Επιταχύνθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα ο πληθωρισμός στην Ισπανία, καταδεικνύοντας τις επίμονες πιέσεις στις τιμές, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να εξαλείψει με την άσκηση περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Το ποσοστό του Σεπτεμβρίου το οποίο διαμορώνεται στο 3,2% οφείλεται κυρίως στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η εθνική στατιστική υπηρεσία. Ήταν λίγο μικρότερο από τη μέση εκτίμηση του 3,3% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει το κόστος της ενέργειας και των νωπών τροφίμων μειώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, στο 5,8%.

Η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού για 10η συνεχή συνεδρίαση αυτόν τον μήνα – μια κίνηση που οικονομολόγοι και επενδυτές θεωρούν ότι ήταν η τελευταία αύξηση σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%.

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφωνούν: Ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Πάμπλο Ερνάντεζ ντε Κος δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών θα πρέπει να επιστρέψει σε αυτόν τον στόχο εάν τα επιτόκια διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία της Ισπανίας εγκαινιάζουν μια σειρά από στοιχεία για τον πληθωρισμό από όλη την Ευρώπη, με τα πρώτα περιφερειακά στοιχεία από τη Γερμανία να δείχνουν μια απότομη εθνική επιβράδυνση. Για το σύνολο της ευρωζώνης των 20 χωρών, η υποχώρηση θα είναι λιγότερο έντονη. Οι αναλυτές βλέπουν συγκράτηση στο 4,5% από 5,2% όταν τα στοιχεία θα δημοσιευθούν την Παρασκευή.

Ενώ η Ισπανία διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στην ήπειρο, η κεντρική της τράπεζα αύξησε πρόσφατα τις προοπτικές για φέτος και το επόμενο έτος. Επικαλούμενη την αύξηση του κόστους του πετρελαίου, δήλωσε ότι βλέπει τώρα αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 3,6% το 2023 και 4,3% το 2024.

Διαβάστε ακόμη: