Το 2022 μπορεί να τελείωσε με πολλές αρνητικές ειδήσεις για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η ζημιά ήταν ελάχιστη. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η αγορά εργασίας το 2023 θα ξεκινήσει σε ισχυρές βάσεις, λένε οι οικονομολόγοι, ακόμη και μετά τις νέες περικοπές προσωπικού που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Τον Νοέμβριο, τον μήνα που συγκλονίστηκε από τις πρωτοφανείς περικοπές προσωπικού στις λεγόμενες “Big Tech”, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ κατέγραψε ένα σχεδόν ιστορικό χαμηλό 1,4 εκατομμυρίων απολύσεων, ή λιγότερο από το 1% του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν 10,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ή περίπου 1,7 κενές θέσεις ανά διαθέσιμο εργαζόμενο. Οι εταιρείες μόλις και μετά βίας συμπλήρωναν το μερίδιο των ατόμων που έφευγαν, πραγματοποιώντας 6,1 εκατομμύρια προσλήψεις έναντι 5,9 εκατομμυρίων απολύσεων, που περιλαμβάνουν τόσο εθελοντικές όσο και ακούσιες αποχωρήσεις. Και όλη η δυναμική δεν έχει ακόμη σβήσει: 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι παραιτήθηκαν τον Νοέμβριο, σηματοδοτώντας τον 18ο συνεχόμενο μήνα όπου πάνω από 4 εκατομμύρια άτομα εγκατέλειψαν οικειοθελώς τη δουλειά τους.

Δείτε πώς τα πρόσφατα δεδομένα θα μπορούσαν να γράψουν μια αρκετά καλή αγορά εργασίας το 2023:

Η εργασιακή ασφάλεια

Από τον Νοέμβριο, οι απολύσεις ήταν πολύ κάτω από τα πρότυπα πριν από την πανδημία για τους εργαζόμενους που συνήθως πλήττονται από οικονομικές αναταράξεις, όπως εκείνες στη στέγαση και τα τρόφιμα, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο, λέει η επικεφαλής οικονομολόγος του ZipRecruiter Julia Pollak. Αλλά έχουν υπερβεί τα πρότυπα πριν από την πανδημία στην πληροφόρηση και τα οικονομικά. Το σημείο καμπής χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2022, περίπου τη στιγμή που η Federal Reserve ξεκίνησε την επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων και οι φόβοι για ύφεση πραγματικά απογειώθηκαν.

Ως αποτέλεσμα, οι τομείς που είναι ευαίσθητοι στην αύξηση των επιτοκίων (όπως τα χρηματοοικονομικά και τα ακίνητα) και εκείνοι που ελπίζουν να δανειστούν για να αναπτυχθούν με κάθε κόστος (όπως η τεχνολογία) δέχθηκαν μεγάλα χτυπήματα. «Συνολικά, οι απολύσεις εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία», λέει η Pollak. Ο συνδυασμός της ισχυρής καταναλωτικής ζήτησης ενόψει των υψηλών επιτοκίων σημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι με γαλάζιο γιακά έχουν πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια εργασίας, κάτι που δεν συμβαίνει στην πληροφόρηση και στα οικονομικά όπου οι εργαζόμενοι με “λευκό κολάρο” έχουν χαμηλότερη ασφάλεια».

Εγκαταλείπουν την καινοτομία

Οι πρόσφατες μαζικές απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας και των οικονομικών είναι αποτέλεσμα υπερπροσλήψεων κατά τη διάρκεια μιας πανδημικής ανάκαμψης γύρω από την καινοτομία, πρωτοβουλίες, όπως το crypto και το metaverse. Τα άτομα που αναζητούν εργασία το 2023 «επιστρέφουν στα βασικά» και στοιχηματίζουν σε θέσεις εργασίας με αποδεδειγμένη ασφάλεια, λέει η Pollak — ειδικά σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη, την τεχνολογία πληροφοριών παλαιού τύπου και άλλες «σταθερές θέσεις εργασίας όπου υπάρχει ζήτηση σήμερα και στο άμεσο μέλλον». Από τον Νοέμβριο, αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας για επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες, καθώς και για τη μεταποίηση και τις προσλήψεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής πρόνοιας.

Ο υψηλός κύκλος εργασιών είναι εδώ για να μείνει

Η εμπιστοσύνη των ατόμων που αναζητούν εργασία έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες και οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να παραιτηθούν χωρίς να έχουν βρει μια νέα δουλειά. Ωστόσο, παρά τις οικονομικές ανησυχίες, 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους τον Νοέμβριο. Η Pollak λέει ότι οι ισχυροί αριθμοί αποχώρησης ενόψει της αβεβαιότητας υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι στην πραγματικότητα αποχωρούν από την δουλεία με μια νέα προσφορά στα χέρια τους. Ο υψηλός κύκλος εργασιών θα μπορούσε να είναι το νέο φυσιολογικό, προσθέτει, καθώς η απομακρυσμένη και ευέλικτη εργασία καθιστά ευκολότερη (και πιο συμφέρουσα) την αλλαγή εργασίας. Πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν όσους παραιτήθηκαν αρκετά γρήγορα, όπως στη διαμονή και το φαγητό. Η έλλειψη ταλέντων κοστίζει πολύ στους εργοδότες. Πώς λοιπόν «δημιουργείτε» περισσότερα άτομα που αναζητούν εργασία; Κυνηγάς άτομα που δεν ψάχνουν ενεργά. Περίπου το 36% των ανθρώπων που βρήκαν νέα δουλειά τους τελευταίους έξι μήνες προσλήφθηκαν στη θέση αυτή, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ZipRecruiter, έναντι 20% πριν από την πανδημία και μόλις 4% τη δεκαετία του 1990, λέει η Pollak. «Οι εταιρείες αναζητούν με κάθε τρόπο ταλέντα και δίνουν όσο όσο γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν με πλήρη δυναμικότητα», προσθέτει, «και οι φίλοι και η οικογένεια τους παρακαλούν να έρθουν στις εταιρείες τους».

Οι μεγάλες εταιρείες κερδίζουν το παιχνίδι

Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάστε σε ένα κυνήγι εργασίας. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν το προβάδισμα στις προσλήψεις. Εδώ και μήνες, μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 5.000 υπαλλήλους δημοσιεύουν ρεκόρ θέσεων εργασίας, λέει η Pollak. Οι εταιρείες που είναι πιο ανθεκτικές σε οικονομικούς κραδασμούς (αυτές που παρέχουν βασικά αγαθά και υπηρεσίες, από την υγειονομική περίθαλψη μέχρι τα τρόφιμα) και αποκομίζουν άνετα κέρδη χρησιμοποιούν αυτή τη σταθερή ανάπτυξη για να προσλαμβάνουν με μεγαλύτερο ρυθμό, προσθέτει: «Οι επιχειρήσεις ήταν οι μεγάλοι νικητές στις προσλήψεις». Ο Ιανουάριος τείνει να είναι μια περίοδος άνθησης για προσλήψεις, επειδή οι εταιρείες έχουν νέους προϋπολογισμούς και επιχειρηματικούς στόχους. Το ZipRecruiter βλέπει γενικά μια αύξηση 20% στις αγγελίες εργασίας στην αρχή του νέου έτους και η Pollak λέει ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το 2023 δεν θα ξεκινήσει επίσης με μια ισχυρή αγορά προσλήψεων.

Διαβάστε ακόμη: