Ο ρυθμός πληθωρισμού στην Ισπανία υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο του 2023, φθάνοντας σε χαμηλά επίπεδα 20 μηνών, καθώς οι τιμές της ενέργειας βυθίστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οδήγησε τις τιμές σε άνοδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή -ο οποίος μετρά τι πληρώνουν οι καταναλωτές για αγαθά και υπηρεσίες- αυξήθηκε κατά 3,1% τον Μάρτιο πραγματοποιώντας, ωστόσο, βουτιά σε σχέση με την άνοδο 6% σε ετήσια βάση που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ισπανική Στατιστική Υπηρεσία αυτό σηματοδοτεί το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από τον Ιούλιο του 2021 και βρίσκεται κάτω από το 4,2% που “έβλεπαν” οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 3,3% τον Μάρτιο υποχωρώντας από την αύξηση 6% που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο.

Η αξιοσημείωτη μείωση του ετήσιου πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων μειώθηκαν τον Μάρτιο, ενώ αυξήθηκαν τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, ανέφερε το ΙΝΕ.

Διαβάστε περισσότερα