Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρώην Πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια», ανακοίνωσε σήμερα (10/08) ότι θα είναι υποψήφιος για το αξίωμα του Γερουσιαστή, στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.

Ο «Καβαλιέρε» υπογράμμισε, επίσης, ότι το κόμμα της Συντηρητικής συμμαχίας, που θα λάβει περισσότερες ψήφους, θα υποδείξει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρχιο Ματαρέλα το όνομα του υποψήφιου Πρωθυπουργού της παράταξης.

«Αν αυτό το πρόσωπο θα είναι η Τζόρτζια Μελόνι, των “Αδελφών της Ιταλίας”, είμαι βέβαιος ότι θα αποδειχθεί πως είναι κατάλληλη για τον ρόλο», ισχυρίσθηκε ο κ. Μπερλουσκόνι.

«Δεν με ενδιαφέρει η “μάχη” για την ηγεσία της κεντροδεξιάς, ενθουσιάζομαι περισσότερο σκεπτόμενος όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε, όπως την καταπολέμηση της φορολογικής και της δικαστικής καταπίεσης», προσέθεσε ο Ιταλός πρώην Πρωθυπουργός.

Τέλος, αναφορικά με τη δημιουργία ενός τρίτου, κεντρώου πόλου, ο Πρόεδρος του κόμματος «Ατσιόνε», Κάρλο Καλέντα, υπογράμμισε νωρίτερα πως «σχετικά με τα βασικά θέματα, η συμφωνία με τον αρχηγό του κόμματος “Ζωντανή Ιταλία”, Ματέο Ρέντσι, έχει ήδη επιτευχθεί».

«Κεντρώα» εκλογική συνεργασία μεταξύ Ενρίκο Λέτα και Κάρλο Καλέντα

Η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στη γειτονική χώρα συνεχίζει αδιάκοπα, μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι, σε μία κρίσιμη –από πολλές απόψεις– περίοδο για την οικονομική και πολιτική πορεία της Ιταλίας, μπροστά στις σύνθετες εξελίξεις σε εθνικό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Τη 2α Αυγούστου, την αναδιάταξη ακολούθησε η σημαντική εξέλιξη της εκλογικής συμπόρευσης των δύο κομμάτων του ευρύτερου κεντρώου χώρου, εν όψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.

Οι όροι της συνεργασίας

Προβλέπεται ότι οι υποψηφιότητες για τις μονοεδρικές περιφέρειες θα καθορισθούν ως εξής: σε ποσοστό 70% οι υποψήφιοι θα ανήκουν στους Δημοκρατικούς και το υπόλοιπο 30% στο «Ατσιόνε», βάσει της συμφωνίας.

Παράλληλα, επισημάνθηκε πως στον τηλεοπτικό χρόνο των δύο πολιτικών δυνάμεων, θα τηρηθεί η ίδια αναλογία.

«Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική εκλογική συμμαχία, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συμφωνίας που περιέχει βασικά στοιχεία, με στόχο να κερδίσουμε την αναμέτρηση ενάντια στη δεξιά», υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα.