Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Τρίτη τις πιο αδύναμες προσδοκίες του για την παγκόσμια ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα σε περισσότερα από 30 χρόνια.

Το ίδρυμα ισχυρίστηκε ότι σε πέντε χρόνια από τώρα, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να είναι περίπου 3% – η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη σε μια Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική του ΔΝΤ από το 1990.

«Η παγκόσμια οικονομία δεν αναμένεται επί του παρόντος να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα στους ρυθμούς ανάπτυξης που επικρατούσαν πριν από την πανδημία», ανέφερε το Ταμείο στην τελευταία του World Economic Outlook.

Οι ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης πηγάζουν από την πρόοδο που έχουν σημειώσει οικονομίες όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα στην αύξηση του βιοτικού τους επιπέδου, είπε το ΔΝΤ, καθώς και από την επιβράδυνση της παγκόσμιας αύξησης του εργατικού δυναμικού και τον γεωπολιτικό κατακερματισμό, όπως το Brexit και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Βραχυπρόθεσμα,

Ωστόσο, το ΔΝΤ αναμένει παγκόσμια ανάπτυξη 2,8% φέτος και 3% το 2024, ελαφρώς χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις του ταμείου που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο. Οι νέες εκτιμήσεις είναι περικοπή 0,1 ποσοστιαίων μονάδων τόσο για φέτος όσο και για το επόμενο έτος.

«Η αναιμική προοπτική αντικατοπτρίζει τις αυστηρές πολιτικές που απαιτούνται για τη μείωση του πληθωρισμού, τις επιπτώσεις από την πρόσφατη επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο γεωοικονομικό κατακερματισμό», ανέφερε το ΔΝΤ στην ίδια έκθεση.

Εξετάζοντας ορισμένες από τις περιφερειακές καταστροφές, το ΔΝΤ βλέπει την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύσσεται κατά 1,6% φέτος και την ευρωζώνη να αναπτύσσεται κατά 0,8%. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να συρρικνώνεται κατά 0,3%.

Το ΑΕΠ της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,2% το 2023, σύμφωνα με το ΔΝΤ, και της Ινδίας κατά 5,9%. Η ρωσική οικονομία —η οποία συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από 2% το 2022— φαίνεται να αναπτύσσεται κατά 0,7% φέτος.

Διαβάστε περισσότερα