Η ασφαλέστερη χρονιά που έχει υπάρξει για τις εμπορικές πτήσεις ήταν το 2023, χωρίς δυστυχήματα και με επιβατικά αεροπλάνα σε 37,7 εκατ. πτήσεις, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

Όπως ανακοίνωσε η IATA στην Ετήσια Έκθεση Ασφάλειας 2023 για την παγκόσμια αεροπορία, επίσης δεν καταγράφηκαν απώλειες κύτους σε επιβατικά αεροπλάνα.

Το 2022 είχε σημειωθεί ένα θανατηφόρο ατύχημα με τζετ, ενώ συνολικά πέρυσι το ποσοστό των ατυχημάτων μειώθηκε σε ένα ανά 1,26 εκατ. πτήσεις, το χαμηλότερο εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ετήσια έκθεση της IATA για την ασφάλεια δημοσιεύεται έπειτα από μια δύσκολη αρχή για το 2024, κατά το οποία σημειώθηκαν σοβαρά περιστατικά σε πτήσεις στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Στο αεροδρόμιο Haneda, σε σύγκρουση μεταξύ ενός Airbus SE A350 της Japan Airlines και ενός De Havilland Canada Dash 8 στις 2 Ιανουαρίου, σκοτώθηκαν πέντε μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους της ακτοφυλακής, ενώ λίγες μέρες μετά συνέβη η αποκόλληση πάνελ σε Boeing 737 Max 9 της Alaska Airlinesλίγο μετά την απογείωση, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

«Δύο ατυχήματα υψηλού προφίλ τον πρώτο μήνα του 2024 δείχνουν ότι ακόμη και αν οι πτήσεις είναι από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης», ανέφερε σε δήλωσή του ο γενικός διευθυντής της IATA, Γουίλι Γουόλς.

Διαβάστε ακόμη: