Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία βρέθηκαν αντιμέτωπες, τον περασμένο Ιούλιο, με θερμοκρασίες – «ρεκόρ». Μέχρι και τις αρχές του Αυγούστου, περίπου τα 2/3 της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζούσαν μέσα σε συνθήκες ξηρασίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Ξηρασία.

Δεν ήταν μόνο ο «υδράργυρος» που είχε χτυπήσει… κόκκινο σε πολλές περιοχές, αλλά και η «σοβαρή μείωση των βροχοπτώσεων», που «επηρεάζει τις καλλιέργειες και αυξάνει τον κίνδυνο για πυρκαγιές», ανέφερε άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα τέλη Αυγούστου.

«Οι παραγωγοί ελαιόλαδου έχουν πληγεί σοβαρά», με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στην Ισπανία που ξεχωρίζει, ως η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή και τις περισσότερες εξαγωγές ελαιόλαδου, διεθνώς, σημείωσε το CNN.

Η Ισπανία αποτελεί τον κορυφαίο παραγωγό ελαιόλαδου στον κόσμο, καθώς από εκεί προήλθαν πέρυσι πάνω από τα 2/5 της παγκόσμιας προσφοράς, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών (Mintec), η συγκομιδή της ελιάς, που αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο, θα είναι εφέτος –συγκεκριμένα στην Ισπανίαμειωμένη κατά 33% με 38%, συγκριτικά με πέρυσι.

Αυτό, με «φόντο» τις αυξημένες τιμές του ισπανικού ελαιόλαδου, οι οποίες έχουν ήδη «ανέβει» κατά περίπου 80% τα τελευταία δύο χρόνια, από τον Αύγουστο του 2020 και ύστερα.

Διαβάστε ακόμη: