Στην ταυτότητα γράφει Ibrahim Kamara, για τους φίλους είναι ο I.B. Ετών 31. Οι γονείς του ήθελαν να γίνει γιατρός. Έγινε στιλίστας. Περιζήτητος. Εκλεκτός του Virgil Abloh στις ανδρικές συλλογές του Louis Vuitton, συνεργάτης του Riccardo Tisci και της Burberry. Δούλεψε με τους Erdem, Stella McCartney, Dior, τη Fenty της Rihanna. Κάποτε αρχισυντάκτης της Βίβλου της alternative ποπ κουλτούρας, του περιοδικού i-D. Πήρε μεταγραφή και πλέον είναι αρχισυντάκτης στο ομοειδές εναλλακτικό Dazed.

Γεννημένος στη Σιέρα Λεόνε, θεωρεί δεύτερη πατρίδα του την Γκάμπια, όπου έζησε μέχρι τα 16 του. Έκτοτε ζει στο Λονδίνο. Τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή της βιομηχανίας το 2016 με την έκθεσή του «2026». Μοντέλα του άνδρες που τυχαία περνούσαν από το Soweto της Νότιας Αφρικής. Στόχος του η εξερεύνηση της μεταβαλλόμενης φύσης της μαύρης αρρενωπότητας. Στην έκθεση «2026» ο Kamara ανέτρεπε όλες τις συμβατικές αντιλήψεις για το πώς η μόδα μπορεί να σχετίζεται με τη φυλή, το φύλο και τη σεξουαλικότητα.

Οι εικόνες του συνδυάζουν τον δρόμο με την υψηλή ραπτική. Τα εξώφυλλα που έχει επιμεληθεί, μεταξύ των οποίων του Χάρι Στάιλς και της Ριάνα για το Dazed, είναι εξαιρετικά παραδείγματα του πώς η μόδα μπορεί να διατηρεί την ονειρική της διάσταση, ενώ ταυτόχρονα κάνει το κοινωνικό της σχόλιο. Αυτός είναι άλλωστε ο στόχος του: να αφηγηθεί και να γνωστοποιήσει τις ιστορίες πολιτισμών, του queerness, της ρευστότητας των φύλων, της μαύρης και της αφρικανικής ομορφιάς χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της μόδας.

«Ο τρόπος που διηγούμαι ιστορίες μόδας έχει διαμορφωθεί από τη ζωή μου στην Αφρική, από την ανατροφή μου στην κοινότητα, από την επαφή μου με τη φύση, από τις πρώτες μου ματιές σε περιοδικά της δύσης και σε ποπ βιντεοκλίπ» λέει ο ίδιος. «Ελπίζω να εμπνεύσω ανθρώπους όλων των χρωμάτων και από οποιοδήποτε υπόβαθρο να εκφραστούν χωρίς να απολογούνται. Αυτή είναι η κληρονομιά του αουτσάιντερ. Κάνεις τα πράγματα με τον τρόπο σου, και ελπίζεις ότι ο κόσμος μια μέρα θα σε κατανοήσει».

«Ταλέντο σαν τον Kamara υπάρχει ένα ανά γενιά. Η δουλειά του είναι ένα παράδειγμα για το πώς η διαφορετικότητα μπορεί να αναδείξει το καλύτερο στη βιομηχανία της μόδας» είχε πει ο Virgil Abloh.

Όσο τολμηρός είναι στην τέχνη του τόσο ντροπαλός είναι σαν άνθρωπος. Όσο κεντημένες στη λεπτομέρεια είναι οι εικόνες του τόσο απλή είναι η δική του εικόνα: πάντα με ένα t-shirt κι ένα παντελόνι.

H ανακοίνωση της Off-white

Ο Ibrahim Kamara εντάχθηκε εδώ και λίγες μέρες στη δημιουργική ομάδα της Off-White του Virgil Abloh™ ως Art & Image Director. Θα έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του brand, καλούμενος να συμβάλει στην ανάπτυξη και την επιρροή της Off-White και να συμμετέχει στη διαμόρφωση των συλλογών, της εικόνας και της αισθητικής του brand.

Την είδηση έδωσε το ίδιο το brand με ανάρτηση στο instagram. «Στον απόηχο του τραγικού θανάτου του Virgil, εργαζόμαστε ακούραστα για να διατηρήσουμε την κληρονομιά του ζωντανή και το brand επίκαιρο ως σημείο αναφοράς και πλατφόρμα σε συνεχή εξέλιξη. Εμπνευσμένοι από το όραμα και την προσέγγιση του Virgil στην τέχνη του, έχουμε συστήσει μια συλλογικότητα δημιουργικών μυαλών που αντιπροσωπεύουν τους καλύτερους στην κατηγορία τους και έχουν μια ισχυρή και προσωπική σχέση με τον Virgil. Σε αυτό το νέο κεφάλαιο είναι τιμή μας να έχουμε στην επίβλεψη και τη δημιουργικότητα του brand τον Ibrahim, ο οποίος είναι μέλος της οικογένειας Off-White™ εδώ και χρόνια κάνοντας το στάιλινγκ στα σόου μας. Με το ταλέντο και το όραμά του ανυπομονούμε να ανοίξουμε μαζί το επόμενο κεφάλαιο της Off-White, ενθυμούμενοι πάντα πως η πρωτοποριακή δημιουργικότητα και οι αξίες που είχε ο Virgil στην καρδιά του ήταν και ο πυρήνας του brand». Αυτά έγραψε ο Andrea Grilli, CEO της Off-White™. Και όλοι περιμένουμε τα καλύτερα.