Ψήφο εμπιστοσύνης στη μετοχή της Eurobank δίνει η Jefferies, καθώς αυξάνει την τιμή στόχο  στα 2,60 ευρώ από 2,25 ευρώ προηγουμένως,  με τη σύσταση να διατηρείται σε αγορά (buy).

Το bullish σενάριο προβλέπει εκτόξευση της τιμής σε 3,80 ευρώ με περιθώριο ανόδου άνω του 110%, ενώ στο bearish σενάριο η τιμή στόχος μειώνεται σε 1,45 ευρώ και το περιθώριο πτώσης είναι 18%.

Παράλληλα, ο επενδυτικός οίκος αυξάνει τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2024 και του 2025 κατά 11% και 20%, αντίστοιχα, λόγω των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους (NII) και των προμηθειών και τα χαμηλότερα επίπεδα φορολογίας.

Η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας

«Το guidance για την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο είναι συντηρητικό και οι περαιτέρω δυνητικές συνέργειες εσόδων είναι ενδεικτικές ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη άνοδος στο μέλλον από τη συμφωνία, κατά την άποψή μας. Η Eurobank είναι πιθανό να παράσχει περαιτέρω σαφήνεια μόλις η Ελληνική Τράπεζα ενοποιηθεί στο τρίτο τρίμηνο. Περιλαμβάνουμε συνέργειες κόστους 15%, καθώς και αύξηση των δανείων κατά περίπου 3% σε όλη την περίοδο πρόβλεψης, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Eurobank για το κυπριακό ΑΕΠ.

Οι συνέργειες εσόδων, δεν συμπεριλαμβάνονται στις εκτιμήσεις μας και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο θετικής μεταβολής στις εκτιμήσεις μας. Οι δυνατότητες αυτές σχετίζονται με τη βελτιστοποίηση του ισολογισμού. Η Ελληνική Τράπεζα έχει εκδώσει εργαλεία MREL με ακριβότερη τιμολόγηση σε σχέση με τη Eurobank, οπότε το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί, ενώ επίσης η Eurobank θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί καλύτερα την πλεονάζουσα ρευστότητα με πιο παραγωγικό τρόπο», εξηγούν οι αναλυτές.

Αυξάνει προβλέψεις για κέρδη

«Λόγω των υψηλότερων εσόδων από τόκους, των προμηθειών και των χαμηλότερων συντελεστών φορολογίας στην ΝΑ Ευρώπη, αυξήσαμε τις προβλέψεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή του 2024 και του 2025 κατά 11% και 20%.

Η Eurobank υποθέτει ότι το επιτόκιο παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διαμορφωθεί στο 2,75% στο τέλος του 2026, ενώ οι εκτιμήσεις του οίκου τοποθετούν το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ στο 2,25%. Ακόμα όμως και με το χαμηλότερο επιτόκιο και τις συντηρητικές παραδοχές μόνο για αύξηση δανείων και συνέργειες κόστους για την Ελληνική Τράπεζα (χωρίς συνέργειες εσόδων), η Eurobank επιτυγχάνει τους στόχους για το 2026 και άρα περαιτέρω συνέργειες οδηγούν σε πιθανή άνοδο στις εκτιμήσεις», εκτιμά η Jefferies.

Διαβάστε ακόμη: