Η φίρμα Alessi έχει παρουσιάσει ένα σετ κουταλομαχαιροπίρουνων με την επωνυμία «Occasional Object», το οποίο είναι ένα από τα τελευταία πρότζεκτ που σχεδίασε στο στούντιό του Alaska Alaska ο Virgil Abloh πριν τον πρόωρο θάνατό του τον περασμένο Νοέμβριο. Το «Occasional Object» είναι ένα από τα επτά ντιζάιν του Abloh που παρουσιάστηκαν στη φετινή Milan Design Week. Η Alessi, στην έκθεσή της «Alessi 100-001», για να τιμήσει το πρότζεκτ δημιούργησε μια εγκατάσταση όπου κάθε αντικείμενο – μαχαίρι, πιρούνι, κουτάλι και ένα καραμπίνερ για να τα συγκρατεί – είναι τοποθετημένο σε τρισδιάστατο, πράσινο φόντο που παραπέμπει σε οθόνη. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε μιλώντας στο Dezeen ο διευθυντής της φίρμας, ο Alberto Alessi, ο Abloh έπρεπε να προσπαθήσει για να πείσει ότι μπορούσε να περάσει από το ντιζάιν μόδας στο βιομηχανικό ντιζάιν.

«Μας είπε ότι ήθελε να κάνει πραγματικό βιομηχανικό ντιζάιν, όχι απλά και μόνο κάτι που έχει να κάνει με μόδα. Πρέπει να ομολογήσω ότι στην αρχή δεν είχα πειστεί· η μόδα είναι ένας τελείως διαφορετικός τομέας. Αλλά τον ενδιέφερε η πρόκληση οπότε στο τέλος αποφασίσαμε να κάνουμε μια προσπάθεια» είπε ο Alessi.

«Ο Abloh είχε αυτή την ιδέα της Alessi ως ένα εργαστήριο μηχανικών. Η ιδέα του ήταν να προσλάβει ως οικιακά είδη τα βασικά εργαλεία ενός εργαστηρίου» πρόσθεσε. Το σχέδιο στο οποίο προχώρησε πόρω απέχει από άλλα σετ κουταλομαχαιροπίρουνων στις συλλογές της Alessi, στα οποία περιλαμβάνονται δουλειές των Ettore Sottsass, Jasper Morrison και Achille Castiglioni. Σε αντίθεση με εκείνα τα ντιζάιν, το «Occasional Object» σχεδιάστηκε για να είναι περισσότερο πρακτικό παρά άνετο, για παράδειγμα, στη χρήση στο κάμπινγκ ή σε ταξίδι

Ο Alessi παραδέχθηκε ότι η αρχική του αντίδραση ήταν «σύγχυση και προβληματισμός». «Η προσέγγιση ήταν τελείως διαφορετική από αυτό στο οποίο ήμασταν συνηθισμένοι. Συνειδητοποίησα όμως ότι ένα πρότζεκτ στο οποίο τα πάντα από την αρχή είναι σαφή για μένα πιθανώς δεν είναι ένα πολύ συναρπαστικό πρότζεκτ. Χρειάζομαι κάτι να με προβληματίζει. Αν δεν κατανοώ ένα πρότζεκτ όταν το παραλαμβάνω, σημαίνει ότι έχει κάποια νέα στοιχεία τα οποία, σωστά ή λάθος, μπορεί να συμβάλουν στη εξέλιξη της τυπολογίας. Έπρεπε να καταλάβω τον φόβο μου, το ποιος ήταν και πώς να προσαρμοστώ σε αυτόν» εξήγησε.

Αργότερα, μέσα στη χρονιά, η Alessi θα παρουσιάσει περισσότερα προϊόντα από τον Abloh και το στούντιο Alaska Alaska σε μια κολεξιόν με επωνυμία «Conversational Objects»· επίσης και έναν επανασχεδιασμό κλασικού αντικειμένου Alessi από τον Abloh. Ο Alberto δήλωσε ευγνώμων που μπόρεσε να συνεργαστεί με τον Virgil αν και δεν είχαν πολύ χρόνο να την εξελίξουν: «Λυπάμαι που δεν είχαμε αρκετό χρόνο να κάνουμε μια πλήρη οικογένεια αντικειμένων. Είχαμε πολλές άλλες ιδέες για να αναπτύξουμε μαζί, αλλά τελικά δεν μπόρεσε. Χαιρόμαστε που έχουμε τη μία κολεξιόν».

Η έκθεση «Alessi 100-001» στην Galleria Manzoni στο Μιλάνο ολοκληρώνεται στις 26 Ιουνίου.