Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα πέσει κάτω από το 3% το 2023 και θα παραμείνει περίπου στο 3% για τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια Kristalina Georgieva, σημειώνοντας αυξημένους καθοδικούς κινδύνους.

Αυτή είναι η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη ανάπτυξης του παγκόσμιου δανειστή από το 1990 και πολύ κάτω από τη μέση ανάπτυξη 3,8% που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η Kristalina Georgieva είπε ότι οι ισχυρές ενέργειες νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία απέτρεψαν ένα πολύ χειρότερο αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, αλλά οι προοπτικές ανάπτυξης παρέμειναν αδύναμες δεδομένου του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Οι χρεοκοπίες τραπεζών στην Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εκθέσει χρηματοοικονομικές ευπάθειες που αύξησαν τους καθοδικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, πρόσθεσε.

«Παρά τις εκπληκτικά ανθεκτικές αγορές εργασίας και την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση, παρά την άνοδο στην Κίνα, αναμένουμε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί λιγότερο από 3% φέτος», είπε σε ομιλία της ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.

«Η ανάπτυξη παραμένει ιστορικά αδύναμη τώρα και μεσοπρόθεσμα».

«Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, με τον πληθωρισμό να εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει αδιευκρίνιστη και αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ειδικά για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και τις πιο ευάλωτες χώρες», είπε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Meridian House και το Politico.

Η παγκόσμια ανάπτυξη μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ στο 3,4% το 2022 μετά το σοκ του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία από την ανάκαμψη 6,1% που σημειώθηκε το 2021.

Η Georgieva είπε ότι η Ινδία και η Κίνα θα αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023, αλλά περίπου το 90% των προηγμένων οικονομιών θα δει μείωση του ρυθμού ανάπτυξής τους φέτος.

Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, που πλήττονται από το υψηλότερο κόστος δανεισμού και την αποδυνάμωση της ζήτησης για τις εξαγωγές τους, θα δουν την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος να παραμείνει κάτω από αυτή των αναδυόμενων οικονομιών.

H επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν στην πορεία για την καταπολέμηση του πληθωρισμού όσο οι χρηματοοικονομικές πιέσεις παραμένουν περιορισμένες, αλλά να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας όταν προκύψουν μέσω της κατάλληλης παροχής ρευστότητας.

Διαβάστε περισσότερα