Πάνω από 50 είναι οι νεκροί στις οργισμένες διαδηλώσεις στο Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Το ιρανικό κρατικό μέσο ενημέρωσης αναφέρει μικρότερο αριθμό θυμάτων, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες διαδηλώσεις που γίνονται στο Ιράν εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα μετά τον θάνατο της νεαρής γυναίκας ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από τη διαβόητη αστυνομία ηθών.

Υπενθυμίζεται ότι η 22χρονη Μαχσά Αμινί συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για «ανάρμοστη ενδυμασία» από την αστυνομία ηθών, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της τήρησης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η Αμινί πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο και ο θάνατός της πυροδότησε διαδηλώσεις στις κύριες πόλεις του Ιράν, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Τεχεράνη.

«Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες ταραχές στη χώρα ανήλθε σε 35», μετέδωσε το Borna News, το πρακτορείο που συνδέεται με το ιρανικό υπουργείο Αθλημάτων.

Την Πέμπτη, η κρατική τηλεόραση είχε ανακοινώσει τον θάνατο 17 ανθρώπων στις διαδηλώσεις αυτές. Οι ιρανικές αρχές διαψεύδουν οποιαδήποτε ανάμειξή τους στα βίαια επεισόδια.

Χθες, Παρασκευή, το βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί δήλωσε ξανά ότι η Μαχσά Αμινί δεν ξυλοκοπήθηκε από τις δυνάμεις της τάξης.

«Έχουν ληφθεί αναφορές από τα όργανα επιτήρησης, έχουν ερωτηθεί μάρτυρες, έχουν εξεταστεί βίντεο, έχουν ληφθεί ιατροδικαστικές γνωματεύσεις και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ξυλοδαρμός της νεαρής γυναίκας», δήλωσε στην τηλεόραση ο Βαχιντί, τον οποίο επικαλούνται τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η ιρανική κυβέρνηση διεξάγει έρευνα «για τα αίτια θανάτου της Μαχσά Αμινί, (αλλά) θα πρέπει να αναμένουμε την τελική ιατροδικαστική γνωμάτευση, κάτι το οποίο παίρνει χρόνο».

Ο Βαχιντί επέκρινε εξάλλου «αυτούς που πήραν ανεύθυνες θέσεις, (…) και υποκίνησαν τη βία», κατηγορώντας τους ότι «ακολουθούν τις ΗΠΑ, τις ευρωπαϊκές χώρες και τις αντεπαναστατικές ομάδες».

Ο πρόεδρος Ραϊσί δηλώνει ότι «πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα» όσοι διαταράσσουν την ασφάλεια

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές πρέπει «να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα όσους αντιτίθενται στην ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας», μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το σχόλιο αυτό του Ιρανού προέδρου έγινε κατά τη διάρκεια ενός συλλυπητήριου τηλεφωνήματος στην οικογένεια ενός φρουρού ασφαλείας ο οποίος μαχαιρώθηκε, σύμφωνα με τις αρχές από οργισμένους διαδηλωτές. Εδώ και μία εβδομάδα οργανώνονται διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Ιράν με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Ο πρόεδρος τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να διαχωριστούν οι διαμαρτυρίες από τη διατάραξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και χαρακτήρισε τα γεγονότα (…) στάση».

Ιρανικά πρακτορεία μετέδωσαν σήμερα ότι 739 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και 60 γυναίκες, έχουν συλληφθεί στην επαρχία Γκιλάν, στην περιοχή της Κασπίας. Ο λογαριασμός ακτιβιστών 1500tasvir στο Twitter, που έχει 125.000 «ακολούθους» ανέφερε ότι έχει διακοπεί η επικοινωνία με την πόλη Οσναβιέχ, στο βορειοδυτικό Ιράν. Η Οσναβιέχ ήταν η μία από τις πολλές πόλεις του βορειοδυτικού Ιράν, όπου ζουν οι Κούρδοι, που απήργησαν την Παρασκευή. Η κουρδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανάρτησε ένα βίντεο που, όπως λέει, δείχνει τους διαδηλωτές να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ορισμένα σημεία της πόλης αυτής.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του βίντεο αυτού.

 Κούρδοι διαδηλώνουν στην Αρμπίλ κατά της ιρανικής ηγεσίας και υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών

Δεκάδες Κούρδοι του Ιράκ και του Ιράν διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη Αρμπίλ, στο βόρειο Ιράκ, με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, της νεαρής γυναίκας που κατέρρευσε και πέθανε αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη

Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν πλακάτ με τη φωτογραφία της Αμινί, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην Αρμπίλ φωνάζοντας «Θάνατος στον δικτάτορα», ένα σύνθημα που αφορούσε τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Γυναίκες, ζωή, ελευθερία», φώναζαν άλλοι, πολλοί εκ των οποίων ήταν Κούρδοι του Ιράν που ζουν αυτοεξόριστοι στο ημιαυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν.

«Σκότωσαν (την Αμινί) επειδή μια τούφα μαλλιά έβγαινε από το χιτζάμπ της. Οι νέοι ζητούν ελευθερία. Ζητούν δικαιώματα για όλους επειδή όλοι δικαιούνται αξιοπρέπεια και ελευθερία», είπε ο Ναμάμ Ισμαϊλί, ένας Ιρανός Κούρδος από το Σαρντάστ, μια πόλη στο βορειοδυτικό Ιράν.

«Δεν είμαστε κατά της θρησκείας, δεν είμαστε κατά του Ισλάμ, θέλουμε η θρησκεία να διαχωριστεί από την πολιτική», είπε από την πλευρά του ο Μαϊσούν Ματζιντί, Κούρδος ηθοποιός και σκηνοθέτης με καταγωγή από το Ιράν που ζει στην Αρμπίλ.

Διαβάστε ακόμη: