διαμορφωθούν ακριβείς απόψεις για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση σε αυτό το στάδιο, δεδομένου ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα ακόμη και όσον αφορά την αξιοπιστία των σημερινών δημοσκοπήσεων λόγω του υψηλού βαθμού πόλωσης του εκλογικού σώματος και ορισμένων γεγονότων που έχουν αμαυρώσει κάπως τη φήμη της ΝΔ.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική τράπεζα αναμένεται ανάπτυξη με ρυθμό 2,5% το 2023.

Διαβάστε περισσότερα