H τοποθέτηση του Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσοστόμου αναφορικά με τους βιασμούς ξεσήκωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, θύελλα αντιδράσεων με θεσμικούς παράγοντες αλλά και τους χρήστες στα social media να σχολιάζουν αρνητικά τις αναχρονιστικές απόψεις. Η δήλωσή του «Δεν υπάρχει γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει» καταδικάστηκε ομαδικά, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω Μητροπολίτης προκαλεί με τα λεγόμενά του ή τις πράξεις του. Και δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάποιο σχόλιο για ερωτικές σχέσεις και επαφές.

Μόνο που την προηγούμενη φορά που μίλησε δημόσια ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος είχε εντελώς διαφορετική άποψη και μάλιστα είχε δεχθεί τα βέλη άλλων Ιεραρχών γι’ αυτό. Είναι Ιανουάριος του 1998 και το περιοδικό Penthouse, μία έκδοση με ερωτικού κατά βάση περιεχομένου, κυκλοφορεί έχοντας μεταξύ άλλων στο εξώφυλλό της τον τίτλο: «Χρυσόστομος Ζακύνθου: Ναι στο προγαμιαίο σεξ».

Πρόκειται φυσικά για το ίδιο πρόσωπο που πριν από 24 χρόνια ήταν Μητροπολίτης Ζακύνθου και εξέφραζε διαφορετικές απόψεις.

Η συγκεκριμένη συνέντευξη που έχει δώσει ο Μητροπολίτης Δωδώνης είχε προκαλέσει τριγμούς στην Εκκλησία, το θέμα είχε φτάσει ως και την Ιερά Σύνοδο, ενώ πέρα από την παραπομπή του στο Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο για Αρχιερείς, είχε κατατεθεί εναντίον και μήνυση από έναν δικηγόρο που ζητούσε και τη δική του τιμωρία -όπως και τον υπευθύνων του περιοδικού για «Περί ασέμνων δημοσιευμάτων» κατά συναυτουργία και για καθύβριση θρησκεύματος κατά συναυτουργία διά του Τύπου».

Μητροπολίτης Δωδώνης: Όταν έδινε συνέντευξη στο Penthouse και έλεγε «ναι» στο προγαμιαίο σεξ

Όσον αφορά την καθύβριση θρησκεύματος, το Δικαστικό Συμβούλιο, αφού αναφέρει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος, κρίνει ότι: «Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος ούτε για περιφρονητική εκδήλωση των κατηγορουμένων προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και τα θρησκευτικά της σύμβολα, ούτε, πολύ περισσότερο, για συνειδητή και μάλιστα κακόβουλη συμπεριφορά που αποσκοπεί στην καθύβριση θρησκεύματος και στην ικανοποίηση των κατηγορουμένων».

Τα επόμενα χρόνια, ο Μητροπολίτης Δωδώνης κλήθηκε να απαντήσει για τον σάλο που είχε προκαλέσει εκείνη η συνέντευξη. Το 2016 είχε πει σχετικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος»: «Η υποκρισία είναι κάτι που απεχθάνομαι. Ο ηθικισμός και ευσεβισμός είναι καταστάσεις που δεν με αφορούν ως νοσηρές. Δυστυχώς στην Εκκλησία υπερπερισσεύουν η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός».

Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος: Με πολιτικά ρούχα στην Κίνα

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος κατά καιρούς βρέθηκε στο προσκήνιο και για άλλες πράξεις του, όπως για παράδειγμα το 2013 όταν σε επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα δεν φορούσε ράσα αλλά πολιτικά ρούχα! Ο ίδιος είχε δηλώσει τότε πως βρέθηκε στην Κίνα εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Ελλάδος σε διεθνή έκθεση για τον τουρισμό, ως επικεφαλής της συνοδικής επιτροπής θρησκευτικού τουρισμού φορούσε κοστούμι διότι υπήρχε προηγούμενη ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών και τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές πως απαγορεύεται ρητά στην μακρινή χώρα της Άπω Ανατολής οποιαδήποτε πολιτική και θρησκευτική έκφραση με οιονδήποτε τρόπο.

Μητροπολίτης Δωδώνης: Όταν έδινε συνέντευξη στο Penthouse και έλεγε «ναι» στο προγαμιαίο σεξ

«Λένε ότι πέταξα τα ράσα. Στην Κωνσταντινούπολη φοράνε ράσα; Ή μήπως ήμουν σε κανένα κλαμπ;» είχε σημειώνει, καταλήγοντας: «Έχω συνηθίσει να μην κάνω την πάπια και να μην δίνω απάντηση σε τυφλοπόντικες που βγαίνουν τη νύχτα από τους υπονόμους και λερώνουν από όπου κι αν περάσουν».

Διαβάστε ακόμη: