Η ιδιοκτήτρια της Zara, Inditex, που ήταν από τους πρώτους λιανέμπορους που αύξησαν τις τιμές ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό, βρίσκεται σε ισχυρή οικονομική θέση καθώς η αποδυνάμωση της ζήτησης για ρούχα ασκεί πίεση στον κλάδο για μείωση των τιμών, λένε οι αναλυτές.

Οι μετοχές της Inditex αυξήθηκαν περίπου 64% τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων στον κόσμο μετακύλησε με επιτυχία τις αυξήσεις κόστους στους αγοραστές και ανέφερε περιθώρια κέρδους ρεκόρ.

Ωστόσο, αφού αρκετοί λιανοπωλητές στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Macy’s και Foot Locker, προειδοποίησαν για αδύναμες καταναλωτικές δαπάνες, οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση επανήλθαν στο επίκεντρο. Οι επενδυτές θα παρακολουθούν για τυχόν σημάδια αδυναμίας στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της Inditex την Τετάρτη. «Πιστεύω ότι οι εταιρείες θα είναι πιο πειθαρχημένες και θα μειώσουν τις τιμές όπου πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν όγκους», δήλωσε ο Fabio Di Giansante, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Amundi, η οποία κατέχει μετοχές της Inditex.

Άνοδος των τιμών στο ράφι

Ο αναλυτής της Bank of America, Geoffroy De Mendez, δήλωσε ότι η Inditex θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές κατά 2% το οικονομικό έτος 2024, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2025, αφού η εταιρεία αύξησε τις τιμές κατά περίπου 5% το 2022 και κατά 2% εφέτος. “Ο λόγος για τον οποίο μπορούν να το κάνουν είναι επειδή έχουν το υψηλότερο περιθώριο κέρδους στο δρόμο. Εάν υπάρχει μια εταιρεία που μπορεί να αντέξει οικονομικά χαμηλότερες τιμές, αυτή είναι η Inditex”, δήλωσε ο De Mendez.

Συνολικά, οι αναλυτές αναμένουν ότι η Inditex θα παρουσιάσει αύξηση πωλήσεων 12% και αύξηση κερδών περίπου 33% στο πρώτο εξάμηνο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Τους έξι μήνες έως τον Ιούλιο του περασμένου έτους, οι πωλήσεις της Inditex αυξήθηκαν κατά 25% και τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 41% – αλλά αυτό ήταν σε σύγκριση με μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από τα lockdown λόγω COVID-19 σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη: