Σήμερα (17/11), δικαστήριο της Ιταλίας αθώωσε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την κατηγορία της δωροδοκίας μάρτυρα, στη δίκη για το σκάνδαλο «Ρούμπι Γκέιτ».

Ο «Καβαλιέρε» φερόταν να δωροδόκησε τον τραγουδιστή, Μαριάνο Απιτσέλα, με 157.000€ προκειμένου να ψευδομαρτυρήσει σε δίκη, στην οποία ο πρώην Πρωθυπουργός κατηγορείτο ότι είχε σεξουαλικές επαφές έναντι πληρωμής με μία 17άχρονη μαροκινή χορεύτρια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Μπερλουσκόνι, ηγέτης του δεξιού κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια» και κυβερνητικός εταίρος της Πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, αθωώθηκε τελικά για εκείνη την υπόθεση. Για την κατηγορία της δωροληψίας αθωώθηκε ο Μαριάνο Απιτσέλα, ο οποίος απαλλάχθηκε –λόγω παραγραφής– για την κατηγορία της ψευδομαρτυρίας.

Ο Απιτσέλα ήταν τακτικός προσκεκλημένος σε πολλά από τα περιβόητα «μπούνγκα – μπούνγκα» πάρτι του Μπερλουσκόνι, οι αποκαλύψεις για τα οποία «πυροδότησαν» το σκάνδαλο που συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησής του.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι ο Απιτσέλα ελάμβανε, από το 2002, χρήματα σε μηνιαία βάση από τον Μπερλουσκόνι με τη μορφή αμοιβών ή δωρεών, άσχετα με τις κατηγορίες που εξέταζε το δικαστήριο.

Η δίκη στη Ρώμη ήταν μία από τις τρεις αλληλένδετες υποθέσεις που οδηγήθηκαν σε δικαστήρια διαφορετικών πόλεων, λόγω εδαφικής δικαιοδοσίας.

Σε άλλη υπόθεση που εκκρεμεί σε δικαστήριο του Μιλάνου, ο Μπερλουσκόνι κατηγορείται για δωροδοκία 24 μαρτύρων, κυρίως νεαρών καλεσμένων στα νυχτερινά πάρτι του. Τον περασμένο Μάιο, οι εισαγγελείς ζήτησαν την καταδίκη του Μπερλουσκόνι σε φυλάκιση έξι ετών. Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και η ετυμηγορία δεν αναμένεται πριν από τον Ιανουάριο του 2023.

Πέρυσι, δικαστήριο της Σιένα αθώωσε τον Μπερλουσκόνι για την κατηγορία δωροδοκίας άλλου μάρτυρα. Η εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει ορισθεί ημερομηνία για εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Διαβάστε ακόμη: