Η πυρηνική ενέργεια θα είναι το κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της Ιαπωνίας καθώς η χώρα στοχεύει στην ουδετερότητα του άνθρακα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Yasutoshi Nishimura.

«Πιστεύω ότι η πυρηνική ενέργεια είναι σημαντική καθώς εργαζόμαστε για την ουδετερότητα των εκπομπών αερίου του άνθρακα, διασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια. Βρισκόμαστε στην κατεύθυνση του σχεδιασμού να αυξήσουμε το συνολικό επίπεδο εξάρτησης στην πυρηνική ενέργεια», είπε ο υπουργός στη Silvia Amaro του CNBC στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών της G-20 στην Ινδονησία το Σάββατο.

Η πυρηνική ενέργεια έχει συχνά διαφημιστεί ως σημαντική επιλογή για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Τον Μάιο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε ότι η χώρα θα λάβει μέτρα για την επανεκκίνηση των πυρηνικών σταθμών που είναι σε αδράνεια σε προσπάθειες σταθεροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού και των τιμών.

Ο Nishimura πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία έχει εξασφαλίσει 10 εργοστάσια για επανενεργοποίηση και εργάζεται για την επανενεργοποίηση επτά ακόμη από το επόμενο έτος. Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της ασφάλειας, ενώ αναγνώρισε το ατύχημα του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi το 2011, όταν ένας τεράστιος σεισμός και τσουνάμι προκάλεσαν τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο από το Τσερνόμπιλ το 1986.

Στα ύψη οι τιμές

«Η τιμή του φυσικού αερίου και η τιμή της ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη διεθνώς», δήλωσε ο Nishimura. Την Παρασκευή, ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας Gazprom δήλωσε ότι θα σταματήσει επ’ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, επικαλούμενος την ανάγκη για πρόσθετες επισκευές. «Εάν η Ιαπωνία ενεργοποιήσει ξανά ένα πυρηνικό εργοστάσιο, παράγει ενέργεια αξίας 1 εκατομμυρίου τόνων, καθιστώντας δυνατή για την Ιαπωνία να έχει ασφαλή ενέργεια και ενδεχομένως να είναι αυτάρκης», πρόσθεσε ο ίδιος. Η Ιαπωνία εξαρτάται επί του παρόντος από τις εισαγωγές για το 94% του ενεργειακού εφοδιασμού της.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι χώρες της G-7 συμφώνησαν την Παρασκευή να επιβάλουν πλαφό στις τιμές του πετρελαίου της Ρωσίας για να μειώσουν τα κεφάλαια που εισρέουν στη χώρα του πολέμου και να μειώσουν το κόστος του πετρελαίου για τους καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμη: