Η ραδιοτηλεοπτική μονάδα του Ινδού δισεκατομμυριούχου Μουκές Αμπάνι κέρδισε τα δικαιώματα ζωντανής μετάδοσης των αγώνων της ινδικής ομάδας κρίκετ έναντι 721,41 εκατομμυρίων δολαρίων, κερδίζοντας μια αναμέτρηση με την Walt Disney η οποία κατείχε νωρίτερα τα εν λόγω δικαιώματα.

Η κοινοπραξία Viacom18, στην οποία ανήκει η Reliance Industries και η οποία κατέχει τα δικαιώματα ψηφιακής μετάδοσης του δημοφιλούς τουρνουά Indian Premier League Twenty-20 (IPL T20), κέρδισε από το Συμβούλιο Ελέγχου Κρίκετ στην Ινδία (BCCI) τα δικαιώματα ενημέρωσης για διεθνείς και εγχώριους αγώνες από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2028, ανακοίνωσε η BCCI την Πέμπτη.

Πέρσι ο Αμπάνι είχε καταφέρει να αποσπάσει από την Disney και τα δικαιώματα ψηφιακής μετάδοσης της Indian Premier League, καταθέτοντας προσφορά ύψους 2,9 εκατ. δολαρίων. Ακολούθως, μάλιστα, έδειξε τα παιχνίδια δωρεάν, με αποτέλεσμα η Disney να χάσει συνδρομητές.

Απαντώντας, η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να προβάλλει δωρεάν το τρέχον τουρνουά κρίκετ Asia Cup στα smartphones.

Αμοιβαία επωφελής

«Μια ενιαία οντότητα που εξασφαλίζει τόσο τα τηλεοπτικά όσο και τα ψηφιακά δικαιώματα είναι αμοιβαία επωφελής, καθώς ενισχύει τη διαπραγματευτική μόχλευση σε αντίθεση με δύο ξεχωριστούς παίκτες, οι οποίοι τροφοδοτούν την ανταγωνιστική αντιπαλότητα, αποδυναμώνοντας τα συνολικά έσοδα», δήλωσε ο αναλυτής της Elara Capital Karan Taurani.

Τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης του Συμβουλίου Ελέγχου Κρίκετ στην Ινδία κατείχε προηγουμένως η Disney Plus Hotstar, η οποία βρίσκεται τώρα εν μέσω ενός πολέμου streaming με την JioCinema της Viacom18.

Η Disney δεν υπέβαλε επιθετική προσφορά για τα δικαιώματα, καθώς βλέπει μείωση της τηλεθέασης τέτοιων αγώνων. Αντ’ αυτού επιδιώκει να επικεντρωθεί στην κερδοφορία στην Ινδία, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση της κατάστασης.

Πέρυσι, η Disney ανανέωσε τα δικαιώματα ενημέρωσης για την προβολή των τουρνουά του Διεθνούς Συμβουλίου Κρίκετ στην Ινδία από το 2024 έως το 2027, αφού κέρδισε προσφορά ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αργότερα παραχώρησε τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης στην ινδική Zee Entertainment και κράτησε μόνο τα δικαιώματα ψηφιακής ροής, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Διαβάστε ακόμη: