Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Ρωσία θα σταματήσει την παροχή προς την Ευρώπη, αν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Αντιδρώντας σε σχόλια της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή που πληρώνει η Ευρώπη για το φυσικό αέριο, ο Μεντβέντεφ έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram: «Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι αφού χθες εκπρόσωπος της Κομισιόν προανήγγειλε ότι στις 14 Σεπτεμβρίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, σήμερα η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «έχει έρθει η ώρα να θέσουμε ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρώπη μέσω αγωγών». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήγησε ότι αυτό θα γίνει προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

«Θα σταματήσουμε την παροχή πετρελαίου σε όποιον βάλει πλαφόν στο πετρέλαιο»

Ακριβώς την ίδια απειλή είχε διατυπώσει η Ρωσία σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις παραδόσεις πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων σε χώρες που θα αποφασίσουν να περιορίσουν το κόστος του ρωσικού πετρελαίου.

«Όσον αφορά το πλαφόν στις τιμές, αν επιβάλουν πλαφόν, εμείς απλά σε τέτοιες εταιρείες ή χώρες που θα επιβάλουν περιορισμούς, δεν θα τους προμηθεύσουμε με πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, επειδή δεν θα εργαστούμε μη ανταγωνιστικά», τόνισε ο Νόβακ.

Διαβάστε ακόμη: