Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια αναταραχής εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού η Ευρώπη σήμερα εισέρχεται σε μια νέα εποχή αβεβαιότητας.
Οπως αναφέρει η Intrum στην ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση Πληρωμών (European Payment Report2022) που διενήργησε η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων σε 11.007 επιχειρήσεις σε 29 χώρες, η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι νέοι περιορισμοί στην Κίνα έχουν αυξήσει την πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος έχει ωθήσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα που δεν έχει δει μια ολόκληρη γενιά και ίσως και παραπάνω.
Πολλοί σήμερα ανησυχούν ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός, σε συνδυασμό με την σταθερή ανάπτυξη, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Πράγματι, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν υποβαθμίσει τις οικονομικές προβλέψεις τους για την περιοχή της Ευρώπης.
Στην εαρινή δήλωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη μόλις 2,7% το 2022 και 2,3% το 2023, από 4% και 2,8% αντίστοιχα, στις χειμερινές ενδιάμεσες προβλέψεις του 2022. Εν τω μεταξύ, αναμένεται ότι ο ρυθμός πληθωρισμού του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή θα φτάσει κατά μέσο όρο σε ένα «υψηλό όλων των εποχών» 6,8% το 2022, πριν υποχωρήσει στο 3,2% το 2023. Σύμφωνα με την έκθεση το 51% των ερωτηθέντων λέει ότι ο πληθωρισμός περιορίζει την ικανότητά τους να αναπτύξουν την επιχείρησή τους και αδράξουν νέες ευκαιρίες, ενώ το 58% ανησυχεί για τις επιπτώσεις στις πληρωμές από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Οι φόβοι για καθυστερήσεις πληρωμών
Μεταξύ των ερωτηθέντων από τη Νότια Ευρώπη (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) στην έρευνα της Intrum, φαίνονται αισθητά τα σημάδια της έλλειψης ταλέντων που έχει επηρεάσει την περιοχή τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί εργαζόμενοι έφυγαν για τις πλουσιότερες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις (56%) δηλώνουν ότι θα ήθελαν να βελτιώσουν τη διαχείριση των καθυστερήσεων στις πληρωμές, αλλά το βρίσκουν δύσκολο λόγω έλλειψης δεξιοτήτων και πόρων στο εσωτερικό. Συγκεκριμένα την Ελλάδα σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες (68%) αναγνωρίζουν ότι ο οργανισμός τους δεν διαθέτει επί του παρόντος την εσωτερική τεχνογνωσία για να διαχειριστεί με επιτυχία τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στην επιχείρησή τους, ο οποίος είναι 10% υψηλότερος από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο.Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην έκθεση το 65% των ελληνικών επιχειρήσεων ανησυχεί ότι οι πελάτες τους θα εμφανίσουν αδυναμία πληρωμής στην ώρα τους εφέτος, με το αντίστοιχο ποσοστό για το 2021 να φθάνει στο 61%. Αναφορικά με το “κενό” που παρατηρείται στις πληρωμές φθάνει τις 9 ημέρες στους ιδιώτες πελάτες και τις 13 ημέρες στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου.