Η πρόγνωση του εβδομαδιαίου καιρού στην ιαπωνική πρωτεύουσα πόλη αναφέρει θερμοκρασίες έως και 38℃ για το επόμενο διήμερο (29/06 – 30/06), με το τρέχον «κύμα» καύσωνα να αποτελεί το χειρότερο, από το 1875, ήτοι την εποχή κατά την οποία άρχισε η επίσημη καταγραφή των φαινομένων από τις αρχές.

Με προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο θερμοπληξίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας, στις αρχές της ημέρας αυξήθηκαν οι νοσηλείες.

Πολλοί κάτοικοι του Τόκιο αλλά και άλλων περιοχών, συνέχισαν να αγνοούν την κυβερνητική σύσταση για περιορισμό του κινδύνου θερμοπληξίας μέσω της αφαίρεσης της προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ένα… απομεινάρι από τα δύο χρόνια υποχρεωτικής της χρήσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για δεύτερη ημέρα, οι αρχές ζήτησαν από τους καταναλωτές στην περιοχή του Τόκιο να κάνουν οικονομία στην ενέργεια, ώστε να αποφύγουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

«Προφανώς, υπάρχουν κάποιοι ηλικιωμένοι άνθρωποι που έχουν κλείσει τα κλιματιστικά, επειδή ζητάμε από τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην ενέργεια· ωστόσο, παρακαλούμε να μη διστάζετε με τα κλιματιστικά», ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Κοϊτσί Χατζιούντα, σε συνέντευξη Τύπου.

Από χθες (27/06), έχει επιβληθεί περιορισμός κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε κυβερνητικά κτήρια με τη μείωση του φωτισμού και της λειτουργίας ανελκυστήρων, ενώ τα καταστήματα ηλεκτρονικών απενεργοποιούν τηλεοράσεις και άλλες συσκευές, που κανονικά παραμένουν ανοικτές.

Οι πολιτικοί ζητούν τη λήψη περαιτέρω μέτρων. Η Κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, ζήτησε μείωση τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ελάσσονες εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού πιέζουν την κυβέρνηση να αιτηθεί από τις εταιρείες ηλεκτρισμού, τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.