Συναγερμός έχει σημάνει στην Ισπανία ενόψει της πτώσης του κινεζικού πυραύλου στη Γη.

Ο εναέριος χώρος πάνω από πολλά αεροδρόμια της Ισπανίας έκλεισαν την Παρασκευή εν μέσω προειδοποιήσεων ότι ένας κινεζικός πύραυλος πρόκειται να πραγματοποιήσει ανεξέλεγκτη επανείσοδο στη Γη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο εναέριος χώρος πάνω από τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης, της Ταραγόνας, του Ρέους και της Ίμπιζα έκλεισε προσωρινά την Παρασκευή.

Η επικαιροποιημένη τροχιά των συντριμμιών δείχνει ότι θα πετάξει πάνω από ορισμένα μέρη της Ευρώπης.

Το μέτρο αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40 λεπτά, αν και τοπικές αναφορές υποδεικνύουν την πιθανότητα να επηρεαστούν μέρη όπως η Ίμπιζα για έως και τρεις ώρες.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Καταλονίας επιβεβαίωσε: «Λόγω του κινδύνου που σχετίζεται με τη διέλευση του διαστημικού αντικειμένου CZ-5B που διασχίζει τον ισπανικό εναέριο χώρο, οι πτήσεις έχουν περιοριστεί πλήρως από τις 9.38 π.μ. έως τις 10.18 π.μ. στην Καταλονία και σε άλλες κοινότητες».

Πρόκειται για υπολείμματα από τον πύραυλο Long March 5B που εκτόξευσε τη Δευτέρα η μονάδα Mengtian – το τελευταίο στοιχείο του διαστημικού σταθμού Tiangong της Κίνας.

Η Υπηρεσία Διαστημικής Επιτήρησης και Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακολουθεί ζωντανά τα συντρίμμια, τα οποία αναμένεται να επιστρέψουν στη Γη σήμερα, Παρασκευή.

«Το αντικείμενο CZ-5B έχει μάζα που κυμαίνεται από 17 έως 23 τόνους και μέγεθος περίπου 30 μέτρων, γεγονός που το καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα συντρίμμια που επανεισέρχονται στη Γη και ως εκ τούτου χρήζει προσεκτικής παρακολούθησης», δήλωσε ο οργανισμός.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Διαστημική Υπηρεσία των Φιλιππίνων εξέδωσε προειδοποίηση προς το κοινό ότι η ζώνη πτώσης αναμένεται να βρίσκεται κοντά στα νησιά της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κομμάτια κινεζικού πυραύλου πραγματοποιούν ανεξέλεγκτη επανείσοδο στη Γη.

Στις 30 Ιουλίου, υπολείμματα ενός άλλου Long March 5B επέστρεψαν στη Γη, ακολουθώντας μια πύρινη τροχιά πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό. Μεγάλα κομμάτια μετάλλου που βρέθηκαν σε χωριά της Ινδονησίας και της Μαλαισίας, θεωρήθηκε ότι ήταν συντρίμμια του πυραύλου.

 

Διαβάστε ακόμη: