Οι έξυπνες πόλεις σε όλο τον κόσμο εστιάζουν στην τεχνολογία για την αύξηση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας. Στην Ιαπωνία, υπάρχουν σχέδια να δημιουργεί μια νέα ανθρωποκεντρική, έξυπνη κοινωνία. Την ονομάζουν Κοινωνία 5.0. Θα επισκεφτούμε δύο ιαπωνικές πόλεις, που έχουν υιοθετήσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να λύσουν προβλήματα και να βελτιώσουν την ευζωία των ανθρώπων.

Αϊζουγουακαμάτσου

Το Αϊζουγουακαμάτσου είναι μια ιστορική πόλη των Σαμουράι. Βρίσκεται στην περιφέρεια της Φουκουσίμα. Έχει 118.000 κατοίκους. Είναι μια περιοχή τεχνολογικών δοκιμών με στόχο την κοινωνική ανάπτυξη. Σ’ αυτό το κέντρο καινοτομίας, μια σειρά φορέων αναπτύσσει την Πλατφόρμα της Έξυπνης Πόλης. Είναι ένα μοντέλο που η προσδοκία είναι να εφαρμοστεί και στην υπόλοιπη χώρα.

Αυτή η πλατφόρμα συγκεντρώνει δεδομένα από συνδεδεμένα αντικείμενα, όπως πληρωμές με κινητό, την οικιακή ενεργειακή κατανάλωση τα οποία μοιράζεται στη συνέχεια με αρχές, εταιρίες και με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Λειτουργεί ως πρότυπο δημιουργίας έξυπνων υπηρεσιών κάθε είδους: μείωση των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, έλεγχος της σχολικής προόδου των παιδιών ή παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

Αράο

Η επόμενη στάση μας είναι το Αράο, στο νησί Κιούσου. Έχει 52.000 κατοίκους. Το ανθρακωρυχείο της πόλης ήταν μέρος της περιοχής εξορύξεων Μίικε, που είναι η μεγαλύτερη στην Ιαπωνία. Είναι πλέον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η πόλη δοκιμάζει πιλοτικά και έναν καθρέφτη ευζωίας. Μπορεί να πιάσει τον σφυγμό και να προσφέρει μέσω τεχνητής νοημοσύνης ανάλυση της φυσικής εικόνας του ατόμου: όπως ηλικία, φύλο, διάθεση. Μπορεί να κάνει συστάσεις για αθλητισμό και χαλάρωση. Είναι ένας πρακτικός τρόπος για να έχουν οι κάτοικοι περισσότερη υγεία, ευτυχία και μακροζωία. Ο Ταγκάουα Χιντέκι είναι επικεφαλής του τμήματος γενικής πολιτικής της πόλης του Αράο: «__Θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου η ποιότητα ζωής της κοινωνίας μας να είναι ένα, δύο επίπεδα καλύτερη από την σημερινή».

Με αυτό το νέο μοντέλο κοινωνικής ανάπτυξης, η Ιαπωνία θέλει να πετύχει τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για πιο βιώσιμες πόλεις και κοινότητες.

Διαβάστε επίσης FREE NOW και BEAT: προτείνουν σύγχρονες, έξυπνες και πράσινες αστικές μετακινήσεις