Τον Αύγουστο, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ξόδεψε ώρες ολόκληρες διαφημίζοντας μέσω ενός podcast την αγάπη του για το Ζίυ Ζίτσου, την πάλη και τις πολεμικές τέχνες.

Ο Έλον Μασκ, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία για την αγορά του Twitter και τώρα τρέχει στα δικαστήρια διότι θέλει να υπαναχωρήσει, ξεκίνησε μία κουλτούρα του «διάψευσέ με, bro» εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter.

Και ο Μαρκ Άντρισεν, ο διεθνούς φήμης τεχνολογικός επενδυτής, πρόσφατα εναντιώθηκε σε ένα σχέδιο για την ανέγερση σπιτιών που θα φιλοξενούσαν πολλές οικογένειες στην πόλη της Καλιφόρνια, στην οποία μένει, και έπειτα ανακοίνωσε την τελευταία και μεγαλύτερη συμφωνία του: μία startup real estate με επικεφαλής τον Άνταμ Νιούμαν, τον επιχειρηματία που είναι γνωστός επειδή «έκαψε» δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία της WeWork.

Η ισχυρή ελίτ του τεχνολογικού κλάδου φαίνεται ότι υιοθετεί έναν νέο τόνο τελευταία αναφέρουν οι New York Times. Είναι ανοιχτά πιο περιφρονητική, επιθετική και δείχνει μία στροφή σε σχέση με μόλις μερικά χρόνια πριν, όταν η βιομηχανία είχε δεχθεί πλήγματα από επικριτές σχετικά με την κουλτούρα των «bros».

Από το 2017, μία σειρά εκθέσεων αποκάλυψε περιστατικά παρενόχλησης, μεροληψίας και την ύπαρξη μίας κουλτούρας αποσιώπησης και συμβιβασμών σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Ισχυροί επενδυτές και στελέχη δέχθηκαν κατηγορίες κατά τη διάρκεια του #MeToo.

Οι ηγέτες της βιομηχανίας τουλάχιστον προσπάθησαν να δείχνουν ότι κάνουν ένα εγχείρημα αναδόμησης των συστημάτων, τα οποία είχαν συγκεντρώσει τη δύναμη στα χέρια μερικών λευκών ανδρών. Έδωσαν υποσχέσεις, προώθησαν ορισμένες γυναίκες και δώρισαν χρήματα. Υπήρξε κάποια πρόοδος, συμπεριλαμβανομένης της συμπερίληψης περισσότερων γυναικών που υπέγραφαν τους λογαριασμούς σε εταιρείες venture capital και ως επικεφαλής startup αξίας δισεκατομμυρίων.

«Κάναμε μεγάλη πρόοδο, αλλά αισθάνομαι σχεδόν σαν να μας θόλωσαν», δήλωσε η Christie Pitts, επενδυτής στην Backstage Capital, μία εταιρεία venture capital. Τώρα, «υπάρχει σίγουρα μία αίσθηση διολίσθησης».

Έχουν αναδυθεί δύο παράλληλες Σίλικον Βάλει. Υπάρχει το Twitter, όπου οι ηγέτες της τεχνολογίας αναρτούν ακραία memes και εκφράζουν επιπόλαια πολιτικές γνώμες – έπειτα επικαλούνται το cancel culture όταν δέχονται κριτική. Με ατελείωτα troll καταφέρνουν να δεσμεύονται σε παρορμητικές εξαγορές αξίας 44 δισ. δολαρίων και μετά υπαναχωρούν.

Έπειτα, υπάρχει η πραγματικότητα, όπου γυναίκες εξακολουθούν να παίρνουν το 2% της χρηματοδότησης σε venture capital και οι Μαύροι ιδρυτές παίρνουν 1%, όπου οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες έχουν κάνει επουσιώδη πρόοδο στη διαφοροποίηση του προσωπικού τους και όπου η παρενόχληση και η μεροληψία είναι συνήθη φαινόμενα.

Το Αύγουστο, η Estelle McGechie, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Atomos, άσκησε αγωγή εναντίον της εταιρείας ηλεκτρονικών για μεροληψία σε βάρος των γυναικών και για εκδικητική συμπεριφορά. Υποστηρίζει ότι απολύθηκε αφότου ειδοποίησε το συμβούλιο της εταιρείας για περιστατικά απάτης. Τον περασμένο μήνα, το Vox δημοσίευσε άρθρο σχετικά με σεξουαλική κακοποίηση και αποσιώπηση των θυμάτων στο Launch House, μία οντότητα χάκερ την οποία στηρίζει η εταιρεία του κ. Άντρισεν. Το άρθρο αυτό πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητο από τις πιο ισχυρές φωνές του κλάδου της τεχνολογίας. Έπειτα, το Verkada, μία startup ασφαλείας που έχει δεχθεί πολλές κατηγορίες για παρενόχληση των γυναικών εργαζομένων και για τους χαλαρούς εσωτερικούς ελέγχους σχετικά με την πρόσβαση στα εργαλεία παρακολούθησης, συγκέντρωσε 205 εκατ. δολάρια από κορυφαία venture capitals.

«Απ’ όσο βλέπω, ποτέ δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις για τους άνδρες», δήλωσε η κα Pitts. «Είναι αποκαρδιωτικό».

Η συμφωνία του Μασκ για το Twitter αναδεικνύει το πόσο η βιομηχανία της τεχνολογίας εξακολουθεί να λειτουργεί σαν μία κλειστή ομάδα ανδρών. Ο δισεκατομμυριούχος είναι μέρος της «μαφίας της PayPal», μίας ομάδας ιδρυτών και των πρώτων εργαζομένων στην εταιρεία ψηφιακών πληρωμών. Όσοι συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα επενδύουν ή συμμετέχουν ο ένας στην εταιρεία του άλλου.

Ο Μασκ επικοινώνησε με πολλούς από αυτούς τους φίλους ή τις εταιρείες τους, ώστε να τον βοηθήσουν με τη συμφωνία του Twitter. Για παράδειγμα, το Sequoia Capital, όπου είναι επικεφαλής ο Roelof Botha, επίσης μέλος της μαφίας της PayPal, έβαλε 800 εκατ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες που εργάζονται στην SpaceX, την εταιρεία διαστήματος του Μασκ, έχουν υποβάλει πολλές καταγγελίες για παρενόχληση και εκδικητική συμπεριφορά τον τελευταίο χρόνο.

«Οι γυναίκες δεν έχουν αυτού του είδους τα βαθιά δίκτυα δεκαετιών που έχουν αυτοί οι άνδρες», δήλωσε η Taryn Langer, ιδρυτής της Moxie Communications Group, που συνεργάζεται στο κομμάτι των δημοσίων σχέσεων με ιδρυτές και venture capitals. «Είναι σίγουρα ένα club ανδρών, το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει».

Διαβάστε ακόμη: