Σήμερα (04/01), η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ παρουσίασε το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου, στην οποία περιλαμβάνεται η σύσταση μίας νέας επιτροπής, η οποία θα εξετάζει τις υποψηφιότητες αλλά και η δυνατότητα του κοινοβουλίου να ανατρέπει τις αποφάσεις.

Η ανακοίνωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιαρίβ Λέβιν, ήταν αναμενόμενη, μετά τη νίκη των εθνικιστικών / θρησκευτικών κομμάτων που συγκροτούν τη νέα κυβέρνηση, στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, πιστεύεται ότι θα «οξύνει» την αντιπαράθεση με την κεντροαριστερή αντιπολίτευση στην «Κνεσέτ», ενώ, δεν αποκλείεται να εκφραστούν ερωτηματικά από το εξωτερικό, για την υγεία της Δημοκρατίας στο Ισραήλ.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα ενδυναμώσουν το δικαστικό σύστημα και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Άνθρωποι τους οποίους δεν ψηφίσαμε, αποφασίζουν για εμάς. Αυτό δεν είναι δημοκρατία», ανέφερε. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λάπιντ, υποστήριξε ότι θα αγωνισθεί για να μην «περάσουν» οι μεταρρυθμίσεις και θα τις ακυρώσει, όταν επιστρέψει στην εξουσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε την επιστροφή Νετανιάχου στην πρωθυπουργία του Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας προσβλέπει σε ενίσχυση της συνεργασίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε την επιστροφή του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την επιθυμία να ενισχύσει τη συνεργασία της Ρωσίας με το Ισραήλ «σε όλους τους τομείς».

«Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία σας, θα συνεχίσει τις προσπάθειες ενίσχυσης της ρώσο – ισραηλινής συνεργασίας σε όλους τους τομείς προς όφελος των λαών μας, της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Στη Ρωσία, εκτιμούμε πολύ την προσωπική σας συνεισφορά, επί πολλά χρόνια, στην ενίσχυση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας σε μήνυμα προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ισραήλ: Ορκίσθηκε η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Η νέα κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Στις 29/12, η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, πριν από την επίσημη ορκωμοσία. Το νέο κυβερνητικό σχήμα έλαβε 63 από τις 120 ψήφους στην Κνεσέτ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προέδρου του κοινοβουλίου. Οι βουλευτές που καταψήφισαν, ήταν 54.

Στη συνέχεια, ορκίσθηκε η κυβέρνηση, η 37η στην ιστορία του Ισραήλ και 6η της οποίας ηγείται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη –σε διάρκεια– θητεία στην ιστορία της χώρας. Πριν από τη ψηφοφορία, ο Πρωθυπουργός του κράτους παρουσίασε τις προγραμματικές γραμμές της κυβέρνησης, ενώ, μίλησε και ο απερχόμενος ΠρωθυπουργόςΓιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος ηγείται της αντιπολίτευσης.

Κατά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι «εθνικοί στόχοι» της νέας κυβέρνησης είναι τρεις. Το Ιράν να μη μετατραπεί σε πυρηνική δύναμη· η δημιουργία τρένου υπερυψηλής ταχύτητας, το οποίο θα διασχίζει τη χώρα από τη μία άκρη στην άλλη· και περισσότερες συμφωνίες ειρήνης με αραβικές χώρες. «Η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια των πολιτών και τη μείωση του κόστους ζωής», υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμη: