Ο Τεντ Καζίνσκι, ήταν καταδικασμένος για τους φόνους τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 23 κατά την δράση του ως «Unabomber», ο οποίος πέθανε σε ηλικία 81 ετών στην ομοσπονδιακή φυλακή της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, όπως  μετέδωσαν οι New York Times.

Ο Καζίνσκι είχε καταδικαστεί σε ισόβια χωρίς αναστολή το 1996

Είχε δηλώσει ένοχος για τη δολοφονία τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 23 κατά τη διάρκεια της επί 17 χρόνια δράσης του πραγματοποιώντας  επιθέσεις με αυτοσχέδιες βόμβες. Επίκεντρο των επιθέσεών του υπήρξαν ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες αλλά και τυχαίοι πολίτες από το 1978 έως το 1995.

Ο Τεντ Καζίνσκι ήταν το αντικείμενο της μακρύτερης και δαπανηρότερης έρευνας στην ιστορία του FBI.

Εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Φυλακών δήλωσε ότι ο κ. Καζίνσκι βρέθηκε αναίσθητος στο κελί του στις εγκαταστάσεις της Βόρειας Καρολίνας  νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Ήταν ένας μοναχικός και εξαιρετικά ευφυής άνθρωπος, «αστέρι» των μαθηματικών και με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρτντ, αλλά και… διαβόητος δολοφόνος λόγω του ιδεολογικού φανατισμού του.

Οι ψυχολόγοι που συμμετείχαν στη δίκη θεώρησαν τα γραπτά κείμενά του ως απόδειξη σχιζοφρένειας. Οι δικηγόροι του προσπάθησαν να τον υπερασπιστούν προβάλλοντας την διαπίστωση αυτής της «σχιζοφρένειας» ως πρόβλημα υγείας που θα οδηγούσε σε ελάφρυνση της ποινή του. Τότε όμως ο Καζίνσκι αντέδρασε και ζήτησε να εκπροσωπήσει μόνος τον εαυτό του στο δικαστήριο διακινδυνεύοντας  την εκτέλεσή του. Οι δικηγόροι προέβαλαν αυτή την κίνηση ως μια ακόμη απόδειξη τυς σχιζοφρένειάς του. Η σύλληψή του έγινε τον Απρίλιο του 1996.

Ως προς την βιογραφία του, όταν ήταν παιδί είχε διαπιστωθεί με δείκτη I.Q. 167 βαθμών και μπήκε στο Χάρβαρντ στα 16 του χρόνια.

Στο μεταπτυχιακό του, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, εργάστηκε σε έναν τομέα μαθηματικών που ένα μέλος της επιτροπής της διατριβής του εκτιμούσε ότι μόνο 10-12 άτομα στη χώρα μπορούσαν να κατανοήσουν. Μέχρι τα 25 του, είχε γίνει  ήδη αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Στη συνέχεια εγκατέλειψε τα πάντα, από τα πανεπιστήμια μέχρι και τον ίδιο τον πολιτισμό.

Από το 1971 και μέχρι τη σύλληψή του, ζούσε σε μια καλύβα που έχτισε ο ίδιος στην αγροτική Μοντάνα. Διάβαζε υπό το φως αυτοσχέδιων κεριών, σταμάτησε να υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις και ζούσε παρεά με κουνέλια μακριά από τους ανθρώπους.

Διαβάστε περισσότερα