Ο τέως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, τίθεται αντιμέτωπος με 37 ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση απόρρητων εγγράφων και συνωμοσία για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης μετά την αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο, το 2021, σύμφωνα με έγγραφα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, που δημοσιεύθηκαν σήμερα (09/06).

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε τα έγγραφα νωρίς το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), ενώ μερικά λεπτά νωρίτερα, δύο από τους κορυφαίους δικηγόρους του Τραμπ παραιτήθηκαν ξαφνικά από την ομάδα υπεράσπισής του.

Όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, ο Τραμπ ενεπλάκη προσωπικά στη μεταφορά των εγγράφων, που πήρε μαζί του στο σπίτι του στο Μαρ–α–Λάγκο της Φλόριντα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα έγγραφα περιλαμβάνουν μερικά από τα πλέον ευαίσθητα στρατιωτικά μυστικά των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για το αμερικανικό πυρηνικό πρόγραμμα και πιθανές εγχώριες ευπάθειες σε περίπτωση επίθεσης.

Τα έγγραφα περιείχαν πληροφορίες για στρατιωτικές και πυρηνικές δυνατότητες τρίτων χωρών, ενημερώσεις του Λευκού Οίκου από υπηρεσίες πληροφοριών και λεπτομέρειες σχετικά με την υποστήριξη μιας χώρας σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το κατηγορητήριο σημειώνει ότι ο Τραμπ εμφανιζόταν περήφανος για το υλικό που διατηρούσε και ήταν πρόθυμος να το επιδείξει. «Δεν είναι καταπληκτικό;» ρώτησε έναν επισκέπτη στο γκολφ κλαμπ του στο Μπεντμίνστερ. Οι NYT αποκάλυψαν ότι ο τέως Πρόεδρος, αφού έκανε επίδειξη των εγγράφων που αφορούσαν πληροφορίες για το Ιράν, καυχήθηκε ότι «στρατιωτικοί διοικητές μού το παρουσίασαν αυτό».

Ο Τραμπ τράβηξε τυχαία τα έγγραφα από «έναν μεγάλο σωρό», υποδηλώνοντας ότι είχε περισσότερα στην κατοχή του. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να εμφανισθεί στο δικαστήριο του Μαϊάμι την προσεχή Τρίτη (13/06), μία ημέρα πριν από τα 77ά γενέθλιά του.

Η πρώτη σελίδα του κατηγορητηρίου:


Η τελευταία σελίδα, που φέρει την υπογραφή του εισαγγελέα, Τζακ Σμιθ:

Διαβάστε ακόμη: