Η πανδημία του νέου κορωνοϊού θα πρέπει να λήξει το επόμενο έτος, υποστηρίζουν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Το 2022 πρέπει να είναι το τέλος της πανδημίας COVID-19», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μιλώντας την Τετάρτη στην τελευταία για φέτος προγραμματισμένη ενημέρωση του Οργανισμού για τον κορωνοϊό.

Εξηγώντας το λόγο για τον οποίο πιστεύει ότι η πανδημία οδεύει προς το τέλος της, ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε ότι η πανδημία θα τελειώσει τον επόμενο χρόνο επειδή, δύο χρόνια μετά την κατάσταση, «γνωρίζουμε τον ιό πολύ καλά και έχουμε όλα τα εργαλεία για να τον καταπολεμήσουμε».

Προσέθεσε ότι οι προβλέψεις του ΠΟΥ δείχνουν ότι οι προμήθειες σε εμβόλια θα πρέπει να επαρκούν για τον εμβολιασμό ολόκληρου του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού και για να δώσουν ενισχυτικές δόσεις σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου έως το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, «καμία χώρα δεν θα μπορέσει να βγει από την πανδημία με ενισχυτικές δόσεις και οι αναμνηστικές δεν είναι πράσινο φως για να γιορτάσουμε όπως είχαμε σχεδιάσει».

Όπως είπε, μάλιστα, «είναι αυταπάτη ότι θα ήταν αρκετό να χορηγηθούν αναμνηστικές δόσεις για να βγει η ανθρωπότητα από την πανδημία του Covid-19».

Τα μεγάλα ζητήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν είναι «η αποτελεσματική εφαρμογή όλων των εργαλείων» και κυρίως η «φροντίδα της ισότητας», προσέθεσε καταλήγοντας πως αν δεν εμβολιάσουμε ολόκληρο τον κόσμο, δεν πιστεύει ότι μπορούμε να τερματίσουμε αυτή την πανδημία.

«Η ανησυχία μου είναι αν έχουμε την αντοχή να την τερματίσουμε», είπε η τεχνική επικεφαλής του COVID-19, στο Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κερκάβε, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι μπορούμε».

Στο μικροσκόπιο η Όμικρον

Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ εξακολουθεί να εξετάζει εάν η νόσηση από την παραλλαγή Όμικρον είναι τόσο σοβαρή όσο αυτή που προκαλούν άλλες μεταλλάξεις, όπως η Δέλτα.

Αυτά τα δεδομένα είναι ακόμη «ασαφή», δήλωσε η Βαν Κερκάβε.

Και ενώ ορισμένες φαρμακοβιομηχανείες ήδη ετοιμάζουν εμβόλια ειδικά κατά της Όμικρον, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι ενδέχεται να μην είναι τόσο αποτελεσματικά απέναντι σε άλλα στελέχη του ιού.