Ο Virgil Abloh, ηταν ο ιδρυτής της Off-White και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Louis Vuitton Homme.  Μετά από 2χρονη μάχη με τον καρκίνο έφυγε από τη ζωή στα 41 του χρόνια.  Η οικογένειά του ανακοίνωσε την είδηση του θανάτου του, μέσα από τον λογαριασμό του σχεδιαστή στο Instagram, αλλά  και ο όμιλος LVMH.

Σύμφωνα με  ανακοίνωση στον λογαριασμό του στο Instagram, o Virgil Abloh πάλεψε  γενναία με μια σπάνια, επιθετική μορφή, το καρδιακό αγγειοσάρκωμα. Προτίμησε όλη αυτή την περιπέτεια από το 2019 να την κρατήσει ιδιωτικά και να δώσει τη μάχη του με την οικογένεια του

«Ο Virgil δεν ήταν μόνο ένας σχεδιαστής ιδιοφυΐα, ένας οραματιστής, ήταν επίσης μια όμορφη ψυχή και ένας άνθρωπος με μεγάλη σοφία»., έγραψε ο πρόεδρος του γκρουπ Bernard Arnault σε ένα δελτίο τύπου

Virgil Abloh: O πρώτος μαύρος καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Louis Vuitton

Ήταν  ο πρώτος μαύρος καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Louis Vuitton και πηρε αυτο το ρόλο από τον Kim Jones.  Πολύ συχνά του άρεσε να λέει  «Ό,τι κάνω είναι για την 17χρονη εκδοχή του εαυτού μου», πιστεύοντας βαθιά στη δύναμη της τέχνης ως δύναμη έμπνευσης στις μελλοντικές γενιές.

Μέσα στις συνεργασίες του είναι οι μεγαλύτερές εταιρίες  από τη Nike μέχρι την Ikea, την Perrier και τη Mercedes-Benz. .

Ο οίκος Off-White, είναι δημιούργημα του το 2012 και αποτελεί  έναν από τους πιο επιδραστικούς οίκους της σύγχρονης μόδας. Το 2018 τον κάλεσε ο οίκος Louis Vuitton και από τότε  Virgil Abloh ξεκίνησε να γράφει ιστορία  ως ο πρώτος Αφροαμερικανός σχεδιαστής μόδας που αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση των ανδρικών συλλογών του οίκου.

Οι παρουσιάσεις του ήταν πάντα πρωτοποριακές:  Tα streetwear κατέκλυσαν τις αίθουσες των πολυτελών brands, που μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν μια τελείως διαφορετική αισθητική και αυτό δεν άρεσε σε πολλούς.

Ο Virgil Abloh ήταν παντρεμένος με τη Shannon Abloh και μαζί είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, τη Lowe Abloh και τον Grey Abloh.

Τι πρέπει να ξέρετε για το «φαινόμενο» Virgil Abloh

Δεν σπούδασε μόδα 

Ο Virgil Abloh δεν σπούδασε μόδα! Και αυτό είναι ένα από τα πολλά παράδοξα της θεαματικής του επιτυχίας. Γόνος οικογένειας μεταναστών από την Γκάνα και μεγαλωμένος στο Ρόκφορντ του Ιλινόι, ο νεαρός Virgil (πήρε το όνομά του από τον Ρωμαίο ποιητή Βιργίλιο) θα ακολουθήσει την επιθυμία του πατέρα του και θα σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Wisconsin–Madison.

Στη συνέχεια θα κάνει το μεταπτυχιακό του στην Αρχιτεκτονική στο Illinois Institute of Technology, το campus του οποίου έχει σχεδιάσει ο Mies van der Rohe. Η αισθητική του θρύλου της αρχιτεκτονικής -που έλεγε ότι «Ο Θεός κρύβεται στις λεπτομέρειες»-, θα επηρεάσει βαθιά τον Abloh, ο οποίος έκανε συχνά αναφορές στη στενή σχέση αρχιτεκτονικής και μόδας στις Off White συλλογές του.

Virgil Abloh – Η μουσική ήταν το πάθος του 

Η μουσική ήταν  το δεύτερο μεγάλο πάθος του Abloh, μετά τη μόδα. Με το ψευδώνυμο Flat-White εχίνε καταφέρει να γίνει ένας από τους πλέον επιδραστικούς DJs του πλανήτη, παίζοντας μουσική από το Berghain του Βερολίνου και το Wynn του Λας Βέγκας μέχρι μεγάλα μουσικά φεστιβάλ, όπως το Coachella και το Electric Zoo. Μάλιστα, πέρυσι τον Ιούνιο έκανε το ραδιοφωνικό του ντεμπούτο στην Apple Music με την εκπομπή «Televised Radio», εκπέμποντας απευθείας από το ατελιέ του Louis Vuitton, στο Παρίσι.

Το ξεκίνημά του ως Dj έγινε στα εφηβικά του χρόνια, όταν, εθισμένος στο hip hop, δήλωνε φανατικός θαυμαστής του Καναδού Α-Track, αλλά και του διάσημου Βρετανού παραγωγού του BBC Benji B, τον οποίο έχει αποκαλέσει «Anna Wintour της μουσικής». Φυσικά, από τον μουσικό του κόσμο δεν θα μπορούσε να λείπει ο συμπατριώτης του, Kanye West, ο οποίος υπήρξε καταλύτης για την αλλαγή πορείας στη ζωή του.

Ο σταρ των σταρ

Το 2018 ο Bruno Mars εμφανίστηκε στη σκηνή των 60ών Grammy φορώντας sneakers από τη σύμπραξη του Abloh με τη Nike, «The Ten», ενώ το 2014 η Beyonce λικνιζόταν μαζί με τη Nicki Minaj στους ρυθμούς του «Feeling Myself» στο ομώνυμο βίντεο κλιπ, φορώντας ένα Off White φούτερ με φοίνικες και τη λέξη «Nebraska» τυπωμένη με μεγάλα γράμματα, φόρο τιμής στη φθινοπωρινή συλλογή του Raf Simons για το 2002, «Virginia Creeper».

Στη μακρά λίστα των σούπερ σταρ οπαδών του Abloh συναντάμε επίσης τις Gigi και Bella Hadid, τον Jay Ζ, τη Solange Knowles, τη Rita Ora, τον Kendrick Lamar, τον Drake, τον Justin Bieber, την Kylie Jenner και τη Serena Williams, τη διάσημη Αμερικανίδα αντισφαιρίστρια για την οποία σχεδίασε, σε συνεργασία πάλι με τη Nike, την εντυπωσιακή «The Queen» συλλογή για τις εμφανίσεις της στη διοργάνωση US Open Tennis Championships.