Χάος επικρατεί στο Ιράν, καθώς συνεχίζονται οι έντονες διαμαρτυρίες για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στα social media.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ζήτησαν από τις δικαστικές αρχές του Ιράν να προσάγουν «όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες», σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε σήμερα.

«Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς την οικογένεια και τους συγγενείς της εκλιπούσας Μαχσά Αμινί και έχουμε ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να εντοπίσουν όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στους δρόμους, αλλά και όσους θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας, και να τους αντιμετωπίσουν αποφασιστικά», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ξεχειλίζει η οργή στο Ιράν, με τις γυναίκες να πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών για «ακατάλληλη ενδυμασία».

Οι διαδηλώτριες και οι διαδηλωτές διεκδικούν ελευθερία στην Ισλαμική Δημοκρατία για πέμπτη διαδοχική ημέρα, την ώρα που η οικονομία του Ιράν ταλανίζεται από τις κυρώσεις της Δύσης.  Οι συγκεντρώσεις επεκτείνονται και σε άλλες πόλεις του Ιράν, πέραν της πρωτεύουσας Τεχεράνης, αλλά και σε άλλες ισλαμικές χώρες, όπως ο Λίβανος και η Τουρκία.

Οι γυναίκες του Ιράν προχωρούν στη δική τους επανάσταση και εκφράζουν την οργή τους για τον θάνατo της 22χρονης Αμινί και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, καίγοντας τις μαντίλες τους (χιτζάμπ) και κόβοντας τα μαλλιά τους.

Στο Ιράν, οι γυναίκες – ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους – υποχρεούνται να καλύπτουν τα μαλλιά τους και η αστυνομία ηθών τους απαγορεύει να φορούν παλτά πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια, έντονα χρώματα ή σκισμένα τζιν.

Ιράν: Η «επανάσταση των γυναικών» - Καίνε τις μαντίλες για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Reuters

Νεκροί διαδηλωτές

Τουλάχιστον έξι διαδηλωτές έχουν πλέον σκοτωθεί, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους, καθώς και  ένας αστυνομικός και ένα μέλος φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής.  Ωστόσο, ομάδες ακτιβιστών λένε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος. Αναφορές από την κουρδική οργάνωση Hengaw ανέφεραν ότι 10 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί.

Αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν διαδηλωτές, υπονοώντας ότι μπορεί να πυροβολήθηκαν από ένοπλους αντικαθεστωτικούς.

Η 22χρονη Αμινί ζούσε στο Saqqez του Κουρδιστάν και βρισκόταν στην Τεχεράνη όταν συνελήφθη για την παραβίαση των υποχρεωτικών κανόνων του Ιράν για τη «σεμνή ενδυμασία», οι οποίοι επιβλήθηκαν λίγο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Οι αρχές ισχυρίζονται ότι υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν σε «κέντρο καθοδήγησης» και μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο, όπου πέθανε λίγες ημέρες αργότερα.

Η οικογένεια της Αμινί έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς του αρχηγού της αστυνομίας της Τεχεράνης ότι η 22χρονη έπασχε από προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως επιληψία και διαβήτη.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι η Αμινί υπέστη θανατηφόρο χτύπημα στο κεφάλι, ισχυρισμός το οποίο αρνήθηκαν οι ιρανικές αρχές, οι οποίες ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή έρευνας.

Ιράν: Η «επανάσταση των γυναικών» - Καίνε τις μαντίλες για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Ιράν: Η «επανάσταση των γυναικών» - Καίνε τις μαντίλες για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

AFP

Το Ιράν «κόβει» την πρόσβαση στα social media

Σε μία προσπάθεια να καταστείλει τις διαδηλώσεις που κλιμακώνονται, το Ιράν περιόρισε την πρόσβαση στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης Instagram και WhatsApp, σύμφωνα με κατοίκους και την NetBlocks, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Διακοπές της πρόσβασης στο διαδίκτυο αναφέρθηκαν επίσης σε ολόκληρη τη χώρα, με έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να διακόπτει τη λειτουργία του, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς εκτός σύνδεσης.

Η NetBlocks ανέφερε επίσης «απώλεια συνδεσιμότητας σε εθνική κλίμακα» στον κύριο πάροχο κινητής τηλεφωνίας του Ιράν και στο δίκτυο μιας άλλης εταιρείας.

Οι διακομιστές του WhatsApp διακόπηκαν σε πολλούς παρόχους διαδικτύου, λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό των υπηρεσιών του Instagram, ανέφερε η NetBlocks, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο.

Και οι δύο πλατφόρμες ανήκουν στη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook και είναι από τα λίγα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης που εξακολουθούν να λειτουργούν στο Ιράν. Η NetBlocks δήλωσε ότι οι διακοπές ήταν οι πιο σοβαρές από το 2019, όταν η κυβέρνηση έκλεισε το διαδίκτυο για περίπου μία εβδομάδα για να καταστείλει τις διαδηλώσεις για τα καύσιμα.

Ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, το YouTube, το Twitter και το Facebook αποκλείονται συστηματικά σε τμήματα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία εφαρμόζει μερικούς από τους αυστηρότερους ελέγχους του διαδικτύου στον κόσμο. Ωστόσο, οι κάτοικοι με τεχνολογικές γνώσεις χρησιμοποιούν συχνά εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) για να παρακάμψουν τους περιορισμούς.

Πληροφορίες για 11 νεκρούς στο Ιράν

Οι διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν είναι μαζικές και βίαιες. Ο θάνατος της 22χρονης έχει προκαλέσει έντονη οργή.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί μετά από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων έχουν φτάσει τους 11. Όπως μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων σήμερα, επτά διαδηλωτές και τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Παράλληλα οι Φρουροί της Επανάστασης ζήτησαν από τις δικαστικές αρχές να προσάγουν «όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες». «Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς την οικογένεια και τους συγγενείς της εκλιπούσας Μαχσά Αμινί και έχουμε ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να εντοπίσουν όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στους δρόμους, αλλά και όσους θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας, και να τους αντιμετωπίσουν αποφασιστικά», ανέφερε η ανακοίνωση.Ιράν: Η «επανάσταση των γυναικών» - Καίνε τις μαντίλες για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Η 22χρονη Μαχσά Αμινί

Διαβάστε ακόμη: