Ανάπτυξη 1,4% προβλέπει το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6%.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 4%, από 9,6% το 2022.
Το ΙΟΒΕ περιμένει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων στη χώρα.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, «βλέπει» μια μικρή καθυστέρηση ενός έως δύο τριμήνων στην εφαρμογή του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 καθώς και ελαφρά υψηλότερες δημόσιες δαπάνες σε σχέση με τον προϋπολογισμό.
Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του οργανισμού, η ελληνική οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα, όμως το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθεί το 2023 δεν θα είναι εύκολο. Η οικονομία θα πρέπει να κινηθεί πιο θετικά από το περιβάλλον της για να πετύχει τους στόχους, εκτιμάται.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι βασικές προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία το 2023 είναι:
- Αβεβαιότητα ως προς την ένταση και τη διάρκεια των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων χωρίς να προκληθεί ύφεση.
- Έξαρση της πανδημίας στην Κίνα με την χαλάρωση της zero covid πολιτικής.
Για την Ευρώπη, οι κύριες προκλήσεις είναι οι εξής:
- Διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και ενεργειακή ασφάλεια.
- Δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων.
- Επιδράσεις της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
- Αποτελεσματική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε αυτό το περιβάλλον, ο κ. Βέττας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται στο όριο του παραγωγικού της δυναμικού. Υπάρχει ακόμη ανεργία και επενδυτικό κενό, άρα υπάρχουν ακόμη δυνατότητες μεγέθυνσης με σχετικά εύκολο τρόπο, όπως είπε, τονίζοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένας σημαντικός παράγοντας.
Άλλωστε, πρόσθεσε ότι σε αυτή την περίοδο αύξησης των επιτοκίων, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι «κλειδωμένο» σε σχετικά σταθερά επιτόκια, άρα η χώρα δεν είναι τόσο ευάλωτη.
Για να αναπτυχθεί η Ελλάδα, χρειάζεται ανάπτυξη σε 2 πυλώνες, πρόσθεσε. Πρόκειται για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, όπου η ελληνική οικονομία διαχρονικά παρουσιάζει υστέρηση.
Η άνοδος των επιτοκίων πιέζει τις επενδύσεις αλλά και η αβεβαιότητα δεν προκαλεί θετικό περιβάλλον, παραδέχθηκε ο κ. Βέττας, εφιστώντας την προσοχή σε διαχρονικές παθογένειες που έχουν αμβλυνθεί αλλά παραμένουν.
Το εμπορικό ισοζύγιο είναι βαθιά ελλειμματικό και αυτό αντανακλά τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, όπως είπε.
Ενώ ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο της Ευρώπης, στον δομικό πληθωρισμό είμαστε κάπως υψηλότερα, κάτι που εάν παγιωθεί, θα είναι προβληματικό, όπως τονίζει το ΙΟΒΕ.
Μιλώντας για τα δημόσια οικονομικά, ο κ. Βέττας σημείωσε πως ενώ η χώρα μας είχε σημαντικά ελλείμματα, ένα μικρό και συστηματικό πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την επενδυτική βαθμίδα αλλά και για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Στα φορολογικά έσοδα, διαπίστωσε μια θετική επίδραση σε τέσσερα μέτωπα:
- Μεγέθυνση της οικονομίας
- Σταδιακή διάδοση των ηλεκτρονικών πληρωμών
- Μεγάλο κομμάτι του φόρου είναι έμμεσοι, ενώ τα έσοδα αυξάνονται και λόγω πληθωρισμού.
- Καθώς αυξάνονται τα εισοδήματα και εφαρμόζεται προοδευτική κλίμακα θα φέρει επιπλέον έσοδα.
Διαβάστε ακόμη: